2015. január 26., hétfő

Parker zsemle.


Egy Bostoni szállodáról kapta a nevét,ez az egyszerű,de finom péksütemény.A változtatás annyi,hogy kicsit mediterrán stílusban készítettem fenyőmaggal megtűzdeltem.Nekem összenőttek,de így is tökéletes lett.








Hozzávalók:
50 dkg finomliszt
2 dl tej
1 db tojás
2.5 dkg élesztő
8 dkg vaj (3 dkg a tésztához, 5 dkg kenésre)
2 tk só
1 teáskanál méz
3 dkg fenyőmag.

Elkészítés
A langyos tejet elkeverjük az élesztővel, és felfuttatjuk.
A liszthez hozzáadjuk az élesztőt, sót, tojást, a 3 dkg felolvasztott vajat és annyi tejet, hogy közepesen lágy tésztát kapjunk a gyúrás során.
A jól kidagasztott tésztát azonmód kinyújtjuk kb. 1 cm vastagságúra, majd egy 7.5 cm átmérőjű szaggatóval  köröket szúrunk ki.
A tésztakorongokat középen egy fakanál nyelével jól megnyomunk (mintha egy könyv lenne), majd megkenjük olvasztott vajjal. Ezután a vájat mentén összehajtjuk, és sütőpapiros tepsibe helyezzük őket.
A maradék vajjal lekenjük a zsemlécskéket, majd "langyos" helyen 30-40 perc alatt duplájára kelesztjük.fenyőmaggal megtűzdeljük.
A sütőt 200 C-ra előmelegítjük, betesszük a megkelt tésztát, és pirulásig sütjük.,180 fokon.Közben spricceljük meg szórófejes flakonból vízzel.A gőz miatt,ne száradjon ki.
Amikor kivesszük a sütőből, a még forró péksüteményt újra lekenjük vajjal.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése