2015. január 26., hétfő

Hátszínszelet borsos mustáros szószban.

A hátszín a marha egyik nemes része,melyből megfelelő érleléssel,és kitartással jóminőségű ételt készíthetünk.


Hozzávalók:
50 dkg csontnélküli hátszín.
2 dl napraforgó olaj
bors ízlés szerint (frissen őrölt)
só ízlés szerint
4 ek mustár
A mártáshoz
1 ek cukor
1 db leveskocka (erőleves)
1 csapott ek finomliszt
2 ek mustár

Elkészítés:

A hátszínt szépen megtisztítjuk, 4 szeletre vágjuk (legjobb, ha szeletben vesszük), kiklopfoljuk.
Akkora tálat veszünk, amekkora egy szelet hús. Kevés olajat öntünk a tál aljára, borsot darálunk rá és ráfektetjük az első szelet húst. Olajjal kenjük, borsot darálunk rá, jön a következő szelet, majd ugyanígy sorban a többi.
A legfelső szeletet jól rányomjuk a többire, borsot darálunk rá és annyi olajat öntünk, hogy ellepje az egész húst. Folpackkal letakarjuk.A hűtőben egy éjszakán át érleljük.
Akkora serpenyőt veszünk, amelyben elfér a 4 szelet hús egymás mellett.
A serpenyőbe öntünk egy keveset a pácolajból, átforrósítjuk, és a forró olajra fektetjük a hússzeleteket,és lassan sütjük.
Miközben sülnek a szeletek a felső oldalukat megsózzuk és mustárral kenjük. Amikor az alsó oldalak megpirultak, megfordítjuk a hússzeleteket, húsvillával a serpenyőhöz nyomjuk – sisteregve fröcsög az olaj.
Néhány perc alatt megpirulnak a hússzeletek és kevés levet eresztenek. Ekkor takarékra vesszük a lángot, kevés vizet öntünk a hús alá és fedőt teszünk a serpenyőre.
Puhára pároljuk a húsokat, közben egyszer visszafordítjuk őket a másik oldalukra.
Amikor megpuhultak a húsok, kiemeljük őket a serpenyőből, tálra tesszük, a levet is kiöntjük egy csészébe.
A serpenyőbe ismét öntünk egy keveset a pácolajból, abban karamellizáljuk a cukrot.
Liszttel szórjuk, kicsit pirítjuk, visszaöntjük rá a húsok levét.
Leveskockát adunk hozzá, és mustárt, ha kell még egy kevés vizet.
Kisrugóssal kevergetve összeforraljuk, és a bársonyos mártást a húsokra öntjük.

Pároltkáposztával,és főtt burgonyával kínálom.


Parker zsemle.


Egy Bostoni szállodáról kapta a nevét,ez az egyszerű,de finom péksütemény.A változtatás annyi,hogy kicsit mediterrán stílusban készítettem fenyőmaggal megtűzdeltem.Nekem összenőttek,de így is tökéletes lett.








Hozzávalók:
50 dkg finomliszt
2 dl tej
1 db tojás
2.5 dkg élesztő
8 dkg vaj (3 dkg a tésztához, 5 dkg kenésre)
2 tk só
1 teáskanál méz
3 dkg fenyőmag.

Elkészítés
A langyos tejet elkeverjük az élesztővel, és felfuttatjuk.
A liszthez hozzáadjuk az élesztőt, sót, tojást, a 3 dkg felolvasztott vajat és annyi tejet, hogy közepesen lágy tésztát kapjunk a gyúrás során.
A jól kidagasztott tésztát azonmód kinyújtjuk kb. 1 cm vastagságúra, majd egy 7.5 cm átmérőjű szaggatóval  köröket szúrunk ki.
A tésztakorongokat középen egy fakanál nyelével jól megnyomunk (mintha egy könyv lenne), majd megkenjük olvasztott vajjal. Ezután a vájat mentén összehajtjuk, és sütőpapiros tepsibe helyezzük őket.
A maradék vajjal lekenjük a zsemlécskéket, majd "langyos" helyen 30-40 perc alatt duplájára kelesztjük.fenyőmaggal megtűzdeljük.
A sütőt 200 C-ra előmelegítjük, betesszük a megkelt tésztát, és pirulásig sütjük.,180 fokon.Közben spricceljük meg szórófejes flakonból vízzel.A gőz miatt,ne száradjon ki.
Amikor kivesszük a sütőből, a még forró péksüteményt újra lekenjük vajjal.