2017. január 23., hétfő

Thai csirkeleves üvegtésztával.

Az ázsiai leveseket nagyon szeretem,és az unokám is rajong értük. Minden olyan ételt szeretek amibe szóját tesznek, mert egyszerűen zseniális az íze.Ez az ételféleség amit variálhatunk kedvünk szerint. Így például, én ezt a levest a magam szájaíze szerint állítottam össze.Nagy sikere volt, még a férjem is elvolt ragadtatva tőle.Ő ugyanis nagy kritikusom,és szakértőm!Ha valaki nem ismerné ezt a fűszert, annak leírom:
Az kaffir lime levelet az indiai konyha nap mint nap használja különböző currykben, ételekben. De nem csak itt, hanem Thaiföldön, Laoszban, Kambodzsában, Vietnámban, Indonéziában, az egész Dél-kelet Ázsiában elterjedt ennek a fűszernek a használata. Az íze pedig friss, citromosan fűszeres, édeskés, de harsány az ételeinkben, használjuk citromhéj helyett is.




Hozzávalók:

40 dkg csirkemellfilé
10 dkg shitake gomba
2-3 levél kelkáposzta
1 csomag üvegtészta 10 dkg
1 kisebb csilipaprika
1 nagyobb sárgarépa
1 kiscsokor korianderzöld
2 ek szójaszósz
1-2 ek olaj
1 tk halszósz
1 darabka gyömbér
1 szál újhagyma
2-3 db kaffir lime levél
1 kk citromfű (citromnád)

  Elkészítése:

1.A csirkemellet darabokra vágjuk, a zöldségeket megtisztítjuk, és vékonyan felszeleteljük, míg a gombát négyfelé.
2. A csirkemellet a forró olajon megpirítjuk, hozzátesszük a citromfűszálat, a chilit, fokhagymát, gyömbért, és a   a szójaszósszal és a halszósszal, újra átforgatjuk, majd hozzáadjuk a zöldségeket, és a kaffir lime leveleket.

3. Felöntjük a csirkelevessel, forraljuk 2-3 percig. Az üvegtésztát a legvégén a levesbe tesszük.Ezzel pár percig főzzük még a levest, megszórjuk az apróra vágott korianderrel, és azonnal tálaljuk.


Sült paprikakrémes-kecskesajtos laskapörkölt gnocchival


A sült kápiapaprika krémmel készített laskagomba nagyon intenzív ízharmóniát alkotott a kecskesajttal.




Hozzávalók:

25 dkg laskagomba
1 db vöröshagyma
5 dkg vaj
1 gerezd fokhagyma
só, bors,petrezselyem
1 ek sült kápia paprikakrém
3 dkg krémes kecskesajt (President pld)
1 dl  száraz fehérbor

Elkészítése:

A gombát csíkokra vágjuk tisztítás után.
A hagymát apró kockákra vágjuk,  a fokhagymát úgyszintén. Serpenyőben felforrósított vajon kissé lepirítjuk a hagymát, és tesszük hozzá a fokhagymát. Beledobjuk a gombát, majd sózzuk, borsozzuk, és jókora adag  paprikakrémmel színesítjük. Borral felöntjük, és készre főzzük. Kecskesajttal dúsítjuk, és azonnal tálaljuk sós vízben kifőzött gnoccival. Petrezselyemmel megszórjuk.

Citromos-ricottás torta.




Hozzávalók:

50 dkg ricotta
3 nagy tojás sárgája
1 lime citrom leve
és héja
6 dkg porcukor
4 dkg aranymazsola
pár dkg kandírozott sárgadinnye apró kockára vágott
tetejére vágott mandula, vagy kesudió

Omlós tészta.
20 dkg liszt
csipet só
4 ek jéghideg víz
10 dkg margarin,vagy vaj

Elkészítése:

1. A ricottát a tojássárgával a cukorral a citrom levével és héjával és a mazsolával kandis sárgadinnyével keverjük össze.
2. A tészta hozzávaóit egy robotgéppel gyorsan összedolgozzuk, és kézzel is átgyúrjuk.
3. A lisztezett deszkán kinyújtjuk a tésztát és kibélelünk vele egy 23 cm-es átmérőjű kivehető aljú 
piteformát.
4.A tésztát megtböködjök, és beletöltjük a túrókrémet.
5. Megyszórjuk a tetejét a vágott kesudióval, vagy mandulával, majd előmelegített sütőbe tolva 190 fokon 15 perc alatt készre sütjük. Porcukorral megszórjuk, és szeleteljük fel, mint a tortát.

