Hozzávalók
- 20 dkg feles sárgaborsó
- 2 gerezd fokhagyma
- 2-3 sárgarépa
- 1 db petrezselyemgyökér
- 3 szál halványított zeller
- 1 csokor petrezselyem
- 1 diónyi gyömbér
- 1 ek citromlé
- 1 csipet chillipaprika
- 1 nagy vöröshagyma
- 1-2 szál újhagyma (elhagyható)
- étolaj, só, bors, ízlés szerint
- 2 db babér
- 1 ek sűrített paradicsom
- 1 tk kurkuma
- 1 tk garam masala
- 1 tk római kömény őrölt
- 1 kk kömény őrölt
- 1 ek jóféle mustár
- A feltét pirított szalonna, hagyma, és zöld
Elkészítés
A borsót beáztatjuk egy éjszakára. Elsőként némi olajon az apróra kockázott vöröshagymát pároltam meg, majd a szétnyomott fokhagymát rávetettem. A tűzről levéve kerülnek bele a fűszerek. A még meleg hagymás zsiradékon ezt jól elkevertem. A tűzhelyre visszatéve kerülnek bele a felaprított zöldségek. Vízzel hígítottam, sóztam, borsoztam még. Néhány percig beforraltam, míg besűrűsödött, és felöntöttem 1, 3 liter vízzel.
A sárgaborsó kerül még bele, nagyjából 1 órát főztem, ekkor kezd puhulni a borsó. Az elpárolgott vizet pótolni kell. Nos ha megpuhult a borsó, az étel elkészült. A babért kidobom, és egy botmixerrel leturmixolom, a paradicsompürét, és mustárt ezután tettem bele. Citromlével pikánssá tesszük, majd aki szereti mehet bele citromhéja is reszelve, és a gyömbér. Kiforralom, a végén lehet zöldség alaplével még hígítani, ha nagyon sűrű lenne, és már lehet tálalni.