Hozzávalók
- Tészta:
- 10 dkg vaj
- 25 dkg liszt
- nagy csipet só
- 8 dkg porcukor
- 2 db tojás
- Krém:
- 15 dkg hámozott mandula
- 15 dkg natúr pisztácia
- 2 db tojás+1 tojásfehérje
- 1 dl tej
- 8 dkg porcukor
- 1 mk őrölt fahéj
- 2 db keményebb körte
- A díszítéshez:
- ízlés szerint lapka mandula, és pisztácia
Elkészítés
- 1. lépés
Tésztához a vajat felkockázzuk, a robotgép táljába tesszük a liszttel, porcukorral, sóval, tojásokkal, és begyúrjuk. A tésztát kicsit belisztezve egy spatulával kivesszük a tálból, és formára igazítva folpachba csomagolva a hűtőbe tesszük akár két napra is. Hűtés után remekül nyújtható.
- 2. lépés
A tésztát lisztes felületen 3-4 mm vastag körré nyújtjuk, és kibélelünk vele egy 28 cm átmérőjű piteformát, úgy hogy pereme legyen. A hűtőbe tesszük úgy 30 percre. A töltelékhez a mandulát és a pisztáciát késes robotgépbe tesszük felaprítjuk, őröljük. Hozzáadjuk a felvert tojásokat, a tojásfehérjét a tejet, a porcukrot meg a fahéjat, és az egészet kikeverjük.
- 3. lépés
A formába készített tésztára öntjük. A körtét meghámozzuk, kettévágjuk, kicsumázzuk, majd óvatosan beirdaljuk hosszában. A felezett körtéket a pitére helyezzük. 180 C fokos sütőbe toljuk, majd 40 percig sütjük alsó-felső sütéssel elektromos sütőben. Az első pár perc után szórjuk meg mandulaforgáccsal, és pisztácia darabkákkal. Ilyenkor már nem süllyed az aljára. Ha kész, kikapcsoljuk a sütőt, és hagyjuk benne kihűlni. Porcukorral megszórjuk, és hűtőbe tartjuk tálalásig. Azután szeljük.
- 4. lépés
Tipp:A krém folyós, de ne ijedjünk meg, esetleg 1 tk étkezési keményítőt lehet bele keverni, de azt láttam hogy szükségtelen, csak azért került bele, mert megijedtem, hogy annyira híg. Viszont szükségtelen, mert jó lett volna nélküle is, szerintem kicsit így szárazabb lett. A pite úgy jó ha szaftos állítólag.