2017. december 23., szombat

Currys karfiol krémleves

Jó tudni:
Az európai konyhában a curry a 17-18. században jelent meg. Ám már a 12. században, I. Richárd uralkodása idején is jellemző volt az angol úri konyhára a gyömbér, a fahéj, a szerecsendió, a szegfűszeg, a koriander, a kardamom és az ánizs használata. S ezekkel a fűszerekkel sokszor – az indiai konyhához hasonlatosan – erős fűszerezésű egytálételeket készítettek.

Egy nagyon egyszerű, ám nagyon ízletes krémlevesről van szó, nem csupán karfiol, hanem több összetevő adja meg jellegzetesen fűszeres ízét. A curry az indiai konyha jellegzetes fűszere,amitől kapja szép sárga színét.A gyömbér pedig pikánssá teszi.





Hozzávalók:

1 kisebb fej karfiol kb 40 dkg
1 db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
3 ek olívaolaj
1 evőkanál liszt
só, frissen őrölt fehérbors
20 dkg burgonya
1 szál sárgarépa
1 kk indiai currypor
1-2 kk chilipor
01 dl tejszín
őrölt gyömbér 1 teáskanállal
szerecsendió egy kevés őrölve
1/2 piros húsú paprika, vagy krém
némi petrezselyem
2 db húsleves kocka

Elkészítése:

1. A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk. A burgonyát és a sárgarépát apró kockákra, illetve vékony karikákra aprózzuk, a karfiolt kisebb rózsákra bontjuk. A hagymát, a fokhagymát és a gyömbért finomra vágjuk.
2. Felforrósítjuk az olajat, átforgatjuk benne a gyömbért és a fokhagymát, rádobjuk a hagymát, üvegesre fonnyasztjuk. Megszórjuk az indiai curryvel és a chiliporral, élénk tűzön 1 percig pirítjuk. Felengedjük 7 dl liter vízzel, belemorzsoljuk a húsleveskockákat, hozzáadjuk a burgonyát és a répát, fedő alatt, mérsékelt tűzön 15 percig főzzük. A karfiolt külön edényben, 5 dl enyhén sós vízben puhára főzzük (12-15 perc), 4 rózsát félreteszünk. 
3. Szűrőkanállal kiemelünk a levesből 4 ek. darabos zöldséget, a félretett karfiolrózsákhoz adjuk a többit további 20 percig főzzük. Hozzáadjuk a tejszínt és a karfiolt levével együtt, botmixerrel krémmé pörgetjük, ízlés szerint utánasózzuk, borsozzuk, 1 csipetnyi frissen reszelt szerecsendióval illatosítjuk, jól összeforraljuk. 
4. A piros húsú paprikát apró kockákra-csíkokra vágjuk. A levest mélytányérokba szedjük, a félretett darabos zöldséggel gazdagítjuk. Fűszeres bruschettával is kínálhatjuk.

Banános pudingkrém

A recept két személyre készült. Nagyon egyszerű, és gyors desszert. Bármikor elkészíthetjük, ha banánunk van a kamrában, és éppen nem szeretnénk másra használni, mint hogy egy nagyszerű édes nassolni valót összedobjunk.




Hozzávalók.

2 db banán
piskóta korongok 10 dkg 
presszó kávé 1 dl
banánlikőr, vagy más 1 dl
15 dkg krémsajt
1 csomag vaníliás pudingpor
4 dl tej
2 ek cukor
kevés citromlé

Elkészítése:
A banánokat meghámozzuk, és felkarikázzuk, kevés citromlével elkeverjük, hogy ne barnuljanak meg.
A kávéba keverjük a likőrt, és megmártjuk benne a piskóta korongokat. Két poharat készítsünk, amibe helyezzük alulra a mártott piskóta korongokat.A pudingporból tejből cukorral sűrű pudingot főzünk, majd ha kihűlt, akkor összekeverjük a krémsajttal. A krémmel leöntjük a piskótát, majd a banánkarikákkal rétegezzük.Újra piskóta, és krém, banán. 3 réteg legyen legalább!Jól behűtve kínáljuk!

Sült paprikakrémes sajtkrémes csirkemell papardellével



Ez a sült paprikakrémes sajtkrémes csirkemell recept egyszerűen zseniális! Ez egy hihetetlenül finom étel,  amit mindenképp ki kell próbálnod! A mascarpone krémsajtnak hála, isteni krémes állaga van a szósznak!
Én jobban szeretek paprikakrémet használni, mert először is gyorsabban elkészül az étel, nem utolsó sorban finom krémes állagúvá válik a mártásunk.




