2016. február 17., szerda

Töltött karalábé pikáns, tejszínes kapormártással.












Hozzávalók:

Töltött karalábé:

 darált sertéshús 20 dkg
 cottage cheese 100 g
 gouda sajt 3–4 dkg           
csiperkegomba 6–7 db
karalábé, fehér, zsenge 4 db
vöröshagyma 1 fej
fokhagyma 1 gerezd
zsemlemorzsa 1 ek
 tej 2 dl
petrezselyem 1–2 köteg
tojás sárgája 2 db
vaj 8–10 dkg
kristálycukor 1 ek.
étkezési só ízlés szerint                                                      
 fekete bors, frissen őrölve ízlés szerint

Kapormártás:

vöröshagyma 1  fej
karalábé,  a kivájt közepe 4 db
fokhagyma 2 gerezd
petrezselyem
 vaj 4–5 dkg
 búzafinomliszt 2 ek.
 főzőtejszín 2,5  dl
víz 5–6 dl
 ecet, 10%-os 1–2 ek.
kapor 2 köteg
 étkezési só ízlés szerint

kristálycukor ízlés szerint



Elkészítése:

Töltött karalábé:

A karalábé tetejét levágjuk, a héját eltávolítjuk, a közepét karalábévájóval vagy evőkanállal kikaparjuk. Annyi karalábéhúst távolítunk el az egész karalábék belsejéből, hogy a lehető legvékonyabb, de még stabil oldaluk legyen, ez kb. fél cm-es falvastagságot jelent. A héjat és a karalábék közepét ne dobjuk ki, a mártásnál fogjuk felhasználni!

A vízhez adjuk a vaj kb. 80%-át, sózzuk, cukrozzuk, és ebben főzzük puhára kb. 20 perc alatt a kivájt karalábékat és a levágott „tetejüket”. 

Serpenyőben, vajon finomra vágott hagymát, fokhagymát párolunk, majd hozzáadjuk a darált sertést, apróra vágott gombát, és alaposan megpirítjuk. Pár perc pirítás után hozzáadhatjuk a zsemlemorzsát is, sózzuk és borsozzuk. Ha a hús megpirult, valamint puha is, lehúzzuk a tűzről, hozzákeverjük a tojássárgáját, reszelt sajtot, cottage cheese-t, petrezselymet. A megpuhult karalábék belsejébe töltjük a húsos tölteléket, köré öntünk kis olivaolajat, és forró, 200 °C-os sütőbe tesszük 20 percre, amíg jól átsül.

Kapormártás:

Közben kevés vajon aranysárágára pirítunk ½ db, finomra vágott hagymát, majd egy–két evőkanál liszttel megszórjuk, és zsemleszínűre pirítjuk. Ha kellően szép sárgás a liszt, az alapléből amibe a karalábé főtt felöntjük. Alaposan kiforraljuk, hagyjuk kicsit besűrűsödni, majd ízesítjük sóval, cukorral és kevés ecettel. Ha kellően pikáns, az utolsó pillanatban hozzáadhatjuk a tejszínt, rövid ideig forraljuk, végül a tűzről levéve a frissen vágott kaprot is hozzáadhatjuk.

Tálalás:

A forró mártásból egy mélytányérba kanalazunk, majd a sütőből érkező, forró, töltött karalábét a tányér és a mártás közepébe tesszük a „tetejével” együtt. Azonnal fogyasztjuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése