2017. december 23., szombat

Currys karfiol krémleves

Jó tudni:
Az európai konyhában a curry a 17-18. században jelent meg. Ám már a 12. században, I. Richárd uralkodása idején is jellemző volt az angol úri konyhára a gyömbér, a fahéj, a szerecsendió, a szegfűszeg, a koriander, a kardamom és az ánizs használata. S ezekkel a fűszerekkel sokszor – az indiai konyhához hasonlatosan – erős fűszerezésű egytálételeket készítettek.

Egy nagyon egyszerű, ám nagyon ízletes krémlevesről van szó, nem csupán karfiol, hanem több összetevő adja meg jellegzetesen fűszeres ízét. A curry az indiai konyha jellegzetes fűszere,amitől kapja szép sárga színét.A gyömbér pedig pikánssá teszi.





Hozzávalók:

1 kisebb fej karfiol kb 40 dkg
1 db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
3 ek olívaolaj
1 evőkanál liszt
só, frissen őrölt fehérbors
20 dkg burgonya
1 szál sárgarépa
1 kk indiai currypor
1-2 kk chilipor
01 dl tejszín
őrölt gyömbér 1 teáskanállal
szerecsendió egy kevés őrölve
1/2 piros húsú paprika, vagy krém
némi petrezselyem
2 db húsleves kocka

Elkészítése:

1. A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk. A burgonyát és a sárgarépát apró kockákra, illetve vékony karikákra aprózzuk, a karfiolt kisebb rózsákra bontjuk. A hagymát, a fokhagymát és a gyömbért finomra vágjuk.
2. Felforrósítjuk az olajat, átforgatjuk benne a gyömbért és a fokhagymát, rádobjuk a hagymát, üvegesre fonnyasztjuk. Megszórjuk az indiai curryvel és a chiliporral, élénk tűzön 1 percig pirítjuk. Felengedjük 7 dl liter vízzel, belemorzsoljuk a húsleveskockákat, hozzáadjuk a burgonyát és a répát, fedő alatt, mérsékelt tűzön 15 percig főzzük. A karfiolt külön edényben, 5 dl enyhén sós vízben puhára főzzük (12-15 perc), 4 rózsát félreteszünk. 
3. Szűrőkanállal kiemelünk a levesből 4 ek. darabos zöldséget, a félretett karfiolrózsákhoz adjuk a többit további 20 percig főzzük. Hozzáadjuk a tejszínt és a karfiolt levével együtt, botmixerrel krémmé pörgetjük, ízlés szerint utánasózzuk, borsozzuk, 1 csipetnyi frissen reszelt szerecsendióval illatosítjuk, jól összeforraljuk. 
4. A piros húsú paprikát apró kockákra-csíkokra vágjuk. A levest mélytányérokba szedjük, a félretett darabos zöldséggel gazdagítjuk. Fűszeres bruschettával is kínálhatjuk.