2021. március 15., hétfő

Szalagos fánk

Itt a farsang ideje,és a legtöbb családban elkészülnek a különböző fánkok.




Hozzávalók

 4 adag
  1. 50 dkg kelt tészta liszt
  2. 1,5 dl langyos tej
  3. 4 dkg cukor
  4. 3 dkg élesztő
  5. 4 db tojássárgája
  6. 6 dkg vaj
  7. 1 tk vanília kivonat
  8. 1 ek rumaroma
  9. 1 db narancs héja
  10. 1 csipet só

Elkészítés

  1. A lisztet a dagasztógép táljába öntjük. A közepébe beleöntjük a langyos tejet. A tejbe tesszük a cukor felét, majd belemorzsoljuk az élesztőt, és rátesszük a maradék cukrot. Hozzáadjuk a tojássárgákat, a felolvasztott vajat, a vaníliakivonatot, a rumot, reszelt narancshéjat és a sót. Robotgéppel bedagasztjuk, amíg sima tésztát kapunk.

    Szalagos fánk recept lépés 1 fotoSzalagos fánk recept lépés 1 fotoSzalagos fánk recept lépés 1 foto
  2. Letakarjuk egy konyharuhával, és meleg helyen 1 óra alatt a duplájára kelesztjük. Ha megkelt, enyhén olajozott felületen gombócokat formázunk belőle. Ezután letakarva további 15 percig pihentetjük.Egy mélyebb serpenyőben annyi olajat hevítünk, hogy a fánkok "derekáig" érjen, vagyis ne érjenek majd a serpenyő aljára sütés közben.

    Szalagos fánk recept lépés 2 fotoSzalagos fánk recept lépés 2 foto
  3. A fánkok közepét benyomjuk, majd kis adagokban, a lyukas oldalukkal lefelé sütni kezdjük, és lefedjük.Az olajunk 160 fokos legyen,és ne több!Maghőmérőt ajánlatos használni ilyenkor. Ha megsültek, megfordítjuk, és fedő nélkül készre sütjük. A megsült fánkokat papírtörlőre szedjük, majd ízlés szerint porcukorral és lekvárral tálaljuk.


 

Narancsos kacsasült

Valódi világsztár: a francia étlapokon „canard á l’orange” néven szerepel.A ráfordított munka nincs is arányban finomságával – talán csak a híres-nevezetes pekingi „lakkozott” kacsa érhet a nyomába.



 

Hozzávalók

 4 fő
  1. 1 pecsenyekacsa (1,8-2 kg-os)
  2. só, bors
  3. 1 ek. provence-i fűszerkeverék
  4. 2 kisebb alma
  5. 2 közepes fej hagyma
  6. 8-10 gerezd fokhagyma
  7. 1 +1 dl testes vörösbor
  8. 4-5 közepes narancs
  9. 2 púpozott ek. kristálycukor
  10. 1 citrom leve
  11. 2 ek. vörösborecet
  12. 1 ek. étkezési keményítő

Elkészítés

  1. A kacsa bőrét és hasüregét gondosan megtisztítjuk, folyó víz alatt megmossuk, lecsepegtetjük. Zsírzóját (a püspökfalattal együtt) eltávolítjuk, a szárnyvégeket levágjuk. Kívül-belül bedörzsöljük sóval, a hasüregét provence-i fűszerkeverékkel is, majd belehelyezzük a 2 megmosott almát.Egy kacsasütő edénybe tesszük,ha van.

    Narancsos kacsasült recept lépés 1 fotoNarancsos kacsasült recept lépés 1 foto
  2. A hagymákat és a fokhagymát meghámozzuk, a hagymákat vastagabb szeletekre vágjuk, a fokhagymagerezdekkel együtt a kacsa mellé dobjuk. Aláöntünk 1 dl bort, lefedjük, és 180 °C-ra előmelegített sütőben, saját gőzében-levében puhára pároljuk (2 óra) – a sülés közben keletkező zsiradékot folyamatosan leszedjük.Mielőtt kivennénk vegyük le a fedőt,és pirítsunk rá grill fokozatban.

    Narancsos kacsasült recept lépés 2 fotoNarancsos kacsasült recept lépés 2 fotoNarancsos kacsasült recept lépés 2 foto
  3. Közben a narancsokat forró víz alatt gondosan megsikáljuk. 2 narancsot burgonyahámozóval vékonyan meghámozunk, héjukat gyufaszál vastagságú csíkokra vágjuk. Forrásban lévő vízbe dobjuk, 10 percig főzzük, majd hideg vízbe szedve lehűtjük végül leszűrjük. 2 narancsot és a 2 meghámozottat félbevágjuk, levüket kinyomjuk, átszűrjük.

    Narancsos kacsasült recept lépés 3 foto
  4. A mártáshoz aranybarnára pirítjuk a cukrot, hozzáadjuk az átszűrt narancs- és citromlét, a maradék 1 dl bort és a borecetet, beletesszük a narancshéjat, és addig forraljuk, amíg a cukor el nem olvad. 1 ek. hideg vízben feloldjuk az étkezési keményítőt, a mártáshoz keverjük, éppen csak sűrűsödésig főzzük (1 perc).

    Narancsos kacsasült recept lépés 4 foto
  5. A sütőből kivéve a kacsát,5 percig pihentetjük, aztán ovális tálra fektetjük, kiszedegetjük belőle a fogvájókat, hasüregéből pedig az almákat,feldaraboljuk. Megkenjük a bőrös részeket a narancs mártással,és melléje is teszünk a tányérra.Olajban sült burgonyagolyókkal fogyasztottuk.

    Narancsos kacsasült recept lépés 5 foto