2016. január 29., péntek

Hideg sült karaj mascarponés tésztasalátával és mézes-balzsamecetes zöldségekkel.











 Hozzávalók:


1 kk fűszerpaprika
 1 ek mustár.
cayenne bors 1 kk.
1 gerezd kis fokhagyma reszelve
 30 dkg sertéskaraj inaktól megtisztítva
 5 ek olaj
 fusilitészta (vagy csavart tészta) 300 g
Cukkini, apró kockákra vágva 1/2 db
1 marék aprított vargányagomba lehet fagyasztott
 10 dkg mascarpóne
aszalt paradicsom, apróra vágva 6 db
gorgonzola, morzsolva 8 dkg
Petrezselyem és snidling, finomra vágva 1-1 köteg
Zöldcitrom, leve és héja 1 db
Bazsalikom, apróra vágva
 fehér balzsamecet 0,5-1 dl
 2 ek méz
 1 dl olivaolaj
 étkezési só ízlés szerint
bors, frissen őrölve ízlés szerint
Madársaláta 1 doboz 20 dkg


Elkészítése:

Hideg sült karaj

Kevés olajat, fűszerpaprikát, mézet, mustárt, frissen őrölt borsot, cayenne borsot, sót, reszelt fokhagymát elkeverünk. A karajról levágjuk a hártyát, majd beleforgatjuk a pácba. Kevés zsiradékon körbepirítjuk, utána előmelegített, 170 °C-os sütőben 20 percig sütjük. Ha elkészült, hagyjuk langyosra hűlni, majd szorosan becsomagoljuk, hűtőbe tesszük. Hidegen szeleteljük a lehető legvékonyabbra.

Tésztasaláta

A tésztát lobogó, sós vízben főzzük, majd leszűrjük, kevés tészta főzővizet felfogunk. Olívaolajjal meglocsoljuk a tésztát. Amíg hűl a tészta, forró serpenyőben megpirítjuk a cukkinit és a gombát, sózzuk, borsozzuk. A mascarpone sajthoz adunk egy kis olívaolajat, fehér balzsamecetet, a pirított cukkinit, gombát, aszalt paradicsomot, morzsolt sajtot, petrezselymet és snidlinget, reszelt zöldcitrom héját és pár csepp levét. A kész öntetbe forgatjuk a tésztát, ha sűrű, kevés tésztafőző vízzel hígíthatjuk.

Elkeverünk egy kis mézet fehér balzsamecettel, sózzuk, borsozzuk, finomra vágott bazsalikomot adunk hozzá. Ezzel a páccal megkenjük a hideg karajszeleteket. A tésztasalátát egy mélytányérba tesszük, a tetejére halmozunk a vékonyra szeletelt, mézes ecettel megkent karajból. A maradék dresszingbe forgatunk egy kis madárbegysalátát, amit a tésztasaláta és a hús tetejére teszünk.

Baconba tekert fasírt

Többféle változat terjeng az interneten,én is elkészítettem az enyémet,remélem mindenkinek ízlik majd.Nálunk nagyon ízlett a családnak,és hidegen is kiváló kettévágva akár szendvicsnek elkészíteni egy kis saláta,és hagyma közé téve.



Hozzávalók 4 személyre:

50 dkg sertés darálthús
20 dkg baconszalonna
2 ek zsemlemorzsa
őrölt bor frissen tekerve
1 tk himalájai só
só ízlés szerint
1 gerezd fokhagyma zúzva
1 tk fűszerpaprika
1 ek vágott snidling
5 dkg reszelt parmezán
1 tojás

Elkészítése:

A hozzávalókból masszát gyúrunk, és hagyjuk 10 percig pihenni. Ezután nincs más dolgunk, mint golyókat formázzunk belőle, és ellapítjuk kissé majd két szelet bacon követezik, amibe keresztbe becsomagoljuk. Sütőpapírralt bélelt sütőlemezre rakosgatjuk,  őket így egyszerűbb. 180 fokos sütőbe toljuk, és szép pirosra sütjük. Bármilyen köret megfelel hozzá, de főzelékkel is kiváló főételt tálalhatunk a hétköznapokban.






