2014. december 16., kedd

Húsgombócok tejszínes szarvasgombás mártással.

Újra olaszos ételt készítettem,természetesen húsgombóccal megint.Az olasz konyhát imádom,mert ahány régió,annyi szokás.Én mindegyiket imádom!



Hozzávalók:
A körethez,és a mártáshoz:

30 dkg tricolor spagetti ( olasz)Lidl-be kapható.
 2,5dl főzőtejszín
só, szerecsendió
parmezán reszelve
15 dkg szarvasgomba krém, (A Spaarban kapható)
 1 kevés frissen őrölt bors
A gombóchoz:
40 dkg darált marhahús,
1 kisebb fokhagyma  reszelve,3 ek tejszín,
só,citrombors,kakukkfű ízlés szerint,
2 ek pankomorzsa,1 db tojás,

Elkészítése:
a húshoz keverjük a morzsát,tojást,fokhagymát,és sót,meg a fűszereket.V
A spagettit lobogó vízben kb 10 perc alatt főzzük al dentére, avagy fogkeménységűre. Kövessük a tészta zacskóján előírt időtartamot. A vizet csak akkor sózzuk meg, amikor már forrásban van.


izes kézzel gombócokat formálunk belőle.Lisztbe mártjuk,és félretesszük a hűtőbe.
Ha a tészta megfőtt, öntsük le róla a vizet majd egy külön edényben vajat hevítünk,és beleöntjük a tésztát,majd összerázzuk.  Kóstoljuk meg, szükségese tovább ízesíteni.A tejszínnel keverjük el a szarvasgombakrémet,ízestjük szerecsendióval,borssal.Lassú tűzön kevergetve főzzük fel,majd reszeljük bele a parmezánt.Sűrűre főzzük rövid ideig.A húsgombócokat süssük ki egy serpenyőben,szép pirosra,majd itassuk le egy papíron.Szedjük tálra a tésztát,és a gombócokkal,majd a mártással öntsük nyakon.Jó étvágyat!



Citromos sütemény.

Hozzávalók:

4 tojás

13 dkg kristálycukor

8 dkg olvasztott vaj

12 dkg liszt

1 cs. sütőpor

1 citrom leve és héja

Elkészítés módja:

 A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjékből egy kis sóval kemény habot verünk. Egy másik tálban a tojássárgáját a cukorral robotgéppel fehéredésig keverjük. Utána fokozatosan hozzáadjuk a citromhéjat és –levet, az olvasztott vajat, a sütőporos lisztet. Végül óvatosan beleforgatjuk a felvert tojásfehérjét is. A tésztát kivajazott, lisztezett sütőformába töltjük és előmelegített sütőben 180 fokon kb. 20 percig sütjük. Miután elkészült,porcukorból és citromléből málnaléből kevert mázat csurgatunk rá.

Szűzpecsenye zsályás sóval,vargányával,és mozzarellával


Szeretem ennek a húsnak mindenféle elkészítés módját, mert olyan annyira kiadós, mint amennyire drágának mondják.Megéri kiadni érte ezreket, mert elénk tárulnak újabbnál újabb ötletek,ízek!
Ez a zsályás változat valami isteni a vargányával, aki teheti próbálja ki!







Hozzávalók:

4 ek zsályalevél
2 ek olívaolaj
6 dkg vaj
10 dkg vargányagomba (lehet mirelit)
só, bors
50 dkg sertés szűzpecsenye
8 dkg bivalymozzarella

A zsályás sóhoz:

1 ek só
1/2 csokor zsályalevél

Elkészítése:

A zsályás sóhoz a sót és az apróra vágott zsályát mozsárban összetörjük, majd félretesszük.
A zsályaleveleket forró olajban ropogósra pirítjuk, majd papírtörlőre szedjük.
Az olajhoz hozzáadjuk a vajat és darabolt gombát, sózzuk, borsozzuk, majd néhány perc alatt megpirítjuk. Felhasználásig melegen tartjuk.
A megtisztított húst szeletekre vágjuk, megkenjük olajjal, megborsozzuk és nagyon forró grillserpenyőben oldalanként 3-3 percig sütjük, illetve letakarjuk fóliával és mérsékelt lángon puhára sütjük állandó figyeléssel nehogy odaégjen.
Aki nem szereti teljesen átsütve, az előbb tálalhatja. A sajtból egy keveset a hússzeletekre vágunk, rákanalazzuk a gombát, majd a ropogós zsályalevelekkel körberakjuk és a zsályás sóval megszórva tálaljuk.
Tipp:
Ennek az ételnek a ropogós sült zsálya adja a különleges ízt és a vargányagomba.