2016. szeptember 6., kedd

Csicseriborsó leves.( Zuppa di Ceci )

A csicseriborsó rendszeres fogyasztása csökkenti a koleszterinszintet, így csökken a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulása. Nagyon alacsony a glikémiás indexe, ezért a cukorbetegek számára különösen ajánlott a
fogyasztása. Nagy a protein-, antioxidáns- és vastartalma. Vegetáriánusoknak kihagyhatatlan! Az indiai konyhában igen gyakori a felhasználása. Néhány éve kezd újra feltünedezni  a hazai bioboltok polcain. Termesztése száraz körülmények között is eredményes, alig van kártevője, nem zsizsikesedik. Jobb az emészthetősége és a biológiai értéke, mint a babé vagy a lencséé. Diabetikus és gyógyászati hatása is figyelmet érdemel. Ha van egy kis területünk, akkor igazán érdemes a csicseriborsó mellett döntenünk.

Ez a leves nem először készült nálam, ugyanis nagyon szeretjük ezt a nagyon említésre méltó hüvelyes növényt. Hagyományos, és különleges, keleties, és nyugatias,tehát teljesen mindegy, mert kellemes íze van a megfelelő zöldség, és fűszerek társaságában. Egyszerűen lenyűgöző mennyire sokoldalú.


Hozzávalók:

1 üveg csicseriborsó 
1 doboz paradicsom hámozott (konzerv olasz)
2 db közepes burgonya
2 db sárgarépa
1 db zsenge cukkini
só, bors
5 levél zsálya
1 szál rozmaring
2-3 ek olívaolaj
1 dl tejszín
1 db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
5 dl húsalaplé
1 ek szójaszósz


Elkészítése:
Egy fazékban hevítünk olíva olajat, és a kis kockára vágott hagymát, és fokhagymát pároljuk rajta.Sózzuk, borsozzuk, majd a cukkinit reszeljük le, és a sárgarépákat is durva élű reszelőn. Rádobjuk őket a hagymára, és jól elkeverjük. A burgonyát hámozás után felkockázzuk, és azt is hozzáadjuk.A konzerv paradicsomot felaprítjuk, éa az egész doboz tartalmával felöntjük a zöldséges keveréket.20 percig főzzük, majd a csicseriborsót a levével együtt hozzáöntjük a leves tartalmához, és felöntjük a húsalaplével. A zöld fűszerekkel, szójaszósszal ízesítjük. Készre főzzük.
A levesből 2 dl -t kiveszünk egy magas edénybe, és turmixoljuk össze. Ezzel besűrítjük ezt a nagyon tartalmas levest. A tejszín már csak a ráadás, 2 perces melegítés után már tálalhatjuk is.


Marcipános-pisztáciás csiga


A torták és édes sütemények könyvéből készítettem ezt a nagyon finom csigákat.Érdemes az ízekkel kísérletezgetni, mert annyiféle variáció van, hogy szinte kimeríthetetlen.




Hozzávalók a töltelékhez:

10 dkg magozott datolya
1/2 dl rum
1 teáskanál szódabikarbóna
3 dkg zöld natúr pisztácia aprítva
20 dkg marcipánmassza
5 dkg mandula
5 evőkanál tejszín
1 tojássárgája
sütőpapír
liszt a tészta kinyújtásához.

Kelt tészta hozzávalói:


40 dkg liszt
1,5 dl tej
10 dkg vaj
1 csomag élesztőpor
5 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
1 csipet só
1 tojás
A tésztából 40 dkg -ot használjunk fel,a maradékból más édes tésztát készíthetünk.

Elkészítése:


A datolyát felaprítjuk, tálkába rakjuk. A szódabikarbónát 1 dl meleg vízbe keverjük. A datolyára öntjük, és hagyjuk 20 percig puhulni.Ezután a felhasználás előtt kicsavarjuk belőle a datolya húsát,rummal meglocsoljuk és keverjük a töltelék anyagaival össze. A mandulát ledarálva, a marcipánt kézzel csipkedjük össze, és keverjük hozzá, a vaníliás cukrot, vagy aromát is. A tejszínnel kenhető masszává alakítjuk.

A tészta hozzávalóiból egy dagasztó gép segítségével sima tésztát gyúrunk, majd 1 napot állni hagyjuk a hűtőbe. Lisztezett deszkán kinyújtjuk téglalap alakúra a tésztát, és a töltelékkel megkenjük. a sütőt 200 fokra előmelegítjük. Kibéleljük a tepsit szilikonnal, vagy sütőpapírral.A tészta szélén 1,5 cm-es sávot üresen hagyunk. A szemközti oldal felől feltekerjük a tésztát , és a végén lévő üres részt rányomkodjuk a tekercsre. Úgy a legkönnyebb ha bevizezzük kissé az ujjunkkal.A rudat 2 cm vastag szeletekre vágjuk.Egymástól kis távolságra rakjuk a szeleteket. A tojás sárgáját felverjük 1 kiskanál vízzel, és megkenjük vele a csigákat. Megszórjuk őket darabolt pisztáciával. A sütő középső fokán 15 perc alatt készre sütjük.Spriccelhetünk vizet a sütő terébe hogy gőz keletkezzen mert akkor finom puhák lesznek a csigák, és nem száradnak ki hamar. Porcukorral megszórva kapszlikba rendezve kínáljuk.

Mini Penne Rigate Verdi.


Olaszországból hoztam ezt a nagyon aranyos tésztát,ami gyerekesnek tűnik, de nekem éppen ezért tetszik, mert először láttam ilyet. Az Interneten persze régóta szerepel a Barilla tészta fajták között, de én most találtam rá. Azonnal el is készítettem a receptjét.Mindenkinek nagyon ízlett, főleg az unokámnak. Nálunk még nem találkoztam az üzletek polcain ezzel a fajtával.








Hozzávalók:

35 dkg Mini Penne Rigate cukkinis-spenótos Barilla
25 dkg spenót
15 dkg zöldborsó, lehet mirelit is
30 g Parmezán sajt reszelve
5 g vágott hagyma
2 db zsenge cukkini 
2 evőkanál olívaolaj
só, és fehér bors őrölve

Elkészítése:

Az apróra vágott hagymát olíva olajon pároljuk,rádobjuk a mosott, és leszárított és vágott spenót leveleket (Új-zélandi a legjobb hozzá),sózzuk, borsozzuk, 5 percig főzzük. Majd a tészta főzőlevéből 1 merőkanállal hozzátéve a spenóthoz,turmixoljuk.Az így kapott pestohoz tesszük a borsót, amit előtte puhára főztünk. A tésztát forrásban lévő sós vízben kifőzzük, majd leszűrjük.A mártással összekeverjük a tésztát, és reszelt parmezánnal tálaljuk.

Ördögszekér gombás burgonyagombócok (Ördögszekér laskagomba)

Nemcsak a legnagyobb, de a legfinomabb tagja a laskagombák nemzetségének az ördögszekér gomba. Pikáns ízével az ínyencek kedvence, de a szakácsok is szeretik, mivel sokfelé termesztik, így egész évben jó minőségben kapható.




















Hozzávalók: 

  • 200 g ördögszekér-laskagomba, 1 db vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 50 dkg  burgonya, 2 szelet toast kenyér, 
  • 1-2 evőkanál vaj, és 1-2 ek olívaolaj, 1 ek vágott petrezselyem, só, frissen őrölt fekete bors, liszt a forgatáshoz
  •  
Elkészítés módjai:

1. Vágjuk apróra a gombát a hagymát és a fokhagymát,
a gombával pirítsuk meg kevés olajon. 
2. Aprítsuk fel a toast kenyeret is, és vajon süssük aranybarnára.Hámozzuk meg a burgonyát, majd főzzük meg és törjük össze a felét.
A másik felét reszeljük le.
3. Ezután minden összetevőt keverjünk össze, majd adjuk hozzá a krumplilében lerakódott keményítőt. Sózzuk ízlés szerin.Formáljunk a masszából kis gombócokat ,  majd forrásban lévő vízbe dobjuk pár másodpercre.
4. Azután kiszedjük, és hagyjuk hűlni. Újraformáljuk, lisztbe beforgatjuk, és süssük át ropogósra kevés olíva olajon.Ezután tálaljuk pirított ördögszekér gombával, zöldségekkel, és kedvenc húsunkkal.

Jó ha tudjuk
Már finom, gyógynövényeket idéző illatának is nehéz ellenállni, de kemény húsának elsőrangú íze az, aminek köszönhetően az ördögszekér gomba előkelő helyet harcolt ki magának a konyhaművészetben – és nem csupán a hasonló ízű és állagú vargánya alternatívájaként, hanem saját jogon is. Ettől függetlenül rengeteg csodás vargányás receptet kelthetünk életre vele a vargányaszezonon kívül, de pikánssága révén izgalmas aromát csempész e fogásokba. Éppoly finom nyersen, salátában, mint carpaccióként vagy pörköltként, főzve, sütve és grillezve. E lenyűgöző külsejű gomba a húst is jól helyettesíti a vegetáriánus konyhában, mivel bárhogy is dolgozzuk fel, a húsa szép merev marad, sohasem válik szivacsossá.

Az ördögszekér gomba akár 10 centiméter magasra is megnő, fehér tönkje, 3-12 centiméteres átmérőjű kalapja és a tönkre lefutó világosbarna lemezei révén nem nehéz felismerni. A legszebb példányok akár 300 grammot is nyomhatnak. A vargányával ellentétben az ördögszekér gombát termeszteni is lehet, legalábbis a megfelelő éghajlaton. A gomba hűvös, 14-15°C-os levegőn és viszonylag magas páratartalomban érzi magát a legjobban.


Egy gomba a kreatív fogásokhoz

Az ördögszekér gomba legelőnyösebb tulajdonsága, hogy egészben, tönkkel és kalappal együtt feldolgozhatjuk, és a legváltozatosabb receptek épülnek rá. Különösen étvágygerjesztő, ha gombaszeleteket vágunk belőle, és ezeket salátában vagy köretként tálaljuk, esetleg carpacciót készítünk belőle. Feldobhatunk vele egy jó rizottót, levest, sült zöldségkeveréket, tésztát vagy omlettet is. Használja ki, hogy a gomba egész évben elérhető, és próbálja ki minél több fogásban!

a Metro infója.