2015. február 4., szerda

Pisztácia torta

  1. Ez a torta egészen különleges!Valahol az Interneten leltem rá a receptjére valamikor,és örültem,hogy sajátos módon készíthettem el.Ugyanis az nem egészen így nézett ki.Szerénység nélkül állíthatom,hogy nagyon szépre sikeredett!Hiába ha az ember szívből süt,és szeretetből,akkor minden lehetséges még ez is.Egyszerű nem bonyolult,és mégis kifinomult a kinézetre.Ajánlom a kipróbálását!



 Hozzávalók:

Pisztáciás piskóta:

3 tojás szétválasztva
100 g nádcukor (6 ek.)
6 ek. olaj
50 g sótlan, őrölt pisztácia (5 ek.)
45 g tönköly finomliszt (3 ek.)
1 tk. sütőpor (foszfátmentes)


Karamellkrém:


120 g nádcukor
30 g vaj
300 g ricotta
250 g mascarpone
200 g krémes joghurt (görög joghurt)
fél zacskó zselatinfix


Tetejére:
1 marék natúr pisztácia darálva


Elkészítés:

A sütőt előmelegítem 180 fokra. A tortaformát kivajazom (vagy sütőpapírral bélelt tepsit használok). A pisztácia piskótával kezdek. Szétválasztom a tojásokat. A fehérjéket kemény habbá verem a cukorral, hozzáadom a tojássárgákat és az olajat. Félreteszem a kézi robotgépet és spatulával dolgozok tovább. Beleszitálom a lisztet, sütőport és hozzáadom a finomra őrölt pisztáciát is. 30-40 perc alatt megsütöm (tűpróbával ellenőrzöm). A piskótát hagyom kihűlni, majd tortakerettel ellátva egy tálaló tálra teszem.
A karamellkrémhez a cukrot egy lábosban mérsékelt lángon karamellizálom, majd hozzáadom a vajat és a ricottát. Elzárom a tüzet és belekeverem a mascarponét, joghurtot és a zselatint.
A piskótára simítom a krémet. Hűtőben legalább 3 órát hagyom dermedni (de a legjobb, ha éjszakára beteszem). Tálaláskor megszórom aprított pisztáciával.


Tálalás:
20-22 cm-es tortához, 8-10 szelethez