2016. május 9., hétfő

Kacsamellsaláta vinaigrettel.

A vinaigrette mártás nem csak a francia konyha egyik alapreceptje, de talán a leggyakrabban használt és egyben legegyszerűbben elkészíthető salátaöntet is.

Nagyszerű salátákat készíthetünk bármilyen hússal,vagy anélkül. A saját ízlésünkre szabva.Egészséges,és laktató, diétázók is fogyaszthatják.

Hozzávalók:

2 és fél evőkanál fehérborecet
2 evőkanál dijoni mustár
2 dl salátaolaj
vagy
2 dl olívaolaj
ízlés szerint őrölt bors
ízlés szerint 
Elkészítés:
1. Az aprítógép   tálkájában öntjük a  mustárt és az ecetet, ízlés szerint sóval, borssal fűszerezzük,és az olajat sem hagyjuk ki.Pár másodpercig turmixoljuk,és már kész is a mártás.Felesleges bajlódni habverővel. Kivéve ha ez nem áll rendelkezésünkre,akkor habverővel készítsük.
A vinaigrette zárt edényben - napfény elől elzárva - szobahőmérsékleten is akár 1 hétig eltartható.
Az ecetes-olajos mártás a salátáknak és zöldségeknek leheletnyi fűszeres aromát ad. Alapszabály a vinaigrette készítésénél: egy rész savanyú anyaghoz (borecet vagy citromlé) négy rész olajat kell számítani.
Elkészítése és hozzávalók még.:

2 db sült kacsamellfilé
1 csomag galambbegysaláta
2 szál újhagyma
2 db paradicsom
A sült kacsamellet felszeleteljük,és a salátára rendezzük,majd ízlés szerint felkarikázzuk az újhagymákat,és középre tesszük,amire a szeletelt paradicsom kerül.
A mártással jól meglocsoljuk,és azonnal tálaljuk is.