2016. május 9., hétfő

Kacsamellsaláta vinaigrettel.

A vinaigrette mártás nem csak a francia konyha egyik alapreceptje, de talán a leggyakrabban használt és egyben legegyszerűbben elkészíthető salátaöntet is.

Nagyszerű salátákat készíthetünk bármilyen hússal,vagy anélkül. A saját ízlésünkre szabva.Egészséges,és laktató, diétázók is fogyaszthatják.

Hozzávalók:

2 és fél evőkanál fehérborecet
2 evőkanál dijoni mustár
2 dl salátaolaj
vagy
2 dl olívaolaj
ízlés szerint őrölt bors
ízlés szerint 
Elkészítés:
1. Az aprítógép   tálkájában öntjük a  mustárt és az ecetet, ízlés szerint sóval, borssal fűszerezzük,és az olajat sem hagyjuk ki.Pár másodpercig turmixoljuk,és már kész is a mártás.Felesleges bajlódni habverővel. Kivéve ha ez nem áll rendelkezésünkre,akkor habverővel készítsük.
A vinaigrette zárt edényben - napfény elől elzárva - szobahőmérsékleten is akár 1 hétig eltartható.
Az ecetes-olajos mártás a salátáknak és zöldségeknek leheletnyi fűszeres aromát ad. Alapszabály a vinaigrette készítésénél: egy rész savanyú anyaghoz (borecet vagy citromlé) négy rész olajat kell számítani.
Elkészítése és hozzávalók még.:

2 db sült kacsamellfilé
1 csomag galambbegysaláta
2 szál újhagyma
2 db paradicsom
A sült kacsamellet felszeleteljük,és a salátára rendezzük,majd ízlés szerint felkarikázzuk az újhagymákat,és középre tesszük,amire a szeletelt paradicsom kerül.
A mártással jól meglocsoljuk,és azonnal tálaljuk is.

Fűszeres áfonyás koszorú


Nagyon szép formájú sütiket lehet készíteni kelttésztából. Régóta készülök erre a koszorú formára.
Ez egy egyszerűbb változat, nem kell sokat bíbelődni vele, hamar elkészül. A tésztája nagyon puha , igazán fogkímélő, a gyerekeknek pedig igazi csemege. Tejjel, kakaóval vacsorára, reggelire ajánlom.






Hozzávalók:

25 dkg liszt+ 3 dkg a szóráshoz

1 db tojás
1 tk cukor
1 csipet só
1 tk őrölt fahéj
1 tk mézes süti fűszerkeverék
1/2 csomag instant élesztő  4g
5 ml tej
1 ek tejföl
1 kk vanília őrölt
A kenéshez tej,és cukor keveréke 1dl

Töltelék:


5 dkg vörös áfonya
3 ek barna cukor
1 dl narancslé
3 dkg pörkölt őrölt mogyoró
1 ek aranymazsola
1 ek vaj
A szóráshoz vaníliás porcukor

Elkészítése:


A tészta hozzávalóit összedolgozzuk egy robotgéppel, és 1 órát kelesztjük. Ezalatt a tölteléket elkészítjük.

A barna cukrot a vajjal felolvasztjuk, majd a narancs levét ráöntjük. A vörös áfonyát beledobjuk, és az aranymazsolát. Jól elkeverjük, míg sűrűsödni nem kezd. A mogyorót adjuk hozzá a végén, és hagyjuk kihűlni. Kenhető masszát kell hogy kapjunk. A tésztát 4 részre osszuk, és kinyújtjuk téglalap alakúra, majd megkenjük a töltelékkel, mindegyiket és feltekerjük. Ezután A tekercset ketté vágjuk, és külön megcsavarjuk, majd koszorút formázunk belőlük.8 db lesz összesen.1 órát kelesztjük megint  egy  szilikonnal, vagy zsírpapírral bélelt lemezre helyezzük, elég távol egymástól, hogy ne érjenek össze kelés közben.200 fokos előmelegített sütőben 10 perc alatt megsül légkeveréses sütőben. Félidőben megkenjük a cukros tejjel őket. Készre sütjük. Porcukorral meghintve tálaljuk. Nagyon finom puha kelt tésztája van.