2016. február 17., szerda

Fehércsokis-sajtkrémes szuflétorta.

Annyira elragadó ez a szuflétorta, hogy amikor a youtuben megláttam egy japán hölgyike mutatta be videóján, hogy azt gondoltam, már futok, és el is készítem, mert a hozzávalók egyszerűek, de garantáltan finomak.Alig vártam,hogy kihűljön, és kivegyem a formából, hogy megkóstolhassam !Fenomenális az íze!



A hozzávalók:

24 cm-es tortaforma,aminek az alja kivehető
1 akkora alufólia,amibe becsomagolhatjuk a formát,hogy sűlés közben ne follyon bele a víz alulról.

A tészta:

5 tojás
20 dkg fehércsokoládé
25 dkg mascarpóne krémsajt
csipet só
2 ek cukor
1 vaníliarúd kikapart magja

Elkészítése:

A tojásokat feltörjük,és a fehérjét a sárgájától különválasztjuk. A tojássárgákat a cukorral elkeverjük, és félretesszük. A fehérjét robotgéppel a csipet sóval ne túl kemény  habbá verjük fel.
A vaníliát vágjuk fel, és kikaparjuk a magját, majd a sárgájához adjuk. A robotgéppel a sárgáját a cukorral kikeverjük. A fehércsokit közben gőz felett felolvasztjuk, és kicsit hűtjük.Ezután a sárgájához adagoljuk, és közben kevergetjük, majd a fele mascarpónét is adagoljuk bele, és a tojáshabot. Így folyamatosan kevergetjük, míg a tojáshab, és a sajtkrém el nem fogy. Kivajazott , lisztezett tortaformába töltjük a masszát, és egy tepsibe helyezzük ha már fóliával körbecsomagoltuk. Forró vízzel félig feltöltjük a tepsit, és előmelegített 180 fokos sütőben lassan megsütjük a tortát 20 perc alatt.Tűpróbát is végezhetünk. Arra figyeljünk, hogy ne sűljön túl. Ha kész kivesszük a vízfürdőből, és hagyjuk kihűlni.Távolítsuk el a fóliát, és ha kihűlt teljesen vegyük ki a formából, és porcukorral meghintve tálaljuk.

Töltött karalábé pikáns, tejszínes kapormártással.












Hozzávalók:

Töltött karalábé:

 darált sertéshús 20 dkg
 cottage cheese 100 g
 gouda sajt 3–4 dkg           
csiperkegomba 6–7 db
karalábé, fehér, zsenge 4 db
vöröshagyma 1 fej
fokhagyma 1 gerezd
zsemlemorzsa 1 ek
 tej 2 dl
petrezselyem 1–2 köteg
tojás sárgája 2 db
vaj 8–10 dkg
kristálycukor 1 ek.
étkezési só ízlés szerint                                                      
 fekete bors, frissen őrölve ízlés szerint

Kapormártás:

vöröshagyma 1  fej
karalábé,  a kivájt közepe 4 db
fokhagyma 2 gerezd
petrezselyem
 vaj 4–5 dkg
 búzafinomliszt 2 ek.
 főzőtejszín 2,5  dl
víz 5–6 dl
 ecet, 10%-os 1–2 ek.
kapor 2 köteg
 étkezési só ízlés szerint

kristálycukor ízlés szerint



Elkészítése:

Töltött karalábé:

A karalábé tetejét levágjuk, a héját eltávolítjuk, a közepét karalábévájóval vagy evőkanállal kikaparjuk. Annyi karalábéhúst távolítunk el az egész karalábék belsejéből, hogy a lehető legvékonyabb, de még stabil oldaluk legyen, ez kb. fél cm-es falvastagságot jelent. A héjat és a karalábék közepét ne dobjuk ki, a mártásnál fogjuk felhasználni!

A vízhez adjuk a vaj kb. 80%-át, sózzuk, cukrozzuk, és ebben főzzük puhára kb. 20 perc alatt a kivájt karalábékat és a levágott „tetejüket”. 

Serpenyőben, vajon finomra vágott hagymát, fokhagymát párolunk, majd hozzáadjuk a darált sertést, apróra vágott gombát, és alaposan megpirítjuk. Pár perc pirítás után hozzáadhatjuk a zsemlemorzsát is, sózzuk és borsozzuk. Ha a hús megpirult, valamint puha is, lehúzzuk a tűzről, hozzákeverjük a tojássárgáját, reszelt sajtot, cottage cheese-t, petrezselymet. A megpuhult karalábék belsejébe töltjük a húsos tölteléket, köré öntünk kis olivaolajat, és forró, 200 °C-os sütőbe tesszük 20 percre, amíg jól átsül.

Kapormártás:

Közben kevés vajon aranysárágára pirítunk ½ db, finomra vágott hagymát, majd egy–két evőkanál liszttel megszórjuk, és zsemleszínűre pirítjuk. Ha kellően szép sárgás a liszt, az alapléből amibe a karalábé főtt felöntjük. Alaposan kiforraljuk, hagyjuk kicsit besűrűsödni, majd ízesítjük sóval, cukorral és kevés ecettel. Ha kellően pikáns, az utolsó pillanatban hozzáadhatjuk a tejszínt, rövid ideig forraljuk, végül a tűzről levéve a frissen vágott kaprot is hozzáadhatjuk.

Tálalás:

A forró mártásból egy mélytányérba kanalazunk, majd a sütőből érkező, forró, töltött karalábét a tányér és a mártás közepébe tesszük a „tetejével” együtt. Azonnal fogyasztjuk.

Avokádós szendvics házi ecetes paradicsommal.



Apró kis rozsos bagatteket sütöttem a sütőbe, azt a fajtát, amelyiket már elősütötten vákumcsomagolva lehet megvásárolni. Nagyon szeretjük, mert nemcsak egészséges, hanem frissen elkészítve a legjobb fogyasztani, no meg gyorsan elkészül.Mautner Zsófi ötlete alapján próbáltam kreatív szendvicset össehozni. Úgy gondolom,nagyon finom lett,és bátran ajánlom bárkinek, hogy lepje meg vele szeretteit, nem fog benne csalódni!

A fekete kömény története:
Nyugat-Ázsiából, Észak-Afrikából származik, Közép-Európában is helyenként termesztik.
A magokat a rómaiak és az indiaiak réges-régen használták fűszerként és orvosságként egyaránt. A fekete kömény egynyári növény. Becő termése van, melyben fekete magokat találunk, a magok aromás illata az ánizsra emlékeztet.
Konyhai felhasználása:
A megtört magok illata részben borsos - néha használják is bors helyett, részben az oregánóra és a hagymára is emlékeztet. Az indiai fűszerkeverékekben megtalálható, főzelékeket, dhalokat, csatnikat ízesítenek vele. Közép-Keleten a kenyérfélék, sütemények tetejét szórják meg vele. A török mesir édesség egyik összetevője. Európában a német konyha különösen szereti.




Hozzávalók:

Az ecetes paradicsomhoz:
1/2 kg koktél,vagy datolyaparadicsom két féle piros-sárga
2,5 dl almaecet
5 dkg nádcukor
só 1 ek
kis darab gyömbér
mustármag 1 tk
babérlevél 2db
1 tk egész bors

A szendvicshez:

4  db rozsos bagett közepes méretű,de lehet nagyobb is
25 dkg rikotta
4 ek olivaolaj
2 biocitrom reszelt héja
2 db avokádó érett
2 db lilahagyma
3 ek borecet
1 tk porcukor
15 dkg koktélparadicsom
só,bors ízlés szerint
fekete kömény a diszítésnek

Lilahagyma marinálása:
ecet,cukor só bepácolni, állni hagyni, jól összekeverve.

Elkészítése:

A házi ecetes paradicsomhoz
félbevágjuk a paradicsomokat. Ezeket befőttes üvekebe rakjuk. Egy kis forralóban 2,5 dl vízzel az almaecetet összeforraljuk a nádcukorral, sóval, hozzáadjuk a szeletelt gyömbért és a fűszereket. A forró, ecetes levet a paradicsomra öntjük, és lezárjuk az üveget. Teljesen lehűtjük, ideális esetben felhasználás előtt 1 napig állni hagyjuk.
A szendvicshez a bagetteket elősütjük, de előtte félbevágjuk, és tálcára rakjuk egymás mellé. A rikottát kikeverjük a reszelt citromhéjjal, az olivával és egy csipet sóval. Megkenjük vele a szeleteket. Az avokádót félbevágjuk, kiemeljük a magját, majd a héjából kiemeljük a húsát, és vékony szeletekre vágjuk. Dekoratíven elrendezzük a bagatteken, sózzuk, borsozzuk. A tetejére vegyesen, ecetes paradicsomot és friss koktélparadicsomot halmozunk, megszórjuk csíkokra vágott marinált lilahagymával , majd megszórjuk a fekete köménnyel.