Tejszínkrémes-narancsos csokikocka.

Mindig nehezen állok neki egy komolyabb süti elkészítéséhez. Sokkal előbb főzök, mint sütök. Most éppen a hangulatom olyan volt, hogy semmi sem akadályozott meg benne, hogy kreatív gondolatokkal álljak neki ennek a finomságnak. Az a kevés cukrászati múltam talán elő-elő tör belőlem, és akkor tudok igazán szépet alkotni.






 



Hozzávalók a tésztához:

6 tojás
6 ek cukor
6 ek liszt
6 ek langyos víz
2-3 ek keserű holland kakaópor
1 csomag sütőpor
1 narancs reszelt héja
1-2 ek narancslé


A tejszínkrémhez:

5 dl tejszín
1 csomag zselatinfix
1 narancs reszelt héja
1 ek porcukor

A csokikrémhez:

15 dkg csokoládé jóminőségű
10 dkg margarin
1 dl tejszín

A bevonathoz:
10 dkg ét tortabevonómassza
2 ek olaj


Elkészítése:

A tésztához a tojások sárgáját fehéredésig keverjük a cukorral, aztán apránként hozzáadjuk a vizet és a narancs levét. A tojások fehérjét keményre felverjük. A liszthez keverjük a sütőport, és a kakaóport.A sárgájájához adagoljuk a fehérjét, és szitáljuk folyamatosan a kakaós lisztet hozzá. Mindezt óvatosan keverjük ne törjük össze a tésztát. Ha egyenletesen elkevertük, akkor egy sütőlemezt kibélelünk papírral,vagy szilikon lappal, és elkenjük rajta a piskótának való masszát.200 fokon előmelegített sütőben 10 perc alatt készre sütjük.kb 30x23 cm-es legyen a lap.Ha kihűlt kettévágjuk.Az egyik lapot egy akkora tepsibe helyezzük, mint a mérete.A csokoládét gőz felett felolvasztjuk, a tejszínt hozzáöntjük, és elkeverjük. Ha felolvadt az egész, a margarint belerakjuk. A hűtőbe tesszük. Amikor megköt, akkor egy robotgéppel kihabosítjuk. A tejszínt a cukorral felverjük, és a zselatinfixxel és narancshéjjal  elkeverjük. A piskótalapra kenjük a tejszínkrém felét, majd erre kerül a kihabosított csokikrém. Egyszerűbben úgy készül, hogy dresszingzsákba szedjük a krémet, és rányomkodjuk pöttyözzük a krémet a tejszínkrémre. Erre kerül a másik adag tejszínkrém, és befedjük a másik piskóta lappal.Lenyomkodjuk, és hűtőbe tesszük dermedni. Gőz felett az étcsokit megolvasztjuk, a kevés olajjal. A lap tetejére elkenjük, és vissztesszük a hűtőbe. Vízbe mártott késsel szeleteljük a megfelelő dermedés után kockákra. Hagyjunk maradéknak csokikrémet, és akkor egy csillagcsöves zsákból diszíthetjük fel a tetejét a kockáknak.narancshéjjal ha maradt diszíthetjük, de ez nem publikus.



Grillezett csirkemell sóskamártással főtt burgonyával.

Az egyszerű ételek nagyon vonzzák az éhes szájat nálunk. Egészségesen süthetünk grillserpenyőben. A minap fokhagymás tejben beáztattam pár darab szeletelt csirkemellfilét, és ez készült belőle ebédre.


