2014. december 19., péntek

Mákos linzervirágok.




Hozzávalók
1 csomag vaníliás cukor
25 dkg margarin
14 dkg porcukor
1 darab tojás
1 narancs reszelt héja
40 dkg finomliszt
8 dkg mák
Töltelékhez
20 dkg birsalmalekvár
A tetejére
10 dkg tortabevonó étcsokoládé
8-10 szem kandis cseresznye



Elkészítés
A vajat a cukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a tojást, a narancshéjat, a lisztet és a mákot. Az egészet jól összegyúrjuk. Fóliába csomagoljuk, és a hűtőben 1 éjszakát pihentetjük. Másnap 3 mm vastagra nyújtjuk, és virágformával kiszúrjuk. A virágok felének közepét kiszúrjuk, vagy a szaggatónk másik része az lyukas, akkor azzal, majd zsírpapírral bélelt sütőtepsibe helyezzük őket egymástól kellő távolságra, és előmelegített sütőben 15 percig sütjük. Hagyjuk kihűlni. A teli virágok közepére kenjük a lekvárt, és a lyukas tésztával lefedjük. Vékony sugárban csokival csíkozzuk meg, egy kis papírtölcsérből, amit magunk is elkészíthetünk zsírpapírból. Végül a lyukak közepére tegyük a kandírozott cseresznyét.

Fűszeres levelek


A karácsony arról szól a konyhában, mikor, és mennyiféle finomságot tudunk elkészíteni erre a csodálatos napra!Igaz, hogy sokat kell sürögni-forogni, de okosan beosztva mindent  elkészíthetünk, ha az időnket jól osszuk be. Ez a süti az a fajta, amit ünnepek előtt is el lehet készíteni.




Hozzávalók
25 dkg liszt
1 tk. sütőpor
1 db tojás
12 dkg margarin
1 tk. mézeskalács fűszerkeverék

8 dkg cukor
1 tasak vaníliás cukor
5 dkg pörkölt mogyoró
Töltelék
3-4 db alma
2 dl fehérbor
3 ek. nádcukor
1 db zöld citrom leve, reszelt héja
1 kk. mézeskalács fűszerkeverék
1 tasak Dr. Oetker Dzsemfix Extra 2:1
5 dkg tortabevonó (étcsokoládé)
Díszítés
porcukor




Előkészítés
Sütőpapírral bélelünk ki egy lemezt.
Elkészítés
A tészta hozzávalóit összedolgozzuk, és hűtőbe tesszük egy éjszakára. A töltelékhez az almákat megmossuk, meghámozzuk, és kis kockákra vagdaljuk, egy kisebb edénybe tesszük, és ráöntjük a citromlevet, barna cukrot, és kevergetve, hogy le ne süljön, adjuk hozzá a fűszert, a citromhéját, és a bort. Ezután 5-6 perc múlva a dzsemfixet is, és besűrítjük, hagyjuk kihűlni.
A tésztát kinyújtjuk 2-3 mm vastagra, és levélsablont készítünk keménypapírból. Ráhelyezzük a tésztára, és késsel körbevágjuk. Kissé macerás, de nagyon dekoratív. Megsütjük sütőlemezen, 200 fokon, 10 perc alatt. Túl ne süssük! Töltelékkel megtöltünk kettőt, vagy csak egyet. Én mindkettőből készítettem, és a tetejére ereket dekoráltam, gőzön megolvasztott csokival. Porcukorral meghintettem, és dobozoltam.
Tálalás
23-25 db lap lesz belőle. Nagyságtól függ.

Gesztenyés kosárka.



Hozzávalók
A linzerhez
30 dkg liszt
20 dkg vaj
10 dkg porcukor
1 darab tojássárgája
1 tasak Dr. Oetker Vanillincukor
csipet só
1 kk. sütőpor
A töltelék
25 dkg gesztenyemassza
5 dkg vaj
2 cl rum
5 dkg porcukor
Díszítéshez
csokicseppek.



Elkészítés
A linzert géppel kidolgozzuk, és egy éjszakára hűtőbe tesszük egy fóliába csomagolva. Másnap kinyújtjuk, és egy pogácsaszaggatóval kiszúrjuk akkorára, amivel kibéleljük a kicsi tortaformákat. Nem szükséges kikenni. Villával megszurkáljuk, és a gesztenyetölteléket is bekeverjük, és csillagcsöves habzsákból kinyomjuk a tortácskákba. Csokicseppeket teszünk a tetejükre, és előmelegített sütőben 180 fokon szép pirosra sütjük őket 20 perc alatt. Ha kihűltek, kiborítjuk őket egy tálcára, és porcukorral megszórva kínáljuk.

