2018. augusztus 14., kedd

Tárkonyos zöldbableves

A tárkony egy nagyon intenzív kellemes fűszernövény. Sokoldalúan lehet felhasználni, főként levesekhez, és mártásokhoz. A zöldbableves az  egyik olyan leves, amit mindenki ismer tárkonnyal nagyon ízletes,ki kell próbálni!








Hozzávalók:

1 db vöröshagyma

1 gerezd fokhagyma
1 ek vágott friss tárkony
só, frissen őrölt bors
2 szál sárgarépa
1 szál petrezselyem
30 dkg vágott sárga hüvelyű bab
1 tk citromlé
2 dl tejföl
1 liter húsalaplé+ víz
3 ek vaj
1 ek liszt
1 tojásból galuska



Elkészítése:

A zöldségeket felaprítjuk. A hagymát apró kockára vágjuk, a fokhagymát összenyomjuk egy kés pengéjével, és összevágjuk. A vajat felhevítjük egy fazékban, és rádobjuk a hagymát.Kissé dinszteljük meg, majd a fokhagymát, és a zöldségeket is adjuk hozzá, a babot is. Sózzuk, borsozzuk, majd kicsit pirítsuk le. Szórjuk meg a liszttel, majd öntsük fel a húsalaplével, és jól keverjük össze. Dobjuk bele a tárkonyt, és főzzük puhára. A tojásból lisztből kevés vajból készítsünk galuskát, és szaggassuk a levesbe. A tejfölbe tegyünk egy kicsi levest, hőkiegyenlítéssel így sűrítsük be a levest. Citromlével tesszük ízesebbé.Tálalhatjuk is!

Csirkezúza pörkölt rókagombával


Az egyik olcsó alapanyag a csirkezúza. Mi nagyon szeretjük, mert egyszerűen készíthető gyors étel készül belőle. A rókagomba is olyan alapanyag, amit most ebben a szezonban többféle ételben kipróbáltam. Nagyon jóízű hétköznapi fogás kerekedett belőle!


Hozzávalók:

1 db vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
50 dkg csirkezúza
3 evőkanál olaj
1 tk majoránna

frissen őrölt bors
1 evőkanál pirospaprika
1 dl fehérbor
10 dkg rókagomba

  Elkészítése:

A hagymát tisztítás után apró kockára vágjuk, majd hevített olajon egy edényben lepirítjuk. hozzáadjuk a zúzott fokhagymát is.A zúzát megtisztítjuk,megmossuk alaposan, majd felekbe vágjuk, és a hagymára dobjuk. Jól lepirítjuk, és fűszerpaprikával színezzük.Sózzuk, borsozzuk, majd a borral felöntve, a majoránnával ízesítve puhára pároljuk. A rókagombát félidőben tegyük a pörkölthöz.Bármilyen köret jól illik hozzá, én tagliatellével kínáltam.

Sült apróhal fűszeres burgonyával Cézár öntetes salátával


A bátrabbak akik szeretik a halat, és ezt az apró tengeri fajtát, annak ajánlom elfogyasztásra, mert igazán finom vacsora kerekedik belőle!





Hozzávalók:

50 dkg tengeri apróhal
2 kiskanál friss, apróra vágott petrezselyemzöld
1 mk cayenne bors
3 dkg kukoricaliszt
4 dkg finomliszt
2 kiskanál tengeri só
ízlés szerint olívaolaj
A tálaláshoz:
1 db cikkekre vágott citrom
1 csomag 75 dkg fűszeres mirelit burgonya 
1 csomag Bolero, vagy mediterrán salátakeverék
1 üveg Cézár saláta öntet

Elkészítés:
1. Az apróhalat és a sót egy tálban alaposan elkeverjük. Letakarjuk, és a hűtőbe tesszük.
2. Az átszitált lisztféléket és a petrezselymet egy tálba tesszük,  cayenne borsot adunk hozzá. Egy vastag falú edényt harmadáig megtöltünk olajjal, és felhevítjük. Az olaj akkor elég meleg, ha egy kenyérkocka 15 másodperc alatt aranyszínűre pirul benne. Az apróhal harmadát a lisztbe forgatjuk, lerázzuk a felesleget, és 1,5 percig sütjük, amíg ropogós lesz. Szűrőkanállal kiszedjük, papírtörlőn lecsepegtetjük. A maradék apróhalat még két adagban sütjük ki.
A mirelit fűszeres burgonyát kisüssük melléje, majd vegyes salátát mosunk, és törlünk szárazra. Ezután veszünk egy üveg Cézár saláta öntetet, és leöntjük vele a salátákat a már kikészített tálkákba rakott sült halra.A ropogósra sült fűszeres burgonyával kínáljuk.

Tejszínes tarja rókagombával





Hozzávalók:
3 ek olaj
15 dkg rókagomba
1 db vöröshagyma
6 szelet csont nélküli tarja
2 dl krémtejszín
só, frissen őrölt bors
1 tk fűszerpaprika
1 tk liszt
1 dl fehérbor

Elkészítése:

A hússzeleteket sózzuk borsozzuk, majd egy serpenyőben olajat hevítünk, és átsütjük rajta a hússzeleteket. Kiszedjük egy tálra, és a visszamaradt zsiradékhoz teszünk még kevés olajat, majd az apró kockára vágott hagymát megfuttatjuk rajta. A gombát megmossuk, és a hagymára dobjuk. Fűszerezzük fűszerpaprikával, sóval, majd a bort ráöntjük, és a hússzeletekkel beborítjuk. Letakarva, néha megforgatjuk, és puhára pároljuk a húst. A tejszínt a kevés liszttel elkeverjük, és besűrítjük vele az ételt. Galuskával kínáljuk.