Hozzávalók:



  1. 400 g csirkemell filé
  2. őrölt  
  3. 1 fej vöröshagyma
  4. 3 szár bazsalikomlevél - friss
  5. 30 ml olívaolaj
  6. 2 dkg vaj
  7. 150 g mascarpone krémsajt
  8. 1-2 evőkanál sült kápia paprikakrém (Az általam készített,ami a blogomon megtalálható)
  9. Ennek hiányában két paprikából készítsünk sült paprikát.
  10. 150 ml alaplé - csirke
  11. Elkészítése:
  12. A csirkemelleket megtisztítjuk, majd szép szeleteket vágunk belőle.
  13. Sózzuk, borsozzuk, majd félretesszük rövid időre.
  14. Serpenyőben olívaolajat hevítünk, és mindkét oldalát átsütjük 4-4 perc alatt.
  15. Kivesszük egy tálra, és vöröshagymát aprítunk fel. Kevés vajat teszünk még a serpenyőbe lévő olajra,és a hagymát lepirítjuk benne.
  16. A paprikakrémet hozzákeverjük, majd a sajtkrémmel, és a csirke alaplével jól elkeverjük, és pár percig forraljuk.
  17. bazsalikomot aprítunk, és hozzákeverjük a krémes mártáshoz.
  18. Ráültetjük a csirkemelleket, és ha szükséges még kevés folyadék hozzáadása akkor azzal még lassan főzzük 12 percig lefedve a serpenyőt.
  19. Sós vízben kifőzött papardellével kínáljuk, de bármilyen köret jó hozzá!


Aszalt szilvás-mákos kesudiós bejgli


Mindegyik bejgliből készítettem hosszúkásat is a hagyomány kedvéért. Az idén megpróbálkoztam a csavart bejglivel, aminek nagy sikere lett.Némi inspirációt egy újságban láttam, de vegyesen úgy hiszem én próbálkoztam meg vele először.Sokan félnek újdonságokkal, de én mindig nagy érdeklődéssel állok hozzá az efféle munkához.







Hozzávalók:
50 dkg süteményliszt
15 dkg margarin
8 dkg vaj
1 csipet só
1,5 dkg élesztő
1 dl tej
5 dkg porcukor
1 csomag instant narancshéj
1 tk vanília aroma
2 db tojássárgája

Töltelék mákos:

20 dkg  darált mák
10 dkg barna cukor
1 citrom reszelt héja
5 dkg apróra vágott aszalt szilva
2 ek kekszmorzsa
1, 5 dl  tej
1 tk méz
1 csomag vaníliás cukor

Kesudiós töltelék:

20 dkg őrölt kesudió
10 dkg cukor
5 dkg aranymazsola
2 ek kekszmorzsa
1 csomag vaníliás cukor
1,5 dl tej
1 mk őrölt kardamom


Töltelék,
( aszalt szilvás- mákos) elkészítése:


150 ml tej, forralva
100 g kristálycukor
200 g őrölt mák
150 g aszalt szilva, feldarabolva
1 citrom reszelt héja
méz,vaníliás cukor

A kristálycukrot megolvasszuk, és a forralt tejjel csomómentesre keverjük, majd belekeverjük a többi összetevőt. Kihűlés után két részre osztjuk.

Töltelék (aranymazsolás-kesudiós ) elkészítése:



150 ml tej, forralva
100 g kristálycukor
200 g őrölt kesudió pörkölt
50 g aranymazsola mosott
1 kk kardamom őrölt
méz,vaníliás cukor
1 fiola rum Dr Oetker


A kristálycukrot megolvasszuk, és a forralt tejjel csomómentesre keverjük, majd belekeverjük a többi összetevőt. Kihűlés után két részre osztjuk.


Elkészítési módja:

1. A tejet a tojássárgájával és az élesztővel keverjük el (nem szükséges felfuttatni). Keverjük össze a lisztet a porcukorral, a sóval, a vaníliával,  narancshéjjal, majd morzsoljuk el a vajjal . Ezután gyúrjuk bele a tejes részt. Rugalmas, de nem túl lágy tésztát kell kapnunk. 

2. Dolgozzunk robotgéppel, mert egyszerűbb. Amint összeállt osszuk két részre, majd gömbölyítsük fel, majd letakarva fél órát pihentessük hűtőben. Aki kisebbet szeretne, az ossza 4 részre.Mérjük le okvetlen a tésztákat, hogy egyforma súlya legyen.

3. A lepihent tésztákat nyújtsuk ki, kb. 30 x 15 cm-es téglalapokká. A kihűlt töltelékeket terítsük szét rajta, úgy, hogy minden oldalon egy-egy cm-el kisebb legyen a tésztánál. Hajtsuk fel a tészta két oldalát és tekerjük fel a süteményt. 

4. Helyezzük sütőlemezre és kenjük le tojássárgájával. Hűvös száraz helyen pihentessük, míg meg nem szárad és ki nem cserepesedik rajta a tojás. Ezután kenjük le vékonyan tojásfehérjével és ismét szárítsuk. Szurkáljuk át három helyen, ( fontos, hogy keresztül szúrjuk rajta a kötőtűt) és süssük 180C-fokon előmelegített sütőben 10 percig, majd vegyük 170 fokra, és további 15 percig amíg szép színe nem lesz.