2021. március 16., kedd

Gyömbéres mustáros sárgaborsó krémleves



Ez egy téli gazdag leves, de böjt idején ha a feltét csak zöld, akkor vegán leves. Az indiai fűszerezésű ételek kedvelőinek ajánlom. Nem feltétlen kell turmixolni, de mi így szeretjük. Sokakat kiráz a hideg, ha a sárgaborsóra gondolnak. A rossz menzás élményeket még belőlük is száműzi ez a mostani leves.



 

Hozzávalók

 6 adag
  1. 20 dkg feles sárgaborsó
  2. 2 gerezd fokhagyma
  3. 2-3 sárgarépa
  4. 1 db petrezselyemgyökér
  5. 3 szál halványított zeller
  6. 1 csokor petrezselyem
  7. 1 diónyi gyömbér
  8. 1 ek citromlé
  9. 1 csipet chillipaprika
  10. 1 nagy vöröshagyma
  11. 1-2 szál újhagyma (elhagyható)
  12. étolaj, só, bors, ízlés szerint
  13. 2 db babér
  14. 1 ek sűrített paradicsom
  15. 1 tk kurkuma
  16. 1 tk garam masala
  17. 1 tk római kömény őrölt
  18. 1 kk kömény őrölt
  19. 1 ek jóféle mustár
  20. A feltét pirított szalonna, hagyma, és zöld

Elkészítés

  1. A borsót beáztatjuk egy éjszakára. Elsőként némi olajon az apróra kockázott vöröshagymát pároltam meg, majd a szétnyomott fokhagymát rávetettem. A tűzről levéve kerülnek bele a fűszerek. A még meleg hagymás zsiradékon ezt jól elkevertem. A tűzhelyre visszatéve kerülnek bele a felaprított zöldségek. Vízzel hígítottam, sóztam, borsoztam még. Néhány percig beforraltam, míg besűrűsödött, és felöntöttem 1, 3 liter vízzel.

    Gyömbéres mustáros sárgaborsó krémleves recept lépés 1 fotoGyömbéres mustáros sárgaborsó krémleves recept lépés 1 fotoGyömbéres mustáros sárgaborsó krémleves recept lépés 1 foto
  2. A sárgaborsó kerül még bele, nagyjából 1 órát főztem, ekkor kezd puhulni a borsó. Az elpárolgott vizet pótolni kell. Nos ha megpuhult a borsó, az étel elkészült. A babért kidobom, és egy botmixerrel leturmixolom, a paradicsompürét, és mustárt ezután tettem bele. Citromlével pikánssá tesszük, majd aki szereti mehet bele citromhéja is reszelve, és a gyömbér. Kiforralom, a végén lehet zöldség alaplével még hígítani, ha nagyon sűrű lenne, és már lehet tálalni.

    Gyömbéres mustáros sárgaborsó krémleves recept lépés 2 fotoGyömbéres mustáros sárgaborsó krémleves recept lépés 2 fotoGyömbéres mustáros sárgaborsó krémleves recept lépés 2 foto
  3. A feltétnek zöldet csipkedek, lehet újhagymát karikázni, akinek van. Pirított hagymával, füstölt kolbásszal, vagy zöldhagymával, füstölt pirított szalonnával megszórni. A vega változatnál érdemes vegán joghurtot tenni a tetejére. Nagyon ízletes mindkét módon.

    Gyömbéres mustáros sárgaborsó krémleves recept lépés 3 fotoGyömbéres mustáros sárgaborsó krémleves recept lépés 3 foto

Mustáros sült tarja fenyőmagos-pestos tortellonival

Ez az étel is a gyors elkészítés módjáért lett a kedvencünk,ajánlom azoknak akik szeretik a tarját,mint mi!Igaz félkész a tészta,de pont ezért szuper hogy kapni,megkönnyíti a hétköznapjaikat.Aki viszont ráér,az készítse el a tésztát,mert az biztosan sokkal finomabb,mert házi.



 

Hozzávalók

 2 adag
  1. 2 szelet tarja
  2. 1 ek mustáros gyorspác
  3. 1 db vöröshagyma
  4. 2-3 ek zsiradék
  5. 1,5 dl Sirah Rosé
  6. 1 dl húsalaplé
  7. 1 csomag félkész tortelloni

Elkészítés

  1. A hússzeleteket befűszerezzük,olajozzuk be kicsit,és állni hagyjuk.A pácos husit hevített vajon átsütjük,majd teszünk még vajat a serpenyőbe,és tovább sütjük a húst locsolgatva.

    Mustáros sült tarja fenyőmagos-pestos tortellonival recept lépés 1 fotoMustáros sült tarja fenyőmagos-pestos tortellonival recept lépés 1 fotoMustáros sült tarja fenyőmagos-pestos tortellonival recept lépés 1 foto
  2. A hagymát cikkekre vágjuk,és a hús mellé tesszük,tovább dinsztelve.Borral megöntözzük,és lefedjük.Alacsony hőfokon puhára sütjük,Ellenőrizzük,közben a folyadékot pótoljuk kevés vízzel.

    Mustáros sült tarja fenyőmagos-pestos tortellonival recept lépés 2 fotoMustáros sült tarja fenyőmagos-pestos tortellonival recept lépés 2 fotoMustáros sült tarja fenyőmagos-pestos tortellonival recept lépés 2 foto
  3. A végén tálaljuk is a tortellonival,amit kifőztünk lobogó sós vízben 8 perc alatt.A hagymás szaftból is tegyünk a húsra.

    Mustáros sült tarja fenyőmagos-pestos tortellonival recept lépés 3 fotoMustáros sült tarja fenyőmagos-pestos tortellonival recept lépés 3 foto