2015. június 11., csütörtök

Pulykaragu medvehagymával gombával.

Ennek az ételnek nincs különösebb története ,mivel legtöbbször csirkemellett használ mindenki. Én  most újra kezdem felfedezni a pulykamellet, és próbálok belőle valami finomat előhozni. A medvehagyma erre jó elkalom volt.A barna csiperke mostanában eléggé felkapott lett az üzletekben.A taglietelle tésztát pedig egyenesen imádom.Íme a receptje a ragumnak.







Hozzávalók:
60 dkg pulykamell felkockázva
20 dkg barna csiperke gomba
3 ek vaj

10 dkg medvehyma felaprítva
1 dl tejszín
só,bors frissen őrölve
1 db vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma reszelve
1 ek liszt
2 dl húsalaplé

Elkészítése:
A hagymát felaprítom,és olajon megfonnyasztom,majd az aprított gombát rádobom.Sózom borsozom,és lepirítom.Ezután félreteszem.Egy másik serpenyőben vajat hevítek, és a húst belerakom pirítani.Sózom,borsozom,és a fokhagymát ráreszelem.Ha szépen kérget kapott a hús,akkor megszórom a liszttel,és és felöntöm a húslével.A medvehagymát beleszórom,és lefedve puhára főzöm takarékon.Közben figyelni kell ne hogy lesüljön,ezért pótolni kell a folyadékot.Igaz,hogy ez nem jellemző,mert gyorsan puhul a hús,de nem lehet tudni.A gombát hozzáadjuk,és tejszínnel dúsítjuk.Taglietelle tésztát főzünk ki,és vajra szedjük ki,majd egy villával feltekerjük, és tálra helyezzük .Tetejére szedjük a gombás medvehagymás pulykaragut.Nagyon egyszerű letisztult finom  egészséges étel.Száras kapribogyóval diszítettem.

Almás sütőtökkrémleves



A sütőtök nagyon sok bétakarotint tartalmaz.
Érdemes leveseket is készíteni belőle, főleg nyáron , ha azt szeretnénk hogy szépen lebarnuljunk a napon.Tehát konzervből is érdemes elkészíteni.



A recept hozzávalói ( 4 személyre):

1 fej hagyma
5 dkg kókuszzsír
1 db kisebb sütőtök (40 dkg)
10 dkg mascarpone
1 dl tejszín
4 evőkanál tökmagolaj
3 db alma
2 dkg gyömbér
1 mokkáskanál szerecsendió
1 gerezd fokhagyma

bors
1 evőkanál citromlé

Elkészítés :
1 nagyobb fej hagymát megtisztítunk, felszeletelünk, majd kókuszzsíron elkezdjük dinsztelni. Hozzáadunk 1 kisebb sütőtököt meghámozva, felkockázva és pár percig fedő alatt pároljuk. Fűszerezzük őrölt gyömbérrel, szerecsendióval, kevés zúzott fokhagymával, majd sózzuk, borsozzuk és felöntjük annyi vízzel, hogy bőven ellepje. Az almákat meghámozzuk, felkockázzuk, hozzáadjuk a sütőtökhöz, és puhára főzzük az egészet. Végül hozzáadjuk a mascarponét a tejszínt, és simára turmixoljuk a levest. Tökmagolajjal meglocsolva tálaljuk. 

Kolbászos frittata.


Az olasz omlett:
Frittata reggelire, vagy vacsorára is jó választás, finom, gyorsan elkészíthető, mégis elég tetszetős ahhoz, hogy akár a vacsoránk különleges legyen. A frittata az a fajta tojásos étel, amit bármivel dúsíthatunk, hagymával, sonkával, paradicsommal, sajttal, spenóttal, gombával, a variációk tárháza végtelen. Elkészíthetjük kedvünk szerinti fűszerezéssel. Az enyémbe vittem egy kis magyaros csavart, mert nem sütőbe végezte, hanem érdekes módon csak a sütőlapon,és félidőben átfordítom a serpenyőben,  azután pedig a tányéron landol. Így sokkal egyszerűbb, és szép magas lessz.Nos kilehet próbálni az én frittatámat.Ez a módszer hasonlít a Spanyol változathoz.




Hozzávalók 2 személyre:

8 db tojás
3 ek olivaolaj
1 kk himalájai só
kevés frissen őrölt feketebors
1 kiscsokor metélőhagyma ( snidling)
1 db újhagyma
20 dkg füstölt nyers kolbász
1 db chilipaprika
1 dl tejszín


Elkészítése:
Vegyünk egy közepes serpenyőt,lehetőleg tapadásmenteset,és olajat hevítünk.A tojásokat a sóval,borssal habverővel felverjük,és a tejszínt is beleadagoljuk.A forró serpenyőbe öntjük,és lassú mozdulatokkal a szálétől befelé keverni kezdjük,majd alacsonyabb hőre vesszük a főzőlapot.A kolbászról a héját lehúzzuk,úgy hogy melegvízzel leöblintjük. ha készen vagyunk , apró darabokra morzsoljuk a tojás tetején elosztva.A snidlinget felvagdaljuk,és szintén elosszuk a frittatán.A hagymát is felkarikázzuk a zöldjével együtt,és szépen körbe rakjuk a tojáson.Közben a sütőlapáttal a szélénél megmozgatjuk,és figyeljük,hogy nehogy odakapjon az alja.Végül a chiliparikát is rászórjuk,és a lágy tojáson elosszuk, kissé belenyomkodjuk. Ha már kissé megkötött, akkor az ügyesebbek hirtelen mozdulattal átfordítják a másik oldalára.Akinek ez nem megy, az egy deszkára borítsa rá,majd vissza a serpenyőbe.Így biztosan sikerül.Pár percig sütjük így,majd tányérra borítva azon forrón tálaljuk.Jó étvágyat hozzá!