Hozzávalók:
- 5 egész tojás szétválasztva
- 1 csipet só
- 15 dkg cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 20 dkg őrölt mandula
- 1 ek étkezési keményítő
- A krémhez:
- 1 tasak tejszínes ízű pudingpor
- 3 ek kristálycukor
- 500 ml tej
- 5 tojássárgája
- 100 g puha vaj
- 40 g pirított mandulaszeletek
Elkészítés:
- 1. lépés
A tojásfehérjékkel kezdünk el dolgozni: a tojásfehérjékhez hozzáteszünk egy csipet sót, majd kemény habbá verjük a cukorral. Robotgépet használjunk, úgy gyorsabb.
- 2. lépés
Az őrölt mandulát az étkezési keményítővel összekeverjük, majd spatula segítségével óvatosan elegyítjük a fehérje habba. A masszát kétfelé osszuk, mert két lapot kell sütni belőle.
- 3. lépés
Az asztalra helyezett sütőpapírra kettő 20 cm-es átmérőjű kört rajzolunk, ami a formák alján körbe végezzük el. Ezután formákba helyezzük, majd a tésztákat beleöntjük mindkettőbe, és eligazítjuk egy kenőkéssel. Mehet is az előmelegített sütőbe 20-25 percre. Ha megsült, akkor kivesszük hűteni. Kiborítjuk, levesszük a papírt róluk.
- 4. lépés
Keverjük el a tejet a cukorral, és a pudingporral, majd tegyük fel főzni,
adjuk hozzá a 5 tojássárgáját, és melegítsük addig, amíg be nem sűrűsödik, gyakorlatilag egy lazább puding állagot kell, hogy kapjunk, ez körülbelül 7-8 percnyi kevergetés alatt érhető el. Hagyjuk kihűlni. Addig pirítsuk meg szárazon egy kis serpenyőben a mandulaszeleteket. - 5. lépés
Krémesítsük a vajat robotgéppel, majd adjuk hozzá apránként a már kihűlt pudingkrémet folyamatos keverés mellett. El is érkeztünk arra a pontra, hogy már minden meg van a tortához, már csak össze kel állítani a lapokból, valamint a krémből. Az egyik formába helyezzünk el egy tiszta zsírpapírt kör alakú megint, és tegyük bele az első lapot.
- 6. lépés
Ezt a lapot kenjük meg a krém egyik részével, helyezzük rá a másik tortalapot, majd vonjuk be a maradék krémmel az egész tortát, és ezt tegyük hűtőbe, amíg elkészül a díszítés. Pirított lapmandula. Porcukorral megszórva behűtve 1 óra múlva lehet tálalni.