2015. november 19., csütörtök

Tonhalas spagetti recept.

Különösebb történet nem fűződik ehhez az ételhez, legalábbis hiába keresgéltem,mert nálam ahogy megláttam a tv-ben el is készítettem.Mint minden olasz étel, egy igazi mediterrán tonhalas tészta is rendkívül egyszerű. Nem áll másból, csak egy jó sugo di pomodoroból (vagyis paradicsomszószból) és tonhalból. Mégis, az ízek összhangja tökéletessé teszi.


Hozzávalók:
40 dkg spagetti
20 dkg paradicsompüré
20 dkg tonhal
1 gerezd fokhagyma
2 ek oregánó
0,5 ek pirospaprika
1 ek olívaolaj

Elkészítése:

Sós, lobogó vízben kifőzzük a tésztát. Szűrjük le.

A tonhalat kevés zsiradékon, egy serpenyőben megpirítjuk a felszeletelt fokhagymával és a fűszerpaprikával. Hozzáadjuk a pürét, sózzuk és oregánóval ízesítjük.

A kész ragut keverjük össze a tésztával és reszelt sajttal megszórva tálaljuk még melegen.

Bakonyi sertésszűz trikolor tésztával.

A recept hozzávalói ( személyre)
50 dkg sertés szűzérme
4 ek olaj
6 dkg füstölt kolozsvári szalonna
1 db vöröshagyma
20 dkg vargánya gomba
1 dl tejföl
1 dl tejszín
1 db zöldpaprika
1 db paradicsom
2 dkg liszt
1 gerezd fokhagyma

őrölt kömény,petrezselyemzöld 1 ek.

Elkészítése:
1. A sertés szűzérméket előtte leinazzuk,mielőtt kisütnénk. Kissé kiveregetjük , megsózzuk, a lisztbe mártotjuk olajon világosra sütjük, lábasba rakjuk, a visszamaradt zsírban megpirítjuk a finomra vágott hagymát, egy kevés húsalaplével felöntjük. 2. Közben a megtisztított, megmosott gombát, a zöldpaprikát, a paradicsomot cikkekre vágjuk, és a hagymára rakjuk. Hozzáadjuk a fokhagymát, az őrölt köménymagot. A füstölt szalonnát apró kockákra vágjuk, serpenyőben kisütjük és a gombára öntjük, összekeverjük, a lábast lefedjük; félig megfőzzük, majd belerakjuk a félig sült szűzérméket, a lábast megrázogatjuk, újra befedve puhára pároljuk. 3. Közben a tejfölt és a tejszínt egy edényben egy kevés liszttel simára keverjük, a húsra öntjük, jól kiforraljuk. Köretnek csavart trikolor tésztát kínálok.

Penne all’ Arrabbiata pirított csirkével.


Hozzávalók:
2 db csirkemell kifilézve
1 vöröshagyma
5-6 szem fürtös paradicsom
1/2 nagy piros chili paprika
2 gerezd fokhagyma
egy csipet cayenne bors
2 ek olívaolaj

bors
bazsalikom (6-8 levél)
5 dkg reszelt parmezán

Elkészítése:

Vágjuk félbe a paradicsomokat, majd aprítógép segítségével pépesítsük. Dobáljunk a gépbe 6-8 levél bazsalikomot (szárítottból kb. 1,5 evőkanál), darabolt fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, sőt, aki szereti az intenzív olasz ízeket, tehet bele fél dl száraz fehérbort is.

Ha ezzel megvagyunk, vágjuk félbe a chilit, és magozzuk ki.Vegyünk elő egy teflon serpenyőt, forrósítsuk fel. Kevés olívaolajat melegítünk egy serpenyőben, és rádobjuk a csíkokra vágott csirkemellet. Kezdjük el intenzíven forgatni. Nagyjából 3 perc alatt a csirke fehér kérget kap, ilyenkor már majdnem kész.
A paradicsomos szószt öntsük rá,és kevergetve főzzük puhára kb. 10 perc alatt. Tálaljuk penne tésztával, és szórjuk meg reszelt parmezánnal