2016. október 15., szombat

Sütőtökös muffin.

Jamie Olivér receptje adta az ötletet, kicsi változtatással készítettem el. Nem vagyok annyira oda a sütőtökért, de ez a kis apróság ízesített Créme fraich-hel nagyon elcsábított.Az érdekessége még, hogy nyers tökből készül, és nagyon gyorsan kikeverhetjük egy késes robotgéppel.

A francia konyha hagyományos alapanyaga, magas zsírtartalmú (35%), enyhén savanykás ízű, sűrű krém. Leginkább a tejfölhöz hasonlítható, viszont annál jóval magasabb a zsírtartalma. A Lidl-ben már kapható 2 dl-es kiszerelésben. Szószokhoz, zöldségek, levesek, bizonyos húsos, halas fogások és édességek elkészítéséhez használatos.





Hozzávalók:

20 dkg kanadai sütőtök
nyersen daraboljuk
20 dkg barna cukor
2 tojás
csipet só
15 dkg simaliszt
1 púpozott tk sütőpor
1 kk őrölt fahéj
1 kk őrölt csillagánizs
1 csipet kardamommag őrölve
1 ek darabolt dió
85 ml olívaolaj

Cukormáz:
mandarinhéj, vagy citromhéj
1/2 citrom leve
1 ek créme fraich
1 félbevágott vaníliarúd magja
2 ek porcukor


Elkészítése:

Vegyünk egy nagy aprítógépet, és a tisztított darabolt tököt tegyük bele a tartályába.Adjuk hozzá a barna cukrot, a tojásokat, a sót és aprítsuk össze.Ezután tegyük a fűszereket, és az olívaolajat bele, és újra keverjük össze.A lisztbe vegyítsük el a sütőport, és a diót.A gépből öntsük át egy másik edénybe a masszát, és kézzel keverjük hozzá a lisztes keveréket.Vegyünk elő egy muffin sütőt, és adagoljuk bele 3/4 részig a tésztamasszát. Előmelegített sütőben 190 fokon süssük 20 perc alatt megsül.Ha kihűltek a cukormázas krémmel töltsük meg a tetejébe vájt mélyedést.Jó étvágyat hozzá!