Hozzávalók
- 40 dkg kisebb fej karfiol
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 3 ek olívaolaj
- 1 evőkanál liszt
- ízlés szerint só
- ízlés szerint frissen őrölt fehér bors
- 20 dkg burgonya
- 1 db sárgarépa
- 1 kk indiai currypor
- 1 mokkáskanál chilipehely, vagy ízlés szerint
- 01 dl tejszín
- 1 teáskanál őrölt gyömbér
- kevés szerecsendió, őrölve
- 0,5 db piros húsú paprika, vagy krém
- kevés petrezselyem
- 2 db húsleves kocka
Elkészítés
A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk. A burgonyát és a sárgarépát apró kockákra, illetve vékony karikákra aprózzuk, a karfiolt kisebb rózsákra bontjuk. A hagymát, a fokhagymát és a gyömbért finomra vágjuk.
Felforrósítjuk az olajat, átforgatjuk benne a gyömbért és a fokhagymát, rádobjuk a hagymát, üvegesre fonnyasztjuk. Megszórjuk az indiai curryvel és a chiliporral, élénk tűzön 1 percig pirítjuk.
Felengedjük 7 dl liter vízzel, belemorzsoljuk a húsleveskockákat, hozzáadjuk a burgonyát és a répát, fedő alatt, mérsékelt tűzön 15 percig főzzük. A karfiolt külön edényben, 5 dl enyhén sós, enyhén ecetes vízben puhára főzzük, pár szép rózsát félreteszünk belőle.
Szűrőkanállal kiemelünk a levesből 4 ek darabos zöldséget, a félretett karfiolrózsákhoz adjuk, a többit további 20 percig főzzük.
Hozzáadjuk a tejszínt és a karfiolt levével együtt, botmixerrel krémmé pörgetjük, ízlés szerint utánasózzuk, borsozzuk, 1 csipetnyi frissen reszelt szerecsendióval illatosítjuk, jól összeforraljuk.
A levest mélytányérokba szedjük, a félretett darabos zöldséggel gazdagítjuk. Fűszeres bruschettával is kínálhatjuk.