Oreós croissant.

A francia péksüteményt nem is olyan nehéz odahaza elkészíteni, a friss, vajas tészta pedig kárpótol minket a fáradtságos munkáért, amibe az összeállítása kerül.


Hozzávalók a tésztához:

60 dkg liszt
5 dkg puha vaj
csipet só
1 db tojás
5 dkg cukor
2,5 dkg friss élesztő
3 ek tejföl
1,5 dl  langyos tej,vagy szükség szerint.
25 dkg kemény vaj a tésztába
A töltelékhez oreós keksz
sütésálló csokoládé ( Penny)-ben kapható.
A tészta kenéséhez 1 db tojássárgája

Az elkészítés menete:
Az élesztőt cukros langyos tejben megkelesztjük, majd a többi hozzávalókkal egy dagasztó táljába tesszük,és összedolgozzuk sima ne túl lágy tésztává. A tésztát kézzel átgyúrjuk a közepét keresztbe bevágjuk, és fóliába téve a hűtőbe tesszük egy éjszakára. Másnap készítsük el a tészta betöltését a vajjal.

Lisztezett deszkán nyújtsuk fél centi vastagra, majd kenjük rá a vajat. Hajtogassuk össze legalább háromszor, és tegyük vissza a hűtőbe, letakarva még egy órára. Ha kivettük, nyújtsuk a tésztát fél centi vastagra, vágjunk belőle háromszögeket, majd a tölteléket tegyük a szélesebbik felére, és onnét tekerjük fel kissé meghúzkodva szorosra fogva kifli alakúra. Tegyük szilikonnal bélelt tepsire őket, kenjük meg tojássárgájával, és tegyük rá a kekszeket jelzésnek.kelessszük 20 percig, majd  süssük meg 200 fokon előmelegített sütőben 20 perc alatt.A sütő ajtaját ne nyitogassuk.

Instrukciók a készítés menetéhez:

Kis darab keksszel megjelöljük,hogyha többféle ízesítésűt készítünk,mert így tudni fogjuk,hogy 
milyen  töltelékkel töltöttük a kifliket.
Oreós keksszel, de  sütésálló csokoládéval is megtölthetjük.


Kifliket sodrunk a töltött tésztából úgy, hogy a hajtás alul legyen.Hogy összetapadjon elég kevés vizes ujjal megkenni a tészta alját,hogy ne nyíljon széjjel sütés közben.
A kész tésztát ketté vágjuk,majd kinyújtjuk, vágjuk fel pizzavágóval, mert azzal egyszerűbb, és  tölthetjük is a háromszögekre vágott tésztákat a képek szerint.

A tészta készítésének menete.Begyúrjuk géppel a tésztát,majd kelesztjük a hűtőbe téve 1 órára fóliába csomagoljuk mindíg.

A vajat két lap zsírpapír között nyújtófával laposra négyzetalakúra nyújtjuk, majd lehúzzuk az egyik papírt,és ráfektetjük a kinyújtott tésztalapra,és lehúzzuk róla a másik papírt.
A vaj legyen kemény!Ha valaki szeretné,akkor lisztet keverjen a vajba,de nem szükséges,mert ez a módszer is tökéletesen működik.

Előbb négybe hajtjuk a tésztát,majd nyújtófával kissé ellapítjuk,majd egyszer hajtjuk,és betesszük fóliába tekerve 1 éjszakára a hűtőbe.
Másnap kivesszük,majd kinyújtjuk hosszúkásra mindkét felét enyhén lisztezzük,és úgy nyújtjuk könyebben ki.Most azomban duplán hajtjuk e tésztát,és megint behűtjük 1-2 órára.Ha nem sürgős akkor akár egész napra is,és este elkészíthetjük,ahogy én is.Ha nem, akkor 1 óra múlva újra nyújtjuk,és most szimpla hajtást végezzünk,és négyzatesre hajtsuk össze,majd megint a hűtőbe tesszük.