2016. november 26., szombat

Aszalt szilvás mákos guba.


A gubát annyiféleképpen variálhatjuk, amennyiszer csak akarjuk. Ez az aszalt szilvás változat nagyon sikeres lett nálunk, mert szerintem mindenki a szokványosat várta volna. Szeretek az ízekkel játszani, és kombinálom a különböző gyümölcsöket is az ételekbe akár aszalt akár friss állapotban belevarázsolni. Ez teszi őket izgalmassá.




Hozzávalók:

6 db  szikkadt sulirúd, vagy kifli-zsemle
5 dkg aszalt szilva mag nélküli
2 dl tej
5 dkg cukor
10 dkg darált mák
1 citrom reszelt héja
3 tojás
1 csomag vaníliás cukor
10 dkg krémsajt (mascarpone)
2 dl tejszín
3 ek holland kétszersült darált
5 dkg vaj
csipet só
vaj+ morzsa a szóráshoz
1/2 csomag Dr Oetker fehér csokoládé ízű pudingpor

Elkészítése:

A kifliket (ami nálam sulirúd megszikkadt állapotában) kockára vágjuk, és tálba rakjuk.
A tejet felforrósítottam pici sóval, és az aszalt szilvát négyfelé darabolva hozzá keverjük.Így hagyjuk 1/2 órát ázni.Ezután a kiflikre öntjük, és hagyjuk, hogy megszívják magukat a tejjel. A mákhoz keverjük a vaníliás cukrot, a cukrot a reszelt citromhéját, és összekeverjük. A kiflikre öntjük, és kanállal összevegyítjük. Egy négyszögletes 
 sütőformát kikenünk vajjal, és megszórjuk morzsával, beleöntjük a mákos gubát.A tojásokat a tejszínnel, és a cukorral felverjük, majd a krémsajtot is hozzákavarjuk.Ráöntjük a gubára, és megszórjuk a holland kétszersültből darált morzsával. Ez azért van, mert sokkal finomabb, és édesebb a hagyományos morzsánál.Persze akinek ez nincs, jó a másik is. Vajat morzsolunk a tetejére,és előmelegített sütőbe tolva 160 fokon megsütjük szép pirosra.ha kihűlt szeleteljük négyzetekre, és tálaljuk a fehér csokoládé ízű pudingkrémmel . A fele mennyiségű pudingporból érjük el a hígabb pudingkrémet.5 dl tejhez fél csomag pudingpor, és cukor.Készíthetjük más ízesítéssel is.


Vargányás töltött csirke vegyes zöldségekkel.



Másodjára készítem el ezt a csirkés ételt, mert az előző olyan gyorsan elfogyott, hogy időm sem volt lefotózni. Most viszont ahogy kivettem a sütőből, már meg is örökítettem,nehogy megint úgy járjak. A gombák királya az ízes vargánya a legfinomabb számomra, mert kevés is elég belőle, hogy ízletes ételt kapjunk.Ezért a töltelék nem szokványos, és valakinek nem olcsó.nem kell belőle sok, csak éppen hogy érezzük a pikáns gombaízt.


Hozzávalók:

6 db csirkecomb
40 dkg vegyes zöldség mirelit
só, bors
3 ek olívaolaj


A töltelékhez:

2 db szikkadt péksütemény (lehet bármilyen)
tej az áztatáshoz
1 db vöröshagyma
1 db tojás
petrezselyemzöld,
friss oregánó 
só,bors ízlés szerint
5 dkg vargányagomba fagyasztott
2 ek zsemlemorzsa

Elkészítése:

A zsemléket tejben megáztatjuk, majd kicsavarjuk. Serpenyőben olajon az apróra vágott hagymát megfonnyasztjuk, majd rátesszük a szétmorzsolt zsemlét, és összekeverjük a fűszerekkel.A tojást ráütjük, és a vargánya gombát felaprított állapotban keverjük hozzá.A petrezselyem kerül bele legutoljára, és a zsemlemorzsa. Ekkorra már egy tölthető masszát kapunk.A tepsit alufóliával kibéleljük, és meglocsoljuk kevés olívával.A combok bőre alá töltünk a töltelékből, persze csak ha már kihűlt.Azután rakosgatjuk sorba  ( tepsibe)az olajozott fóliára, és a zöldségeket ráöntjük, és eligazgatjuk. Megszórjuk friss oregánóval, petrezselyemmel is. A tetejét is meglocsoljuk kevés olívával, és forró sütőbe tesszük 160 fokon sütjük meg. A végén pár percig grillezzünk rá, hogy szép színt kapjon a húsunk.Ezután már tálalhatjuk is.

Az olasz tészták.

Milyen tésztát használj?

Olaszországban se szeri, se száma a tészta fajtáknak, amelyek mindegyikéről jól tudják az olaszok, hogy mivel fogyaszthatóak. Több mint 300 tésztafajta ismert, sokuknak tájegység szerint más az elnevezése is. A tésztafajták között könnyűszerrel eligazodhatsz, ha rendszeresen böngészed a folyamatosan bővülő tésztagyűjteményet, a GOCK TÉSZTATÉRKÉPE-t. A tészták színes világában való eligazodáshoz egyedi segítséget kaphatsz, először az olasz tésztákkal ismerkedhetsz meg, későbbiekben betekinthetsz majd a hazai tészták, majd az ázsiai tészták forgatagába is. A gyűjtemény sajátossága, hogy kizárólag saját alapanyag képekkel és receptekkel illusztrált információs anyagba pillanthatsz bele. A Tésztatérkép bővülése folyamatos, újabb és újabb tésztafajták kapnak helyet rajta, így érdemes hozzá időszakonként vissza-visszatérni.
 http://www.gock.hu/Olasz-tészták-térképe


Olaszországból hoztam ezeket a különleges tésztákat, az ottani manufaktúra fantasztikus !