2023. április 4., kedd

Mandulás-pisztáciás körtés pite

A piték pitéje, bár nem hittem, hogy lesz belőle valami. Most már igen, mivel rájöttem a lényegre. Aki szeretné az tejszínhabbal, vagy fagyival is fogyaszthatja.




 Hozzávalók

 45 perc+pihentetés 40 perc,vagy 1-2 nap
 6 adag
  1. Tészta:
  2. 10 dkg vaj
  3. 25 dkg liszt
  4. nagy csipet só
  5. 8 dkg porcukor
  6. 2 db tojás
  7. Krém:
  8. 15 dkg hámozott mandula
  9. 15 dkg natúr pisztácia
  10. 2 db tojás+1 tojásfehérje
  11. 1 dl tej
  12. 8 dkg porcukor
  13. 1 mk őrölt fahéj
  14. 2 db keményebb körte
  15. A díszítéshez:
  16. ízlés szerint lapka mandula, és pisztácia

Elkészítés

  1. 1. lépés

    Tésztához a vajat felkockázzuk, a robotgép táljába tesszük a liszttel, porcukorral, sóval, tojásokkal, és begyúrjuk. A tésztát kicsit belisztezve egy spatulával kivesszük a tálból, és formára igazítva folpachba csomagolva a hűtőbe tesszük akár két napra is. Hűtés után remekül nyújtható.

    Mandulás-pisztáciás körtés pite recept lépés 1 fotoMandulás-pisztáciás körtés pite recept lépés 1 foto
  2. 2. lépés

    A tésztát lisztes felületen 3-4 mm vastag körré nyújtjuk, és kibélelünk vele egy 28 cm átmérőjű piteformát, úgy hogy pereme legyen. A hűtőbe tesszük úgy 30 percre. A töltelékhez a mandulát és a pisztáciát késes robotgépbe tesszük felaprítjuk, őröljük. Hozzáadjuk a felvert tojásokat, a tojásfehérjét a tejet, a porcukrot meg a fahéjat, és az egészet kikeverjük.

    Mandulás-pisztáciás körtés pite recept lépés 2 fotoMandulás-pisztáciás körtés pite recept lépés 2 foto
  3. 3. lépés

    A formába készített tésztára öntjük. A körtét meghámozzuk, kettévágjuk, kicsumázzuk, majd óvatosan beirdaljuk hosszában. A felezett körtéket a pitére helyezzük. 180 C fokos sütőbe toljuk, majd 40 percig sütjük alsó-felső sütéssel elektromos sütőben. Az első pár perc után szórjuk meg mandulaforgáccsal, és pisztácia darabkákkal. Ilyenkor már nem süllyed az aljára. Ha kész, kikapcsoljuk a sütőt, és hagyjuk benne kihűlni. Porcukorral megszórjuk, és hűtőbe tartjuk tálalásig. Azután szeljük.

    Mandulás-pisztáciás körtés pite recept lépés 3 fotoMandulás-pisztáciás körtés pite recept lépés 3 foto
  4. 4. lépés

    Tipp:A krém folyós, de ne ijedjünk meg, esetleg 1 tk étkezési keményítőt lehet bele keverni, de azt láttam hogy szükségtelen, csak azért került bele, mert megijedtem, hogy annyira híg. Viszont szükségtelen, mert jó lett volna nélküle is, szerintem kicsit így szárazabb lett. A pite úgy jó ha szaftos állítólag.

Sörös sertéscsülök

Nagyon ízletes főétel, amit bármikor elkészíthetünk. A sertéscsülökből sokféle étel készíthető! Sörrel öblítsük, ami megmarad jól illik hozzá.



 Hozzávalók

 90 perc
 2-3 adag
  1. 1 kg sertés hátsó csülök
  2. 1 evőkanál só
  3. 1 kiskanál egész fekete bors
  4. 1 vöröshagyma
  5. 2-3 gerezd fokhagyma
  6. 1 babérlevél
  7. 3-4 dl világos sör
  8. 10 dkg füstölt szalonna
  9. 1 mokkáskanál paradicsompüré
  10. 1 mokkáskanál sült kápia paprika-krém
  11. 1 kiskanál finomliszt
  12. 1,5 víz
  13. 1 ek Maggi aroma (Internet lehet rendelni)

Elkészítés

  1. 1. lépés

    A csülköket alaposan megmossuk, az esetleg rajta maradt szőrszálakat lekaparjuk, a pecsétet levágjuk róla. Ezután lábasba tesszük, annyi vizet öntünk rá amennyi ellepi, megsózzuk, a borssal, a megtisztított és elnegyedelt hagymával, a fokhagymával meg a babérlevéllel fűszerezzük. Nagy lángon fölforraljuk, majd kis rést hagyva lefedjük és kis lángon, kb. 1 óra 30 perc alatt majdnem puhára pároljuk. Ha elkészült, leszűrjük a levét, és kicsontozzuk.

    Sörös sertéscsülök recept lépés 1 foto
  2. 2. lépés

    Szűrőlapáttal egy tepsire tesszük a húst, és sörbe mártogatott szalonnával kenegetve, a közepesnél erősebb lánggal (200°C, légkeveréses sütőben 180°C) kb. 30 perc alatt körös-körül ropogós pirosra sütjük a szalonnával a tetején. Ha elkészült a csülköket félretesszük, visszamaradt zsírját lábasba öntjük.

    Sörös sertéscsülök recept lépés 2 fotoSörös sertéscsülök recept lépés 2 foto
  3. 3. lépés

    A paradicsompürét a paprikakrémmel együtt megfuttatjuk benne. A lisztet ráhintjük és ezt is egy kissé megpirítjuk, majd a vízzel meg 0, 5 dl sörrel fölöntjük. A maradék sört nyugodt szívvel igyuk meg. A /Maggi aromát/ ételízesítőt beleszórjuk és jól kiforraljuk, végül átszűrjük.

    Sörös sertéscsülök recept lépés 3 foto
  4. 4. lépés

    Tálaláskor a fölszeletelt csülköt a sörös szaftjával meglocsoljuk. Párolt káposzta, vagy savanyúság pirított burgonya illenek köretnek mellé.