  

Hozzávalók 4 személyre:

8 szelet csirkemellfilé
6 gerezd fokhagyma
2 dl tej
só, bors
olívaolaj egy kevés
1-2 szál újhagyma
pár darab ördögszekérgomba
petrezselyemzöld pár szál

A sóskamártáshoz:

40 dkg mirelit sóskapüré
1 db vöröshagyma kisebb
só, őrölt feketebors
1 dl tejöl
1 dl tejszín
1 ek étkezési keményítő
1 ek cukor


Elkészítése:

A hússzeleteket előző nap fokhagymás tejben pácoltam, majd kivéve a pácléből letörölgettem. Egy grillserpenyőt olívával megolajoztam. Rátettem a hússzeleteket, és puhulásig grilleztem mindegyik oldalát.
Az újhagymát kettévágtam, és a gombákat is. A húsmellé helyezve azokat is meggrilleztem.
A mártáshoz a sóskát szobahőmérsékleten felengettem. Egy lábasban olajat öntöttem, és a hagymát belereszeltem.Megpároltam, és a sóskát beleengedtem.Jól összekevertem, cukroztam, sóztam, és borsoztam.10 percig főztem lefedve, majd a tejfölbe kevertem a keményítőt, és besűrítettem vele a mártást.Aki szereti tejszínnel is dúsíthatja, mert nagyon finom. Főtt burgonyával, és a grillezett hússal kínáljuk.Szórjuk meg petrezselyemzölddel is. Tegyünk mellé a zöldégekből is.

Rozmaringos szűzérmék mandulás kelbimbóval.

A rozmaringot, mint fűszernövényt  nagyon kedvelem, de dísznövénynek  sem utolsó! Futórozmaringot is nevelek a kertben nyáron cserépben is, és szabadban is. Télen a konyhám ablakában díszeleg, és imádom a kellemes fűszeres illatát. Sajnos egynyári növény, ezért tavaszra elpusztul, és újra ültetni kell. Lajos Mari receptjeit nagyon kedvelem, már 30 éve hogy az ő receptjei alapján főzök legtöbbet.Ezt az ételt már rég kiszúrtam magamnak, hiszen kedvelt húsomból. sertés szűzpecsenyéből készült.Az ünnepi asztalon is megállja a helyét.









Hozzávalók 4 személyre:

60 dkg kelbimbó
só,bors
2+4 gerezd fokhagyma
12 szelet szűzérme 1,5 cm darabra vágva
12 szelet bacon
12 fás szárú rozmaringág
2 ek olaj 1+1 dl száraz fehérbor
4 kk magos dijoni  mustár ( én narancsos ízesítésűt használtam)
2 dl főzőtejszín
1 ek étkezési keményítő
2 dkg vaj
2 ek mandula pehely
petrezselyemzöld

Elkészítése:

1. A fagyos kelbimbót enyhén sós, 2 gerezd fokhagymával ízesített vízben 12 percig főzzük.
2. Az élükre állított szűzérméket a baconszalonnával begöngyöljük, és átszúrjuk a rozmaringágakkal. Így rögzítjük a szalonnát.
3. Felforrósított olajon oldalanként 3-3 percig sütjük, amikor megfordítjuk őket, megszórjuk frissen őrölt borssal, sózzuk, melléje dobunk 4 gerezd fokhagymát.letakarjuk alufóliával, és melegen tartjuk. Kivesszük a húsokat a serpenyőből.
3. A mártáshoz felöntjük a pecsenyealapot 1 dl borral, addig forraljuk, amíg a pirult rész fel nem puhul, majd lábasba szűrjük. Hozzáadjuk a mustárt és a tejszínt, a maradék 1 dl borban elkevert étkezési keményítőt, éppen csak besűrítjük, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és körbelocsoljuk vele a hússzeleteket.Ezután letakarva puhára sütjük.lehet higítani még utólag kevés húslével. A hús úgy jó, ha megpuhul.
4. A kelbimbót leszűrjük, a felforrósított vajba forgatjuk, tetejét megszórjuk a mandulaforgáccsal. Finomra vágott petrezselyemmel illatosítjuk, (el is maradhat) burgonyapüréből formázott galuskával tálaljuk a szaftos hús mellé. Rozmaringgal diszítjük.