2023. március 7., kedd

Svéd mandulatorta


A svéd mandulatortát talán nem kell olyan sok embernek bemutatni, hiszen minden IKEA étteremben és shopban kapható a sokak által kedvelt édesség. Igaz a mandulát a barna héjával együtt darálják le, de én tisztított mandulából készítettem! Különleges torta, a mandula is különleges minden sütiben.



 

Hozzávalók:

 60 perc+ hűtés
 6 adag
  1. 5 egész tojás szétválasztva
  2. 1 csipet só
  3. 15 dkg cukor
  4. 1 csomag vaníliás cukor
  5. 20 dkg őrölt mandula
  6. 1 ek étkezési keményítő
  7. A krémhez:
  8. 1 tasak tejszínes ízű pudingpor
  9. 3 ek kristálycukor
  10. 500 ml tej
  11. 5 tojássárgája
  12. 100 g puha vaj
  13. 40 g pirított mandulaszeletek
  14. Elkészítés:

    1. 1. lépés

      A tojásfehérjékkel kezdünk el dolgozni: a tojásfehérjékhez hozzáteszünk egy csipet sót, majd kemény habbá verjük a cukorral. Robotgépet használjunk, úgy gyorsabb.

      Svéd mandulatorta recept lépés 1 fotoSvéd mandulatorta recept lépés 1 fotoSvéd mandulatorta recept lépés 1 foto
    2. 2. lépés

      Az őrölt mandulát az étkezési keményítővel összekeverjük, majd spatula segítségével óvatosan elegyítjük a fehérje habba. A masszát kétfelé osszuk, mert két lapot kell sütni belőle.

      Svéd mandulatorta recept lépés 2 fotoSvéd mandulatorta recept lépés 2 fotoSvéd mandulatorta recept lépés 2 foto
    3. 3. lépés

      Az asztalra helyezett sütőpapírra kettő 20 cm-es átmérőjű kört rajzolunk, ami a formák alján körbe végezzük el. Ezután formákba helyezzük, majd a tésztákat beleöntjük mindkettőbe, és eligazítjuk egy kenőkéssel. Mehet is az előmelegített sütőbe 20-25 percre. Ha megsült, akkor kivesszük hűteni. Kiborítjuk, levesszük a papírt róluk.

      Svéd mandulatorta recept lépés 3 fotoSvéd mandulatorta recept lépés 3 fotoSvéd mandulatorta recept lépés 3 foto
    4. 4. lépés

      Keverjük el a tejet a cukorral, és a pudingporral, majd tegyük fel főzni,
      adjuk hozzá a 5 tojássárgáját, és melegítsük addig, amíg be nem sűrűsödik, gyakorlatilag egy lazább puding állagot kell, hogy kapjunk, ez körülbelül 7-8 percnyi kevergetés alatt érhető el. Hagyjuk kihűlni. Addig pirítsuk meg szárazon egy kis serpenyőben a mandulaszeleteket.

      Svéd mandulatorta recept lépés 4 fotoSvéd mandulatorta recept lépés 4 fotoSvéd mandulatorta recept lépés 4 foto
    5. 5. lépés

      Krémesítsük a vajat robotgéppel, majd adjuk hozzá apránként a már kihűlt pudingkrémet folyamatos keverés mellett. El is érkeztünk arra a pontra, hogy már minden meg van a tortához, már csak össze kel állítani a lapokból, valamint a krémből. Az egyik formába helyezzünk el egy tiszta zsírpapírt kör alakú megint, és tegyük bele az első lapot.

      Svéd mandulatorta recept lépés 5 fotoSvéd mandulatorta recept lépés 5 foto
    6. 6. lépés

      Ezt a lapot kenjük meg a krém egyik részével, helyezzük rá a másik tortalapot, majd vonjuk be a maradék krémmel az egész tortát, és ezt tegyük hűtőbe, amíg elkészül a díszítés. Pirított lapmandula. Porcukorral megszórva behűtve 1 óra múlva lehet tálalni.

      Svéd mandulatorta recept lépés 6 foto