2015. március 27., péntek

Sonkával- sajttal töltött bundás karaj.





HozzávalóK

8 szelet sertéskaraj
8 szelet főtt tarja
8 db füstölt eidami sajt rudacska

A panírhoz 3 db tojás
10 dkg  liszt
só,bors
1 ek tejszín

Elkészítése:

A tojásokat a tejszínnel és liszttel kikeverjük sűrű palacsinta tésztává.Sózzuk,borsozzuk,és állni hagyjuk 15 percig.Addig a húst előkészítjük.A karajszeleteket fólia között kiveregetjük,és besózzuk.Mindegyik szeletre tarját,és sajtrudat teszünk.Szorosan feltekerjük,és fogpiszkálóval összetűzzük. Először egy tálba öntsünk lisztet,és ebbe forgassuk a roládokat,majd a tésztamasszába,és forró olajban szép lassan süssük meg.Hagyjuk az itatós papíron, hogy a felesleges zsiradék lecsorogjon róla, majd a fogpiszkálót távolítsuk el. Ferdén szeletelve tálaljuk elősütött félkész hullámos burgonyával.Paradicsommal diszítjük.


Csokoládés-karamellás banános pite.

Ha mondjuk virtuális kulináris kalandra indul az ember a konyhából Északnyugat-Franciaország ízeinek édes oldalára, a vidék jellegzetes, koncentrált esszenciáját egyetlen könnyen elkészíthető krémben is megízlelheti. Nem csupán azért, mert  töményen édes nyalánkságról van szó, és nem árt egy kis egyensúlyt vinni az ízek világába hanem azért is, mert az enyhén sós karamell ízei valami fenségesek. Aki még nem próbálta, feltétlenül kóstolja meg! Bizony, nem másról van szó, mint egy különlegesen finom karamellkrémről.
Íme az elkészítése:
Hozzávalók 2 dl-hez
10 dkg barnacukor
2 evőkanál vanília eszencia
2 dkg vaj
csipet só
1 dl habtejszín (30 %-os zsírtartalommal)


Elkészítés: A cukrot és a vanília eszenciát kis lábosba mérem. Közepes lángon melegíteni kezdem, majd ha már gyöngyözve forr és aranyszínű, félrehúzom a tűzről, és hozzáadom a vajat. Sistereg, és jókora buborékok keletkeznek rajta. Visszateszem az alacsonyra mérsékelt tűzre, és hozzáöntöm a tejszínt. Addig keverem, amíg halványbarna, krémes állagú nem lesz. Ez mindössze néhány percet vesz igénybe. Ekkor elzárom a lángot, hozzákeverem a  sót, és hűlni hagyom. Ahogy hűl, úgy sűrűsödik az állaga.
Mikor már szobahőmérsékletű, tálba vagy csatos üvegbe kanalazom. Hűtőszekrényben 3-4 napig is tárolható.
Dulce de leche, azaz a karamellkrém sokoldalúan felhasználható, süteménytöltelékként, torták díszítéséhez, de gyümölcshöz mártogatóként is nagyon finom – körtével, almával, fanyar gyümölcsökkel ideális. Relatíve időigényes elkészíteni, de cseppet nem bonyolult.

Hozzávalók:


2 csésze cukor, 1/4 csésze víz, 1 1/2 csésze habtejszín, 2 teáskanál tengeri só, fél tasak vaníliás cukor (vagy 1 vaníliarúd kikapart belseje)Egy serpenyőben keverjük össze a cukrot és a vizet, közepes lángon melegítsük, amíg forrani nem kezd, ekkor emelhetjük a hőfokot.Kevergetve főzzük 5-7 percig, amíg világosbarna színű nem lesz.Vegyük le a tűzről, és lassan adjunk hozzá a hideg tejszínt. (Óvatosan járjunk el a forró gőz miatt!) Takaréklángon főzzük 1-2 percig, amíg a karamell és a tejszín egyneművé válik. Végezetül adjuk hozzá a tengeri sót és a vaníliás cukrot.
Bármelyik változatot válasszuk,midegyiknek egy a végeredménye,tökéletes!
Jómagam az első változatot készítettem el a pitémhez.








Hozzávalók az omlós tésztához:
25 dkg liszt
10 dkg hideg vaj
75 g cukor
1 tojás
1 ek hideg víz,vagy tej

A banános réteghez:
4 nagy érett banán meghámozva,hosszában félbevágva,aztán minden fél banán 3-4 rövid darabba vágva.
1 ek vaj
1 ek barna cukor
400 g karamellkrém,
2 evőkanálnyit tegyünk félre belőle a csokis réteghez.

A csokoládés réteghez:
300 g étcsokoládé
300 ml sűrű zsíros tejszín
2 ek karamell
3 ek sötét rum
1 ek barna cukor

A tálaláshoz:
200 ml tejszín
2 ek porcukor
egy kevés kakaópor a diszítéshez.

Elkészítés módja:

1 Enyhén lisutezett munkalapon nyújtsuk ki a tésztát akkorára, hogy kibélelhessünk vele egy 24 cm átmérőjű, mély piteformát.tegyük a hűtőbe 30 percre.
2. melegítsük elő a sütőt 180 fokra.A tészta közepére terítsünk sütőpapírt, szórjunk rá sütőbabot, és süssük 15 percig, míg a széle aranyszínűre pirul.Távolítsuk el a sütőpapírt a babbal együtt, és süssük a tésztát újabb 15 percig.Közben tegyük egy mély serpenyőbe a vajat és a cukrot, és pirítsuk a banánt addig míg karamellizálódik.
3. Olvasszunk meg 25 g csokoládét, és kenjük az egészet a tésztalapra.Úgy csorgassuk bele,mint a palacsintánál a serpenyőben.Ha megszilárdult a csokoládé, a kihűlt banánokat rendezzük el a cskoládén.Öntsük a tetejére a karamellt, és tegyük a hűtőbe, míg elkészítjük a csokoládés krémet.
5. A megmaradt csokoládét 2 ek karamellel, a tejszínnel, a rummal és a cukorral együtt tegyük hőálló tálban forrásban lévő víz fölé, és olvasszuk, keverjük össze. Ezt a keveréket öntsük a banános rétegre, és tegyük a tortát a hűtőbe legalább 4 órára.
6. A tálaláshoz emeljük ki a tortát a formából,ilyenkor az a jó, ha kivehető aljú piteformát használunk.Így könnyebb a kivétele.A 200 ml tejszínt a porcukorral együtt verjük kemény habbá. Töltsük habzsákba, és tetszés szerint diszítsük vele a pitét. Végül hintsük a tejszínhabra kevés kakaóport. A felszeletelt süteményhez külön kínálhatjuk a maradék tejszínt.