2021. március 16., kedd

Vajas leveles tészta

A sütikurzus 6. feladat, amit én is elkészítettem, bár nem vagyok annyira híve a nyújtogatásnak, de megtettem. Kevés időm van erre a feladatra, ez is két napig készült.A belőle készült süti is felkerül majd.Nagyon jó lett,köszi Gábornak ezt a tészta receptet,mert én a klasszikust készítettem régebben,de ez sokkal jobb!




 

Hozzávalók

 4 adag
  1. 50 dkg finomliszt
  2. 5 dkg porcukor
  3. 20 dkg vaj, ami ne legyen túl kemény, felkockázva
  4. 1 g só
  5. 2,5 dl tejszín hideg
  6. szükség szerint liszt a szóráshoz
  7. vajas rész:
  8. 22,5 dkg vaj (félig puha)
  9. 5 dkg liszt

Elkészítés

  1. Az alaptészta hozzávalóiból sima nem túl kemény tésztát dagasztunk 2-es fokozaton 20 percig. A tésztát kigömbölyítjük, a tetejét bevagdossuk rácsosra, és fóliába tesszük, hogy ne bőrösödjön, és hűvös helyen hagyjuk pihenni 1 órát.

    Vajas leveles tészta recept lépés 1 fotoVajas leveles tészta recept lépés 1 fotoVajas leveles tészta recept lépés 1 foto
  2. Amíg a tészta pihen, a vajas részhez a vajat átgyúrjuk a liszttel. Lisztezett deszkára kivesszük, és téglalapot formázunk belőle. A hűtőbe tesszük a tészta mellé.

    Vajas leveles tészta recept lépés 2 fotoVajas leveles tészta recept lépés 2 fotoVajas leveles tészta recept lépés 2 foto
  3. Amikor eleget pihent a tészta, 4 sarkából fület nyújtunk neki. Így a közepe pont olyan vastag lesz mint a 4 fül együtt. És a közepébe tesszük a vajas téglát a füleket ráhajtva becsomagoljuk. Majd a sarkaival kezdve kinyújtjuk a tésztát. Ha egyenletesre kinyújtottuk a tésztát, és ráhajtunk egy szimpla, és egy dupla hajtást.

    Vajas leveles tészta recept lépés 3 fotoVajas leveles tészta recept lépés 3 fotoVajas leveles tészta recept lépés 3 foto
  4. 90 fokkal elforgatjuk a tésztát, és újra kinyújtjuk. Most a dupla hajtás következik. Először összecsukjuk a két szélét, mint az ablak spalettáit, majd pedig középen összehajtjuk. Fóliával letakarva hűtőbe tesszük egy órára. Az idő elteltével kivesszük az asztalra és megismételve szimpla és dupla hajtogatást végzünk rajta.

    Vajas leveles tészta recept lépés 4 foto
  5. Kétfelé vágjuk, hogy igény szerint tudjuk majd felhasználni. A darabokat nylonba csomagoljuk. Sima hűtőben tegyük, de ha nem szeretnénk felhasználni mindet, akkor a fagyasztóba. A vajas tésztát ekkor nyújthatjuk, tölthetjük, csavarhatjuk, süthetjük, de a legideálisabb, ha egy éjszakára a hűtőben hagyjuk. A hűtőből való kivétel után pihentessük pár percig a tésztát, csak utána kezdjük el, lisztezett deszkán nyújtani.

    Vajas leveles tészta recept lépés 5 foto

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése