2015. február 14., szombat

Toszkán fehérbableves prosciuttóval




Hozzávalók:


2 tk olivaolaj,
5 dkg apróra vágott sonka ( prosciutto),
1 közepes méretű apróra vágott vöröshagyma,
3 szál apróra vágott szárzeller,
2 szál sárgarépa,
1 gerezd zúzott fokhagyma,
50 dkg főtt fehérbab konzerv,
2 babérlevél,
1 liter csirkehúsalaplé,
5 dl víz,
2 ek apróra vágott friss ptrezselyem,
2 ek sherry ( opcionális ).
1 késhegynyi őrölt feketebors.


Elkészítés módja:

Hevítünk olajat egy nagy fazékban közepes lángon.
Adjuk hozzá a sonkát, és pirítsuk 2 percig.Ezután mehet bele a hagyma, a zellerszár, a répa, fokhagyma, és pirítsuk további 2 percig.Adjuk hozzá a vizet, a babot, a babért és a húslevest,majd forraljuk fel. Félig fedjük le, és kis lángon fózzük 20 percig. Ezután adjuk hozzá a petrezselymet, a sheryt, ízesítsük a borssal, és még 1 percig főzzük.Tálalás előtt együk ki belőle a babért.

Csokis kókuszos kocka.

A második sütemény a Pisztáciás kókusztorta leírásánál szerepel a kókuzos tészta,aminek a másik feléből készül ez a finom kókuszos kocka. Emlékeztetőül leírom azért a tészta receptjét.










Hozzávalók:

A tésztához:
4db tojás,
12,5 dkg kristálycukor,
6 dkg liszt,
1/2 csomag sütőpor,1 tk vanília aroma,
6 dkg kókuszreszelék,

A bevonathoz 30 dkg tortabevonó massza,
4 ek olaj,
10 dkg kókuszreszelék.



Az Elkészítése:
A tésztához a tojásokat szétválasztjuk, a tojások sárgáját a cukor 3/4 részével robotgéppel habosra keverjük,és vanília aromát 1 ek öntsünk hozzá.A tojásfehérjét kemény habbá verjük a maradék cukorral.A liszthez adjuk a kókuszreszeléket.és a sütőport.Felét a fehérjahabnak tegyük a sárgájához,és keverjük el óvatosan a fele lisztes-kókuszos keverékkel.Ezután a másikfele habot,és a másik fele lisztes keverékkel óvatosan keverjük össze egy keverőlapáttal.A formába öntsük bele,és egyengessük el a tésztát.Előmelegített sütőben süssük165 fokon 30 percig.Szép aranysárgára sül,de tegyünk tűpróbát.
A csokoládét vízgőz felett az olajjal felolvasztjuk,majd ha kellően híg,akkor jó.A tésztát 4x4 cm-es kockákra vágjuk fel.Egyenként fogpiszkáló segítségével belemártjuk a csokoládéba,és utána a kókuszreszelékbe.Tálcára rakjuk,és ha végaztünk minddel,akkor 10 percre tegyük a hűtőbe dermedni.nagyon finom állagú sütemény,és nem az a  szokványos mézes,vagy piskóta alapú.



Pisztáciás kókusztorta.




Ez a csodásan szép,és elegáns torta nagyon szépen mutat minden ünnepi asztalon.Akár házassági évforduló,akár születésnap,vagy karácsony,mindíg sikere lessz.







Hozzávalók:  

A tésztához:
8 db tojás,
25 dkg kristálycukor,
12 dkg liszt,
1 csomag sütőpor,1 ek vanília aroma,
12 dkg kókuszreszelék,
Egy 26x26 cm átmérőjű forma,vagy acélkeret (Ez ebben készült).

A krémhez:

8 tojás,8 ek cukor,10 dkg kókuszreszelék,10 dkg puha vaj,5 dkg natúr pisztácia,vagy mandula.

5 dkg étkezési keményítő,

A bevonat:
2,5 dl
Oké! habmester tejszín, 3 dkg pisztácia őrölve.

Elkészítése:


A tésztához a tojásokat szétválasztjuk, a tojások sárgáját a cukor 3/4 részével robotgéppel habosra keverjük,és vanília aromát 1 ek öntsünk hozzá.A tojásfehérjét kemény habbá verjük a maradék cukorral.A liszthez adjuk a kókuszreszeléket.és a sütőport.Felét a fehérjahabnak tegyük a sárgájához,és keverjük el óvatosan a fele lisztes-kókuszos keverékkel.Ezután a másikfele habot,és a másik fele lisztes keverékkel óvatosan keverjük össze egy keverőlapáttal.A formába öntsük bele,és egyengessük el a tésztát.Előmelegített sütőben süssük165 fokon 30 percig.Szép aranysárgára sül,de tegyünk tűpróbát.Közben a krémhez a tojások sárgáját a cukorral és a keményítővel habosra keverjük.Hozzáadjuk a kókuszreszeléket,és az  őrölt pisztáciát.
Az edényt vízgőzbe tesszük, és a masszát addig folyamatosan keverjük, amíg besűrűsödik.Levesszük a gőzről hagyjuk kicsit hűlni,majd hozzáadjuk a vajat,és kihűtjük időnkénti keverés mellett.
A megsült tésztát megfelezve ketté vágjuk,és félretesszük.Az egyik lapot  kettávágjuk,és a kihűlt lehűtött krémmel megtöltjük.A másik lapból készülhet másik két finomság, a Kókuszos - csokis  kocka,és a Karibi kókuszgolyók csokoládé öntettel.Ezek itt a blogomban megtalálhatók.Egymásra feketetjük a lapokat,és megkenjük kívül is a krémmel.Ezután a tejszínhabot felverjük jó keményre,és szintén bevonjuk a tortát,majd habrózsákkal,és csokidísszel tarkítjuk. Végül megszórjuk pisztáciával.Jól behűtve kínáljuk.