A hagyományos barackos desszert, megannyi falusi lakodalom gyakori sütije.
Hozzávalók
30 dkg cukor
25 dkg vaj
2 db tojássárga
2 dl tej
75 dkg liszt
0.5 csomag sütőpor
A töltelékhez:
4 dl tej
15 dkg dió
20 dkg cukor
kevés rum
A díszítéshez:
vérnarancs-aroma
porcukor
zöld marcipán
szegfűszeg
Elkészítés módja
A tésztát géppel bedagasszuk, majd addig pihentetjük, amíg a diótölteléket elkészítjük a hozzávalókból. Ezután a tésztából dió nagyságú golyókat formázunk, és a tepsibe rakjuk egymástól kellő távolságba, hogy sülés közben össze ne érjenek. Előmelegített sütőben 180 fokon 15-20 perc alatt készre sütjük, világos színűre. Ha kihűlt a tészta, félbevágjuk, karalábévájóval a közepét kivesszük, helyes kerek formájú legyen. Ebbe kerül a töltelék, de a tésztamaradékokból a diótöltelékbe is keverünk. A töltelék inkább lágyabb, de formázható legyen. Kettőt összeragasztunk, és tálcára tesszük. Másnap folytatjuk, mert addigra megköt a barackunk a tölteléktől. Vérnarancs-aromába mártjuk, majd porcukorba, többször is. Szegfűszeggel fogatjuk a marcipánleveleket a vájatba, hogy megtartsa őket. Tálcán kínáljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése