2016. november 26., szombat

Aszalt szilvás mákos guba.


A gubát annyiféleképpen variálhatjuk, amennyiszer csak akarjuk. Ez az aszalt szilvás változat nagyon sikeres lett nálunk, mert szerintem mindenki a szokványosat várta volna. Szeretek az ízekkel játszani, és kombinálom a különböző gyümölcsöket is az ételekbe akár aszalt akár friss állapotban belevarázsolni. Ez teszi őket izgalmassá.




Hozzávalók:

6 db  szikkadt sulirúd, vagy kifli-zsemle
5 dkg aszalt szilva mag nélküli
2 dl tej
5 dkg cukor
10 dkg darált mák
1 citrom reszelt héja
3 tojás
1 csomag vaníliás cukor
10 dkg krémsajt (mascarpone)
2 dl tejszín
3 ek holland kétszersült darált
5 dkg vaj
csipet só
vaj+ morzsa a szóráshoz
1/2 csomag Dr Oetker fehér csokoládé ízű pudingpor

Elkészítése:

A kifliket (ami nálam sulirúd megszikkadt állapotában) kockára vágjuk, és tálba rakjuk.
A tejet felforrósítottam pici sóval, és az aszalt szilvát négyfelé darabolva hozzá keverjük.Így hagyjuk 1/2 órát ázni.Ezután a kiflikre öntjük, és hagyjuk, hogy megszívják magukat a tejjel. A mákhoz keverjük a vaníliás cukrot, a cukrot a reszelt citromhéját, és összekeverjük. A kiflikre öntjük, és kanállal összevegyítjük. Egy négyszögletes 
 sütőformát kikenünk vajjal, és megszórjuk morzsával, beleöntjük a mákos gubát.A tojásokat a tejszínnel, és a cukorral felverjük, majd a krémsajtot is hozzákavarjuk.Ráöntjük a gubára, és megszórjuk a holland kétszersültből darált morzsával. Ez azért van, mert sokkal finomabb, és édesebb a hagyományos morzsánál.Persze akinek ez nincs, jó a másik is. Vajat morzsolunk a tetejére,és előmelegített sütőbe tolva 160 fokon megsütjük szép pirosra.ha kihűlt szeleteljük négyzetekre, és tálaljuk a fehér csokoládé ízű pudingkrémmel . A fele mennyiségű pudingporból érjük el a hígabb pudingkrémet.5 dl tejhez fél csomag pudingpor, és cukor.Készíthetjük más ízesítéssel is.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése