2023. március 7., kedd

Aranygaluska pisztáciával


Az egyik kedvenc desszertem,amit nagyon sokféle ízesítéssel el lehet készíteni.Most a pisztácia volt porondon,és nagyon-nagyon finom lett



 Hozzávalók

 40 perc
 4 adag
  1. Tészta
  2. 500 g finomliszt
  3. 200 ml tej
  4. 10 dkg vaj + a forma kikenéséhez
  5. 50 g cukor
  6. 1 kevés só
  7. 15 g friss élesztő
  8. 2 db tojássárgája
  9. 200 g pisztácia
  10. 1 citrom reszelt héja
  11. 1 teáskanál vaníliaaroma (vaníliapaszta)
  12. Angol krém:
  13. 8 db tojássárgája
  14. 250 g cukor
  15. 1 l tej (zsíros)
  1. Elkészítés

    1. 1. lépés

      Morzsoljuk el az élesztőt langyos tejben, ezután adjuk hozzá a cukrot és a vaníliapasztát, majd futtassuk fel. Ha szárított élesztőt használunk ezt a lépést elhagyhatjuk és csak keverjük össze a hozzávalókat az átszitált liszttel.Ha a friss élesztő felfutott, adjuk hozzá az olvasztott vajat és a tojásokat. Adjuk hozzá a sót, a és citromhéjat az átszitált liszthez. Öntsük hozzá a tojásos-élesztős keveréket, majd dagasszuk közepes fokozaton 4-6 percig.

      1. Aranygaluska pisztáciával recept lépés 1 foto
      2. 2. lépés

        Ezután dagasszuk tovább magas fokozaton kb. 3-4 percig hogy sima, rugalmas tésztát kapjunk.Tegyük kelesztőtálba vagy lefedve kelesszük duplájára kb. 1 óra alatt. Amíg a tészta kel, daráljuk vagy törjük durvára a pisztáciát, tegyünk félre egy keveset a tálaláshoz.

        Aranygaluska pisztáciával recept lépés 2 foto
      3. 3. lépés

        Melegítsük elő a sütőt 170 °C-ra. Olvasszuk fel a 10 dkg vajat.Vajazzunk ki egy 20 cm átmérőjű sütőformát. A megkelt tésztát helyezzük egy enyhén lisztezett felületre, nyújtsuk ki,majd pogácsa szaggatóval szaggassuk ki a labdacsokat,merítsük olvasztott vajba,majd forgassuk bele a pisztáciába. Rakosgassuk körbe a formát vele.

        Aranygaluska pisztáciával recept lépés 3 foto
      4. 4. lépés

        Süssük 180 fokon aranybarnára kb. 35 perc alatt. Ha esetleg túl gyorsan sülne, azaz kívül szép, de belül még nem készült el, fedjük le alufóliával és úgy süssük készre.

        Aranygaluska pisztáciával recept lépés 4 fotoAranygaluska pisztáciával recept lépés 4 fotoAranygaluska pisztáciával recept lépés 4 foto
      5. 5. lépés

        Angol krém:
        A tejet közepes lángon forraljuk fel. Egy spatulával vagy fakanállal keverjük össze a tojást és a cukrot. Azért ne habverővel, mert akkor túl sok levegőt keverünk a krémbe és sűrűbb, krémesebb angol krémet kapunk.Gyors keverés mellett cs
        urgassuk rá a felforralt tejet a tojásokra, majd öntsük vissza a krémalapot az edénybe.

        Aranygaluska pisztáciával recept lépés 5 fotoAranygaluska pisztáciával recept lépés 5 fotoAranygaluska pisztáciával recept lépés 5 foto
      6. 6. lépés

        Melegítsük gyakori kevergetés mellett 80 °C-ra. Ha tovább melegítjük, a tojás "kicsapódik", a krém darabos lesz.Tegyünk egy jó nagy kanál angol krémet a tányér aljára majd tépkedjük rá a galuskát és szórjuk meg a megmaradt pisztáciával és porcukorral.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése