2015. február 17., kedd

Orleans-i szelet.


Ezt a fondant  receptet azért tettem ide,mert a cukrászok így készítik.Akinek van kedve készítse -e szerint.

Fondant bevonat:

30 dkg kristálycukor
2 dkg vaj
2 kávéskanál rum
néhány csepp ecet

1. A cukrot 1 dl vízzel és az ecettel addig kavargatjuk, amíg a cukor teljesen felolvad, majd erős tűzre forrni tesszük. Már nem szabad kavargatni. Néhány perc után egy kanállal kiveszünk a szirupból, és tányérba öntött kevés hidegvízbe cseppentjük. Ha a szirup a vízben sűrű oldat marad, az edényt a tűzről levesszük, s a szirup tetejét pár csepp vízzel meglocsoljuk.

2. Ezután a lábast jéghideg vízbe állítjuk, és a szirupot egész langyosra hűtjük, amíg a teteje bebőrösödik. (Ha a tetején kristályszemek képződnek, a fondan nem lesz sima.) Ezt követően, fakanál nyelével addig keverjük, amíg kifehéredik, nem nyúlik, és a fénye is megváltozik. Ha túl keményre sikerül, és nem keverhető, kevés vízzel locsoljuk.

Színezhető 1-2 evőkanál feketekávéval, kakaóval, gyümölcslével, de túlhígítani nem szabad, mert nem fog megszáradni! Langyosan kenjük a tortára, de előtte hozzáadjuk a vajat és a rumot, ezektől a bevonat könnyebben kenhető, mégis sietve kell dolgozni vele, mert nagyon gyorsan szárad. Ha azonnal nem használjuk fel, nedves ruhával óvjuk a kiszáradástól. Ez esetben gőz felett langyosítjuk újra.



Hozzávalók:

45 dkg liszt
20 dkg margarin
10 dkg porcukor
1 db tojás
1/2 csomag sütőpor
5 dkg darált dió
50 dkg ribizlizselé (házi készítésű)
A mázhoz:
20 dkg porcukor
1 citrom leve
3-4 csepp puncsaroma

Elkészítés módja:

A porcukrot a citromlével, aromával szép fényesre kikeverem, és félreteszem. A tészta hozzávalóiból géppel omlós tésztát készítek, ha szükséges pici tejjel lágyítom. 3 részre osztom, és lisztezett gyúrótáblán kinyújtom 25-30 cm-es tégla alakúra. Az egyik lapot papírral bélelt sütőlapra helyezem, és megkenem a ribizlizselével, erre kerül a második lap, megint megkenem, majd a harmadik lap, és a sütőben 170 fokon szép világosra sütöm - 25 perc. Kihűlés után előkészítem a mázat, és bevonom vele a tetejét. Dermedés után hosszúkásra szeletelem.




Őszibarack süti.




Hozzávalók

30 dkg cukor
25 dkg vaj
2 db tojássárga
2 dl tej
75 dkg liszt
0.5 csomag sütőpor
A töltelékhez:
4 dl tej
15 dkg dió
20 dkg cukor
kevés rum
A díszítéshez:
vérnarancs-aroma
porcukor
zöld marcipán
szegfűszeg



Elkészítés módja

A tésztát géppel bedagasszuk, majd addig pihentetjük, amíg a diótölteléket elkészítjük a hozzávalókból. Ezután a tésztából dió nagyságú golyókat formázunk, és a tepsibe rakjuk egymástól kellő távolságba, hogy sülés közben össze ne érjenek. Előmelegített sütőben 180 fokon 15-20 perc alatt készre sütjük, világos színűre. Ha kihűlt a tészta, félbevágjuk, karalábévájóval a közepét kivesszük, helyes kerek formájú legyen. Ebbe kerül a töltelék, de a tésztamaradékokból a diótöltelékbe is keverünk. A töltelék inkább lágyabb, de formázható legyen. Kettőt összeragasztunk, és tálcára tesszük. Másnap folytatjuk, mert addigra megköt a barackunk a tölteléktől. Vérnarancs-aromába mártjuk, majd porcukorba, többször is. Szegfűszeggel fogatjuk a marcipánleveleket a vájatba, hogy megtartsa őket. Tálcán kínáljuk.

Mézes puncsos.



Hozzávalók

25 dkg liszt
1 db tojás
8 dkg porcukor
2 evőkanál méz
2 evőkanál tej
5 dkg puha vaj
1 kávéskanál szalalkáli
A krémhez:
3 csomag puncsos pudingpor
7 dl tej
rum
20 dkg margarin
20 dkg porcukor
rum aroma
A piskóta mártogatásához:
2 dl presszókávé
20 dkg babapiskóta
A mázhoz:
20 dkg porcukor
3 evőkanál málnalé vagy piros színezék
1 teáskanál citromlé
2 evőkanál olvasztott vaj



Elkészítés módja

A tészta hozzávalóiból 2 db 20 x 30 cm-es lapot sütünk. A krémet elkészítjük, míg hűl a tészta. A tejet a pudinggal, fele cukorral sűrűre főzzük, a másik felét a vajjal habosra keverjük, és ha a puding kihűlt, a két elegyet a rum hozzáadásával krémes állagúvá keverjük. A tésztára kenjük a fele krémet, a babapiskótákat egyenként belemártogatjuk a kávé-rum keverékébe, és sorban rárakjuk a krémre. A tetejére a krém másik felét kenjük, majd ráhelyezzük a második piskótalapot. Lenyomjuk, és hűtőbe tesszük, amíg a mázat kikeverjük. A cukrot a színezékkel és a citromlével jól összekeverjük, és végül hozzáadjuk az olvasztott vajat. Kivesszük a hűtőből a sütit, és ráöntjük a mázat, majd kenőkéssel eligazítjuk. Hamar megköt, ezért gyorsan kell dolgozni vele. Hűtőben tartjuk tálalásig, 2 óra múlva fogyasztható.

Habsipkás szőlős kocka.







Hozzávalók

1.5 dl tej
10 dkg porcukor
14 dkg vaj
4 db tojássárgája
28 dkg liszt
1/2 csomag sütőpor
25 dkg csemegeszőlő
A habsipkához:
4 db tojásfehérje
5 dkg cukor
5 dkg porcukor
A szóráshoz:
1 evőkanál - 5 dkg kókuszreszelék



Elkészítés módja

Langyosítsuk meg a tejet, keverjük ki a vajat a cukorral, majd tegyük hozzá a tojássárgákat, és a langyos tejjel keverjük tovább. Ezután adjuk hozzá a lisztet és a sütőport, géppel jól keverjük ki. A szőlőt tisztítsuk meg. Simítsuk a tésztát egy kivajazott, lisztezett tepsibe - 20x30-as méretűbe -, majd rendezzük el rajta a szőlőszemeket. Süssük a süteményt előmelegített sütőben 20 percig 160 fokon. A tojásfehérjét kemény habbá keverjük a cukorral, és adjuk hozzá a kókuszreszeléket. Töltsük a habot egy habzsákba, és nyomjunk kis halmokat az elősütött sütire, majd szórjuk meg porcukorral. Süssük készre 150 fokon 20 perc alatt, vagy amíg a tojáshab aranybarna nem lessz. Kockára szeletelve kínáljuk.

Pinjacolada-Pavlova torta.




Hozzávalók

3 tojásfehérje

19 dkg cukor
0.5 teáskanál étkezési keményítő
0.5 teáskanál borecet
2 dkg kókuszreszelék
A töltelékhez:
1 doboz ananászbefőtt
25 dkg mascarpone krémsajt
3 evőkanál porcukor
1 dl kókusztej



Elkészítés módja

A tojásfehérjét a cukorral 20 perc alatt verjük keményre, majd a sót, borecet is adjuk hozzá. Ha kész, laza mozdulatokkal keverjük bele a kókuszreszeléket. Rajzoljunk egy zsírpapírra 20 cm-es átmérőjű kört, amivel egy tepsit kibélelünk. Ha van két sütőtepsink, akkor két kört készítsük, mert így kisüthetjük egyszerre mind a két lapot. A masszát osszuk ketté, és az egyiket kenőkéssel kenjük el a köralakba, majd a másikat szedjük sima csöves zsákba, és nyomjunk rá kúpokat. Ez lesz a tető. Süssük ki mindkettőt 150 fokon 40 perc alatt. Légkeverésesben az alsó sütés is legyen bekapcsolva, és középre tegyük a tepsiket. Az ananászt csepegtessük le, ha lehetséges kockázzuk fel, ha körszeleteset kaptunk. Friss ananásszal is dolgozhatunk, ha elég érett az ananász, akkor tökéletes. Keverjük habosra a krémsajtot a cukorral és a kókusztejjel. Kenjük a krémet a kihűlt sima tortakorongra, és rakjuk meg ananászkockákkal. Fedjük be a tetejét a habcsóklappal. Szórjuk meg porcukorral, és hűtsük be tálalásig.