2015. február 17., kedd

Orleans-i szelet.


Ezt a fondant  receptet azért tettem ide,mert a cukrászok így készítik.Akinek van kedve készítse -e szerint.

Fondant bevonat:

30 dkg kristálycukor
2 dkg vaj
2 kávéskanál rum
néhány csepp ecet

1. A cukrot 1 dl vízzel és az ecettel addig kavargatjuk, amíg a cukor teljesen felolvad, majd erős tűzre forrni tesszük. Már nem szabad kavargatni. Néhány perc után egy kanállal kiveszünk a szirupból, és tányérba öntött kevés hidegvízbe cseppentjük. Ha a szirup a vízben sűrű oldat marad, az edényt a tűzről levesszük, s a szirup tetejét pár csepp vízzel meglocsoljuk.

2. Ezután a lábast jéghideg vízbe állítjuk, és a szirupot egész langyosra hűtjük, amíg a teteje bebőrösödik. (Ha a tetején kristályszemek képződnek, a fondan nem lesz sima.) Ezt követően, fakanál nyelével addig keverjük, amíg kifehéredik, nem nyúlik, és a fénye is megváltozik. Ha túl keményre sikerül, és nem keverhető, kevés vízzel locsoljuk.

Színezhető 1-2 evőkanál feketekávéval, kakaóval, gyümölcslével, de túlhígítani nem szabad, mert nem fog megszáradni! Langyosan kenjük a tortára, de előtte hozzáadjuk a vajat és a rumot, ezektől a bevonat könnyebben kenhető, mégis sietve kell dolgozni vele, mert nagyon gyorsan szárad. Ha azonnal nem használjuk fel, nedves ruhával óvjuk a kiszáradástól. Ez esetben gőz felett langyosítjuk újra.



Hozzávalók:

45 dkg liszt
20 dkg margarin
10 dkg porcukor
1 db tojás
1/2 csomag sütőpor
5 dkg darált dió
50 dkg ribizlizselé (házi készítésű)
A mázhoz:
20 dkg porcukor
1 citrom leve
3-4 csepp puncsaroma

Elkészítés módja:

A porcukrot a citromlével, aromával szép fényesre kikeverem, és félreteszem. A tészta hozzávalóiból géppel omlós tésztát készítek, ha szükséges pici tejjel lágyítom. 3 részre osztom, és lisztezett gyúrótáblán kinyújtom 25-30 cm-es tégla alakúra. Az egyik lapot papírral bélelt sütőlapra helyezem, és megkenem a ribizlizselével, erre kerül a második lap, megint megkenem, majd a harmadik lap, és a sütőben 170 fokon szép világosra sütöm - 25 perc. Kihűlés után előkészítem a mázat, és bevonom vele a tetejét. Dermedés után hosszúkásra szeletelem.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése