2017. február 22., szerda

Csokis Madeleine.

A madeleine névre keresztelt francia sütemény az egyik legegyszerűbb kevert sütemény. Sokak szerint Marcel Proust, francia regényíró tette világhírűvé az Az eltűnt idő nyomában című, 3200 oldalas művében. A Wikipédia szerint ugyanis a regény leghíresebb részlete az a jelenet, ahol az elbeszélő egy madeleine-nek nevezett süteményt merít a teájába, és a sütemény íze felidézi a Combray-ben töltött gyermekévek ízeit és hangulatát. 


A legenda szerint a madeleine sütemény története egy francia lányhoz köthető, akit persze Madeleine-nek hívtak és Lotaringia akkori hercegének kedveskedett ezekkel a helyes kis süteményekkel. Ezekkel a kis kagyló alakú piskótaformákkal egyetlen egy probléma van, mégpedig az, hogy speciális formát kíván.


A hozzávalók:

  • 14 dkg liszt
  • 9 dkg cukor
  • 4 dkg kakaópor
  • 1 ek méz
  • 1 db narancs reszelt héja
  • 0 kevés kevés rum
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2 darab tojás
  • 1 kk szódabikarbóna
  • 1 késhegynyi őrölt csillagánizs
  • 14 dkg puha margarin
  • 4 dkg olvasztott
  • 70%-75%-os csoki

A bevonathoz

  • 10 dkg tortabevonó fehér és étcsoki

Elkészítés

A madeleine vagy kagyló formákat vajazni, lisztezni kell.
Elkészítés: a hozzávalók anyagait géppel kidolgozzuk, majd a kikent formákba belekanalazzuk és vizes spatulával végighúzzuk a tetejüket, hogy egyenletes legyen. Előmelegített sütőben 190 fokon, 10-15 perc alatt készre sütjük. Ha kihűlt, a formákból kiborítjuk, majd tortabevonóba mártjuk őket, tetszés szerint. Én fele-fele formába is készítettem.