Diós lekváros linzer.



Hozzávalók
75 dkg liszt
50 dkg margarin
25 dkg porcukor
3 darab tojássárgája
1 citrom reszelt héja
1 tasak Dr. Oetker Vanillincukor
1/2 tasak Dr. Oetker Sütőpor
1/2 citrom leve
1 ek. rum /fehér/ vagy dr. oetker aroma rum
5 dkg tejpor
50 dkg baracklekvár (házi)
Tetejére
darált dió
1 darab tojás (a kenéshez)




Előkészítés
A virágszirom kiszúrókat előkészítem, és a sütőtepsibe teszek sütőpapírt.
Elkészítés
A linzernek valókat géppel összedolgozom, és hűtőbe teszem 1 napra. Másnap kinyújtom 3 mm vastagra és kettéveszem a tésztát. Az 1 tojást jól kikeverem egy villával, majd ecsettel jól lekenem az egyik lapot. Erre kerül a darált dió, és a lyukas szirommal kiszúrok annyit, hogy párosak legyenek. A tészta másik felével, ami az alja lesz. Sima szirmú kiszúróval azt is előkészítjük, és a tepsibe rakjuk sorba. A maradék tésztával addig dolgozunk, míg el nem fogy. Végül előmelegített sütőben 180 fokon gyorsan megsütjük, de ne legyen sötét. A sütő középső sínére tegyük. Hagyjuk kihűlni, majd sima csövű habzsákból a lekvárt a tésztára nyomjuk, és a diós szirmokat rányomjuk. Szikkadni tegyük száraz helyre. Lehet cukrozni is, aki szereti. Sütési idő 15 perc.
Tálalás
Nagyon kiadós, nagyságtól függően kb. 26-32 db lesz belőle.

Orosz teasütemény

Nagymamám régi receptkönyve a Váncza nagyon sok finom süteményt tartalmaz. Ebből készítettem el, ezt a nagyon finom diós süteményt. Érdekessége a töltelékre helyezett átlós tészta rudacskák,mely mintha kupolák lennének.Mutatós kínáló!Az ínyencek mandulával, esetleg pisztáciával is megsüthetik.








Hozzávalók:

45 dkg liszt
30 dkg margarin
15 dkg porcukor
2 darab tojássárgája
1/2 csomag sütőpor
1/2 citrom reszelt héja, és leve
1 csomag vaníliás cukor
Ezenkívül
15 dkg darált dió
5 dkg cukor
pici őrölt fahéj
reszelt citromhéj
méz (amennyivel összeáll a töltelék)



Elkészítése:

A linzert a hozzávalókból elkészítjük, majd fóliával letakarva egy napig a hűtőbe tesszük. Fontos, mert másnap könnyebb formázni. Kinyújtjuk a tésztát 1/2 cm vastagra, és 4 cm átmérőjű szaggatóval korongokat készítünk, és tepsibe kellő távolságra egymástól rakjuk őket. A tölteléket elkészítjük, és kis gombócokat formázunk, és a tésztákra tesszük. A tésztából, két kis pálcikát sodrunk, és átlósan rányomjuk a töltelékre, amit kevés vízzel megkenünk azon a helyen, ahol illesztjük. Tetejüket megszórjuk darál dióval, és 180 fokos sütőben 10-14 perc alatt készre sütjük.
Tálalás
Nagyon kiadós, nekem 30 db lett.

Vaníliás-kókuszos darálós linzer.


Azt gondolom ezt a hernyó formájú linzert mindenki ismeri,hiszen lakodalmakkor nem hiányozhat egyetlen asztalról sem,hiszen nagyanyáink sütik meg már évtizedek óta minden családi ünnepségeken,és lakodalmakkor.


Hozzávalók
70 dkg liszt
25 dkg porcukor
15 dkg vaj /82%-os/
4 darab tojássárgája
5 dkg kókuszreszelék
2 csomag Dr. Oetker Bourbon Vaníliás cukor
késhegynyi sütőpor
2 ek. zsíros tejföl
2 ek. rum
10 dkg porcukor




Elkészítés
A tészta anyagait dagasztógép segítségével gyorsan összeállítom, az egyik Bourbon vaníliás cukrot félreteszem, amit a porcukorral keverek össze, a későbbi felhasználásra. Majd 1 napra hűtőbe teszem. Másnap a húsdarálóra felszerelt csillagos formán letekerem és formázom a tésztát. Rudakat /hernyókat/, karikákat. Előmelegített sütőben 200 fokon 10 perc alatt készre sütöm. Forrón megforgatom vaníliás porcukorban.
Tálalás
2 sütőtepsivel lett, nagyon kiadós.
Tárolás
Sokáig elálló teasüti.

Lekváros linzerkosárka.


Ezeket a cuki kosarakat ünnepekre is ellehet készíteni,énnálam már elfogyott,de rengeteg időt spórolunk,ha megsütjük előre,és dobozba tesszük a kamrába.Bármilyen lekvárral jó,de én csak a barackot használom,mert sokat főztem be. A két éves lekvárokat használom el, elsősorban.





Hozzávalók:

75dkg liszt, 50 dkg félig puha margarin,25 dkg porcukor,1 csomag vaníliáscukor,3 db tojássárgája,1 ek sütőpor, 1 cirom reszelt héja,
csipet só,1 ek tejföl.Töltésnek baracklekvár,és egy 12 db-os muffinsütő forma.


Elkészítése:

A tésztához valókat bedagsztjuk egy robotgéppel,vagy kézzel,majd hűtőbe tesszük 1 napra.Másnap a felezzük meg a tésztát,és tegyük el másra a másikat.Nyújtsuk ki 3mm vastagra a tésztát lisztezett deszkán,és pogácsaszaggatóval a közepessel szaggassunk ki 12 db korongot.Béleljük ki vele a muffinformákat,és töltsük meg lekvárral a tészták belsejét,de ne túlzottan tele.A maradék tésztából,ami leesik,abból csillagokat szúrjunk ki,és tegyük a tetejükre.Ahogy az a képen is látható.200 fokon előmelegített sütőben,180 fokon sütjük  kb 18-20 perc légkeverésesben,mert nekem ilyen sütőm van,szép aranysárgára,vagy 4-es gázsütő fokozaton a középső részébe helyezzük.

Kakaós-fűszeres csokis linzer.


  1. Az ünnepekre olyan süteményeket készítsünk,amit elrakhatunk akár 10 napra is nem lessz semmi bajuk,ha dobozban hűvös száraz helyen eltároljuk.Ezzel is megkönnyítve munkánkat a zsúfolt ünnepi előkészületek,és vásárlások miatt.

 Hozzávalók:
  1. 20 dkg margarin
  2. 40 dkg liszt
  3. 16 dkg porcukor
  4. 1 citrom reszelt héja
  5. 2 db tojássárgája
  6. 1/2 dl tej
  7. 1 tk kardamommag
  8. 1 tk őrölt szegfűszeg
  9. 1 ek sötét jó minőségű kakaópor,lehetőség szerint Holland. Ettől lesz szép sötét
  10. 10 dkg tortabevonó csoki
  11. 2 ek olaj
  12. 1 evőkanál natúr őrölt pisztácia ( elhagyható)
  13. 50 dkg baracklekvár
Elkészítése:

A lisztet egy keverőtálba tesszük,a cukrot, kakaóport, margarint ,tojássárgáját,fűszereket a citromhéjjal együtt,robotgéppel összedagasztjuk,és a tejet közben adagoljuk hozzá.Sima tésztát kapunk,és betesszük a hűtőbe 1 napra, fóliába csomagolva. Ha azonban sietnünk kell,akkor 1 órára hűtsük le.Sütőlapot készítünk zsírpapírral vagy szilikonos lappal béleljük,és erre helyezzük a kiszaggatott tésztákat egymástól legalább 3 cm távolságra.Ezután 2 mm vastagra kinyújtjuk a tésztát,és virágszirom szaggatóval kiszaggatjuk a felét,míg a másikat a lyukas szaggatóval.Előmelegített sütőben 200 fokon 14 perc alatt szép világosra sütjük őket.Kihűtjük,és a sima lapokra nyomunk lekvárt,és a lyukas tésztával össze illesztjük olvasztott csokoládéval,amit olajjal hígítottunk . Bespricceljük a tetejét, és pisztáciával megszórjuk. Ezután dermesztjük, majd dobozokba tároljuk az ünnepekig.