Hozzávalók
- 1 pecsenyekacsa (1,8-2 kg-os)
- só, bors
- 1 ek. provence-i fűszerkeverék
- 2 kisebb alma
- 2 közepes fej hagyma
- 8-10 gerezd fokhagyma
- 1 +1 dl testes vörösbor
- 4-5 közepes narancs
- 2 púpozott ek. kristálycukor
- 1 citrom leve
- 2 ek. vörösborecet
- 1 ek. étkezési keményítő
Elkészítés
A kacsa bőrét és hasüregét gondosan megtisztítjuk, folyó víz alatt megmossuk, lecsepegtetjük. Zsírzóját (a püspökfalattal együtt) eltávolítjuk, a szárnyvégeket levágjuk. Kívül-belül bedörzsöljük sóval, a hasüregét provence-i fűszerkeverékkel is, majd belehelyezzük a 2 megmosott almát.Egy kacsasütő edénybe tesszük,ha van.
A hagymákat és a fokhagymát meghámozzuk, a hagymákat vastagabb szeletekre vágjuk, a fokhagymagerezdekkel együtt a kacsa mellé dobjuk. Aláöntünk 1 dl bort, lefedjük, és 180 °C-ra előmelegített sütőben, saját gőzében-levében puhára pároljuk (2 óra) – a sülés közben keletkező zsiradékot folyamatosan leszedjük.Mielőtt kivennénk vegyük le a fedőt,és pirítsunk rá grill fokozatban.
Közben a narancsokat forró víz alatt gondosan megsikáljuk. 2 narancsot burgonyahámozóval vékonyan meghámozunk, héjukat gyufaszál vastagságú csíkokra vágjuk. Forrásban lévő vízbe dobjuk, 10 percig főzzük, majd hideg vízbe szedve lehűtjük végül leszűrjük. 2 narancsot és a 2 meghámozottat félbevágjuk, levüket kinyomjuk, átszűrjük.
A mártáshoz aranybarnára pirítjuk a cukrot, hozzáadjuk az átszűrt narancs- és citromlét, a maradék 1 dl bort és a borecetet, beletesszük a narancshéjat, és addig forraljuk, amíg a cukor el nem olvad. 1 ek. hideg vízben feloldjuk az étkezési keményítőt, a mártáshoz keverjük, éppen csak sűrűsödésig főzzük (1 perc).
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése