2021. március 15., hétfő

Narancsos kacsasült

Valódi világsztár: a francia étlapokon „canard á l’orange” néven szerepel.A ráfordított munka nincs is arányban finomságával – talán csak a híres-nevezetes pekingi „lakkozott” kacsa érhet a nyomába.



 

Hozzávalók

 4 fő
  1. 1 pecsenyekacsa (1,8-2 kg-os)
  2. só, bors
  3. 1 ek. provence-i fűszerkeverék
  4. 2 kisebb alma
  5. 2 közepes fej hagyma
  6. 8-10 gerezd fokhagyma
  7. 1 +1 dl testes vörösbor
  8. 4-5 közepes narancs
  9. 2 púpozott ek. kristálycukor
  10. 1 citrom leve
  11. 2 ek. vörösborecet
  12. 1 ek. étkezési keményítő

Elkészítés

  1. A kacsa bőrét és hasüregét gondosan megtisztítjuk, folyó víz alatt megmossuk, lecsepegtetjük. Zsírzóját (a püspökfalattal együtt) eltávolítjuk, a szárnyvégeket levágjuk. Kívül-belül bedörzsöljük sóval, a hasüregét provence-i fűszerkeverékkel is, majd belehelyezzük a 2 megmosott almát.Egy kacsasütő edénybe tesszük,ha van.

    Narancsos kacsasült recept lépés 1 fotoNarancsos kacsasült recept lépés 1 foto
  2. A hagymákat és a fokhagymát meghámozzuk, a hagymákat vastagabb szeletekre vágjuk, a fokhagymagerezdekkel együtt a kacsa mellé dobjuk. Aláöntünk 1 dl bort, lefedjük, és 180 °C-ra előmelegített sütőben, saját gőzében-levében puhára pároljuk (2 óra) – a sülés közben keletkező zsiradékot folyamatosan leszedjük.Mielőtt kivennénk vegyük le a fedőt,és pirítsunk rá grill fokozatban.

    Narancsos kacsasült recept lépés 2 fotoNarancsos kacsasült recept lépés 2 fotoNarancsos kacsasült recept lépés 2 foto
  3. Közben a narancsokat forró víz alatt gondosan megsikáljuk. 2 narancsot burgonyahámozóval vékonyan meghámozunk, héjukat gyufaszál vastagságú csíkokra vágjuk. Forrásban lévő vízbe dobjuk, 10 percig főzzük, majd hideg vízbe szedve lehűtjük végül leszűrjük. 2 narancsot és a 2 meghámozottat félbevágjuk, levüket kinyomjuk, átszűrjük.

    Narancsos kacsasült recept lépés 3 foto
  4. A mártáshoz aranybarnára pirítjuk a cukrot, hozzáadjuk az átszűrt narancs- és citromlét, a maradék 1 dl bort és a borecetet, beletesszük a narancshéjat, és addig forraljuk, amíg a cukor el nem olvad. 1 ek. hideg vízben feloldjuk az étkezési keményítőt, a mártáshoz keverjük, éppen csak sűrűsödésig főzzük (1 perc).

    Narancsos kacsasült recept lépés 4 foto
  5. A sütőből kivéve a kacsát,5 percig pihentetjük, aztán ovális tálra fektetjük, kiszedegetjük belőle a fogvájókat, hasüregéből pedig az almákat,feldaraboljuk. Megkenjük a bőrös részeket a narancs mártással,és melléje is teszünk a tányérra.Olajban sült burgonyagolyókkal fogyasztottuk.

    Narancsos kacsasült recept lépés 5 foto

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése