2016. február 17., szerda

Avokádós szendvics házi ecetes paradicsommal.



Apró kis rozsos bagatteket sütöttem a sütőbe, azt a fajtát, amelyiket már elősütötten vákumcsomagolva lehet megvásárolni. Nagyon szeretjük, mert nemcsak egészséges, hanem frissen elkészítve a legjobb fogyasztani, no meg gyorsan elkészül.Mautner Zsófi ötlete alapján próbáltam kreatív szendvicset össehozni. Úgy gondolom,nagyon finom lett,és bátran ajánlom bárkinek, hogy lepje meg vele szeretteit, nem fog benne csalódni!

A fekete kömény története:
Nyugat-Ázsiából, Észak-Afrikából származik, Közép-Európában is helyenként termesztik.
A magokat a rómaiak és az indiaiak réges-régen használták fűszerként és orvosságként egyaránt. A fekete kömény egynyári növény. Becő termése van, melyben fekete magokat találunk, a magok aromás illata az ánizsra emlékeztet.
Konyhai felhasználása:
A megtört magok illata részben borsos - néha használják is bors helyett, részben az oregánóra és a hagymára is emlékeztet. Az indiai fűszerkeverékekben megtalálható, főzelékeket, dhalokat, csatnikat ízesítenek vele. Közép-Keleten a kenyérfélék, sütemények tetejét szórják meg vele. A török mesir édesség egyik összetevője. Európában a német konyha különösen szereti.




Hozzávalók:

Az ecetes paradicsomhoz:
1/2 kg koktél,vagy datolyaparadicsom két féle piros-sárga
2,5 dl almaecet
5 dkg nádcukor
só 1 ek
kis darab gyömbér
mustármag 1 tk
babérlevél 2db
1 tk egész bors

A szendvicshez:

4  db rozsos bagett közepes méretű,de lehet nagyobb is
25 dkg rikotta
4 ek olivaolaj
2 biocitrom reszelt héja
2 db avokádó érett
2 db lilahagyma
3 ek borecet
1 tk porcukor
15 dkg koktélparadicsom
só,bors ízlés szerint
fekete kömény a diszítésnek

Lilahagyma marinálása:
ecet,cukor só bepácolni, állni hagyni, jól összekeverve.

Elkészítése:

A házi ecetes paradicsomhoz
félbevágjuk a paradicsomokat. Ezeket befőttes üvekebe rakjuk. Egy kis forralóban 2,5 dl vízzel az almaecetet összeforraljuk a nádcukorral, sóval, hozzáadjuk a szeletelt gyömbért és a fűszereket. A forró, ecetes levet a paradicsomra öntjük, és lezárjuk az üveget. Teljesen lehűtjük, ideális esetben felhasználás előtt 1 napig állni hagyjuk.
A szendvicshez a bagetteket elősütjük, de előtte félbevágjuk, és tálcára rakjuk egymás mellé. A rikottát kikeverjük a reszelt citromhéjjal, az olivával és egy csipet sóval. Megkenjük vele a szeleteket. Az avokádót félbevágjuk, kiemeljük a magját, majd a héjából kiemeljük a húsát, és vékony szeletekre vágjuk. Dekoratíven elrendezzük a bagatteken, sózzuk, borsozzuk. A tetejére vegyesen, ecetes paradicsomot és friss koktélparadicsomot halmozunk, megszórjuk csíkokra vágott marinált lilahagymával , majd megszórjuk a fekete köménnyel.