Hozzávalók
- 1,3 dl langyos tej
- 1 csomag instant (szárított) élesztő (10 gr)
- 38 dkg extra sütemény finomliszt
- 10 dkg igen jó minőségű hideg vaj 80%
- 1 kávéskanál só
- 2 evőkanál finomított kristálycukor
- 2 egész tojás (+ 1 tojássárgája kevés vízzel elkeverve a kenéshez)
- 1 cs vaníliás cukor+ 1 fiola aroma is,hogy még finomabb legyen
- 1 citrom reszelt héja
- tetejére jégcukor
Elkészítés
A szárított élesztőt kevés cukorral elkevert langyos tejben feloldom. Nagyjából 5 perc elegendő, hogy az apró szemcsék felhabosodjanak. A lisztet, a maradék cukrot, sót egy nagy keverőtálba szórom, egészen apróra kockázom a vajat, amit szintén hozzáadok a lisztes keverékhez. A konyhai robotgép dagasztóbetétjével zsemlemorzsára emlékeztető állagúra keverem.
Hozzáadom a feloldott élesztőt, a maradék tejet, majd egymás után a felvert tojásokat 2-3 percig lassú, majd további 4 percen át 2-3-as fokozaton dagasztom. Fényes, sima tészta lesz az eredmény, mely könnyedén elválik az edény falától. Ezzel a munka fáradságos része véget is ért.Kevés liszttel meghintett tálba helyezem a tésztát, egy konyharuhával letakarva kelesztem 1/2 órát meleg helyen.
Mindegyikből kis gömböket formálok.A kisebbeknek a felét vékonyra sodrom cseppformájúra.Kerámia formákat készítek elő,amit kivajazok egyenletesen,majd liszttel megszórom.A széleiről sem feledkezzünk megkenni. A formákba teszem a nagyobb gombócokat,konyharuhával lefedve konyhai hőmérsékleten kelesztem még 20 percet.
Kelés után lisztes ujjal mélyedést nyomok a közepébe,és dugom bele a vékony részét a kis tésztának,és igazítom a kis cseppek alját a résbe. 20 percet kelesztjük megint. Ollóval a peremét bevágom öt helyen,majd tojássárgájával megkentem a tetejüket.Jégcukorral megszórom.Ha megkelt 180 fokos sütőben 20 perc alatt megsütöm.A sütőből kivéve kicsit megspriccelem kevés vízzel,és konyharuhával átsimítom,hogy még fényesebb legyen,és puha,mint a párna.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése