Hozzávalók
- Tészta
 - 500 g finomliszt
 - 200 ml tej
 - 10 dkg vaj + a forma kikenéséhez
 - 50 g cukor
 - 1 kevés só
 - 15 g friss élesztő
 - 2 db tojássárgája
 - 200 g pisztácia
 - 1 citrom reszelt héja
 - 1 teáskanál vaníliaaroma (vaníliapaszta)
 - Angol krém:
 - 8 db tojássárgája
 - 250 g cukor
 - 1 l tej (zsíros)
 
Elkészítés
- 1. lépés
Morzsoljuk el az élesztőt langyos tejben, ezután adjuk hozzá a cukrot és a vaníliapasztát, majd futtassuk fel. Ha szárított élesztőt használunk ezt a lépést elhagyhatjuk és csak keverjük össze a hozzávalókat az átszitált liszttel.Ha a friss élesztő felfutott, adjuk hozzá az olvasztott vajat és a tojásokat. Adjuk hozzá a sót, a és citromhéjat az átszitált liszthez. Öntsük hozzá a tojásos-élesztős keveréket, majd dagasszuk közepes fokozaton 4-6 percig.
 - 2. lépés
Ezután dagasszuk tovább magas fokozaton kb. 3-4 percig hogy sima, rugalmas tésztát kapjunk.Tegyük kelesztőtálba vagy lefedve kelesszük duplájára kb. 1 óra alatt. Amíg a tészta kel, daráljuk vagy törjük durvára a pisztáciát, tegyünk félre egy keveset a tálaláshoz.
 - 3. lépés
Melegítsük elő a sütőt 170 °C-ra. Olvasszuk fel a 10 dkg vajat.Vajazzunk ki egy 20 cm átmérőjű sütőformát. A megkelt tésztát helyezzük egy enyhén lisztezett felületre, nyújtsuk ki,majd pogácsa szaggatóval szaggassuk ki a labdacsokat,merítsük olvasztott vajba,majd forgassuk bele a pisztáciába. Rakosgassuk körbe a formát vele.
 - 4. lépés
Süssük 180 fokon aranybarnára kb. 35 perc alatt. Ha esetleg túl gyorsan sülne, azaz kívül szép, de belül még nem készült el, fedjük le alufóliával és úgy süssük készre.
 - 5. lépés
Angol krém:
A tejet közepes lángon forraljuk fel. Egy spatulával vagy fakanállal keverjük össze a tojást és a cukrot. Azért ne habverővel, mert akkor túl sok levegőt keverünk a krémbe és sűrűbb, krémesebb angol krémet kapunk.Gyors keverés mellett csurgassuk rá a felforralt tejet a tojásokra, majd öntsük vissza a krémalapot az edénybe. - 6. lépés
Melegítsük gyakori kevergetés mellett 80 °C-ra. Ha tovább melegítjük, a tojás "kicsapódik", a krém darabos lesz.Tegyünk egy jó nagy kanál angol krémet a tányér aljára majd tépkedjük rá a galuskát és szórjuk meg a megmaradt pisztáciával és porcukorral.
 









Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése