2017. január 23., hétfő

Rozmaringos szűzérmék mandulás kelbimbóval.

A rozmaringot, mint fűszernövényt  nagyon kedvelem, de dísznövénynek  sem utolsó! Futórozmaringot is nevelek a kertben nyáron cserépben is, és szabadban is. Télen a konyhám ablakában díszeleg, és imádom a kellemes fűszeres illatát. Sajnos egynyári növény, ezért tavaszra elpusztul, és újra ültetni kell. Lajos Mari receptjeit nagyon kedvelem, már 30 éve hogy az ő receptjei alapján főzök legtöbbet.Ezt az ételt már rég kiszúrtam magamnak, hiszen kedvelt húsomból. sertés szűzpecsenyéből készült.Az ünnepi asztalon is megállja a helyét.









Hozzávalók 4 személyre:

60 dkg kelbimbó
só,bors
2+4 gerezd fokhagyma
12 szelet szűzérme 1,5 cm darabra vágva
12 szelet bacon
12 fás szárú rozmaringág
2 ek olaj 1+1 dl száraz fehérbor
4 kk magos dijoni  mustár ( én narancsos ízesítésűt használtam)
2 dl főzőtejszín
1 ek étkezési keményítő
2 dkg vaj
2 ek mandula pehely
petrezselyemzöld

Elkészítése:

1. A fagyos kelbimbót enyhén sós, 2 gerezd fokhagymával ízesített vízben 12 percig főzzük.
2. Az élükre állított szűzérméket a baconszalonnával begöngyöljük, és átszúrjuk a rozmaringágakkal. Így rögzítjük a szalonnát.
3. Felforrósított olajon oldalanként 3-3 percig sütjük, amikor megfordítjuk őket, megszórjuk frissen őrölt borssal, sózzuk, melléje dobunk 4 gerezd fokhagymát.letakarjuk alufóliával, és melegen tartjuk. Kivesszük a húsokat a serpenyőből.
3. A mártáshoz felöntjük a pecsenyealapot 1 dl borral, addig forraljuk, amíg a pirult rész fel nem puhul, majd lábasba szűrjük. Hozzáadjuk a mustárt és a tejszínt, a maradék 1 dl borban elkevert étkezési keményítőt, éppen csak besűrítjük, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és körbelocsoljuk vele a hússzeleteket.Ezután letakarva puhára sütjük.lehet higítani még utólag kevés húslével. A hús úgy jó, ha megpuhul.
4. A kelbimbót leszűrjük, a felforrósított vajba forgatjuk, tetejét megszórjuk a mandulaforgáccsal. Finomra vágott petrezselyemmel illatosítjuk, (el is maradhat) burgonyapüréből formázott galuskával tálaljuk a szaftos hús mellé. Rozmaringgal diszítjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése