2016. szeptember 6., kedd

Csicseriborsó leves.( Zuppa di Ceci )

A csicseriborsó rendszeres fogyasztása csökkenti a koleszterinszintet, így csökken a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulása. Nagyon alacsony a glikémiás indexe, ezért a cukorbetegek számára különösen ajánlott a
fogyasztása. Nagy a protein-, antioxidáns- és vastartalma. Vegetáriánusoknak kihagyhatatlan! Az indiai konyhában igen gyakori a felhasználása. Néhány éve kezd újra feltünedezni  a hazai bioboltok polcain. Termesztése száraz körülmények között is eredményes, alig van kártevője, nem zsizsikesedik. Jobb az emészthetősége és a biológiai értéke, mint a babé vagy a lencséé. Diabetikus és gyógyászati hatása is figyelmet érdemel. Ha van egy kis területünk, akkor igazán érdemes a csicseriborsó mellett döntenünk.

Ez a leves nem először készült nálam, ugyanis nagyon szeretjük ezt a nagyon említésre méltó hüvelyes növényt. Hagyományos, és különleges, keleties, és nyugatias,tehát teljesen mindegy, mert kellemes íze van a megfelelő zöldség, és fűszerek társaságában. Egyszerűen lenyűgöző mennyire sokoldalú.


Hozzávalók:

1 üveg csicseriborsó 
1 doboz paradicsom hámozott (konzerv olasz)
2 db közepes burgonya
2 db sárgarépa
1 db zsenge cukkini
só, bors
5 levél zsálya
1 szál rozmaring
2-3 ek olívaolaj
1 dl tejszín
1 db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
5 dl húsalaplé
1 ek szójaszósz


Elkészítése:
Egy fazékban hevítünk olíva olajat, és a kis kockára vágott hagymát, és fokhagymát pároljuk rajta.Sózzuk, borsozzuk, majd a cukkinit reszeljük le, és a sárgarépákat is durva élű reszelőn. Rádobjuk őket a hagymára, és jól elkeverjük. A burgonyát hámozás után felkockázzuk, és azt is hozzáadjuk.A konzerv paradicsomot felaprítjuk, éa az egész doboz tartalmával felöntjük a zöldséges keveréket.20 percig főzzük, majd a csicseriborsót a levével együtt hozzáöntjük a leves tartalmához, és felöntjük a húsalaplével. A zöld fűszerekkel, szójaszósszal ízesítjük. Készre főzzük.
A levesből 2 dl -t kiveszünk egy magas edénybe, és turmixoljuk össze. Ezzel besűrítjük ezt a nagyon tartalmas levest. A tejszín már csak a ráadás, 2 perces melegítés után már tálalhatjuk is.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése