Hozzávalók
- 50 dkg kelt tészta liszt
- 1,5 dl langyos tej
- 4 dkg cukor
- 3 dkg élesztő
- 4 db tojássárgája
- 6 dkg vaj
- 1 tk vanília kivonat
- 1 ek rumaroma
- 1 db narancs héja
- 1 csipet só
Elkészítés
A lisztet a dagasztógép táljába öntjük. A közepébe beleöntjük a langyos tejet. A tejbe tesszük a cukor felét, majd belemorzsoljuk az élesztőt, és rátesszük a maradék cukrot. Hozzáadjuk a tojássárgákat, a felolvasztott vajat, a vaníliakivonatot, a rumot, reszelt narancshéjat és a sót. Robotgéppel bedagasztjuk, amíg sima tésztát kapunk.
Letakarjuk egy konyharuhával, és meleg helyen 1 óra alatt a duplájára kelesztjük. Ha megkelt, enyhén olajozott felületen gombócokat formázunk belőle. Ezután letakarva további 15 percig pihentetjük.Egy mélyebb serpenyőben annyi olajat hevítünk, hogy a fánkok "derekáig" érjen, vagyis ne érjenek majd a serpenyő aljára sütés közben.
A fánkok közepét benyomjuk, majd kis adagokban, a lyukas oldalukkal lefelé sütni kezdjük, és lefedjük.Az olajunk 160 fokos legyen,és ne több!Maghőmérőt ajánlatos használni ilyenkor. Ha megsültek, megfordítjuk, és fedő nélkül készre sütjük. A megsült fánkokat papírtörlőre szedjük, majd ízlés szerint porcukorral és lekvárral tálaljuk.