2015. november 26., csütörtök

Tojásos fasírttekercs.

Ezt a nagyon finom tojásos fasirt tekercset elég nehezen tudtam elkészíteni. Lajos Mari konyhájából csentem el a receptet.A kép sajna nem lett jó, de ahogy adódik lecserélem szebbre.hamarosan újra terítékre kerül,mert nagy sikere volt.




Hozzávalók:

1 szikkadt zsemle
 4+1 tojás
só, bors
1 piros húsú paprika
1 nagy csokor petrezselyem
1 nagy fej hagyma
 2+2 gerezd fokhagyma
 200 g füstölt, paprikás kolbász
1 ek.+1 kk. olaj
1/4 kk. szárított kakukkfű
1 ek. dijoni mustár
1 kk. csípős paprikakrém
 500 g darált hús sertés
 150 g  trappista sajt
2 dl joghurt
1/2 dl fehérbor
1/4 kk. porcukor
 2 ek.olívaolaj
1-2 csipet chilipor














1. A zsemlét beáztatjuk langyos vízbe. 4 tojást erősen sós vízben keményre főzünk (az újraforrástól számított pontosan 10 perc), hideg vízbe merítve lehűtjük, majd meghámozzuk és felkarikázzuk (néhány szép karikát félreteszünk a díszítéshez). A paprikát kicsumázzuk, magjait-ereit eltávolítjuk, 1x1 cm-es kockákra aprítjuk. A petrezselymet leöblítjük, leveleit lecsipkedjük (néhányat félreteszünk a díszítéshez). A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, a hagymát és a petrezselyem felét finomra vágjuk. A kolbász héját lehúzzuk, kisebb kockákra aprózzuk.

2. Felforrósítunk 1 ek. olajat, megfonnyasztjuk benne a hagymát, kissé hűlni hagyjuk. A zsemlét alaposan kinyomkodjuk, aztán a hagymával, a petrezselyemmel, a maradék 1 tojással, a kakukkfűvel, a mustárral, a paprikakrémmel és az áttört fokhagymával együtt a darált húshoz adjuk. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, jól összedolgozzuk

3. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. Egy nagyobb, kb. 30x40 cm-es tepsit kibélelünk alufóliával, és megkenünk 1 kk. olajjal. Egyenletesen elsimítjuk rajta a húsmasszát , tetejét megszórjuk a szálasra reszelt sajttal  majd úgy, hogy a hosszanti széleken 5-5 cm-t szabadon maradjon, beterítjük a tojáskarikákkal, valamint a kolbász- és paprikakockákkal

4. A fólia segítségével szorosan feltekerjük a húslapot , két végét összecsippentjük, kissé össze is nyomkodjuk , hogy kerekebb szeleteket kapjunk. Betesszük a sütőbe, és szép pirosra sütjük (kb. 1 óra). Tálalás előtt 10 percig pihentetjük, aztán tálra emeljük, és 3-4 cm vastag szeletekre vágjuk. Salátalevelekkel, a félretett petrezselyemmel, tojáskarikákkal, paprikacsíkokkal díszítjük. Vegyes saláta, hasábburgonya illik hozzá. Hidegen is finom!

Tárkonyos csirkegombócleves

Varázslatos szenteste.! Készüljünk például ezzel  a levessel az ünnepekre ! Ugyanis érdemes elkészíteni, amivel pikk-pakk megvagyunk vele,  és nem utolsó sorban nagy sikert arat  aki meglepi szeretteit!



Hozzávalók:

1. 40 dkg csirkemellfilé
1 db apadt zsemle
1 tojás
1 csokor petrezselyem
2 szál sárgarépa
1 fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 szál fehérrépa
20 dkg hosszú hüvelyű zöldbabot
1 ek frissen vágott tárkony
olaj,só, frissen őrölt bors
ízlés szerint citromlé
2 dl tejszín
1 liter csirke húsalaplé

Elkészítése:

A csirkemellet apróra vágom, és aprítóba finomra darálom. A zsemlét aprítóba morzsává aprítom.
Összedolgozom a tojással, 1 tk sóval,borssal,petrezselyemmel, zúzott fokhagymával, és a zsemléből készült pankó morzsával. Félretesszük a masszát. A vöröshagymát apróra kockázzuk, a csíkokra vágott répákkal együtt olajon megdinszteljük. Beletesszük a tárkonyt, a mirelit zöldbabot, felöntjük 1 liter húsalaplével és felforraljuk. A húsból vizes kézzel gombócokat formázunk, és a levesbe tesszük főni. 30 perc főzés után utána sózzuk, borsozzuk, elkeverjük benne a tejszínt.Citromlével tehetjük még pikánsabbá.