2015. április 14., kedd

Áfonyás tortelette.

 A legkedvesebb sütemények számomra a piték,és tortelették.Az áfonyás az egyik legfinomabb a sok közül,de a banános,körtés,és ananászos sem mardhat el a kedvencem mögött.Sokféle variáció van,többek között a citromos piék amit még nem elégszer készítettem el.Annyira szépek ezekben a formákban,hogy nem lehet betelni vele. Az idei gyümölcsszezonban többször kerül a z asztalra belőlük.









Hozzávalók:

20 dkg friss nagyszemű kékáfonya 

Omlós tészta:

23 dkg liszt
3 dkg őrölt mandula
2 ek porcukor
14 dkg hideg kockázott vaj
1 tojássárgája

A krémhez:

2,5 dl zsíros tej
4 nagy tojássárgája
2 ek cukor
1 ek étkezési keményítő
1 cs  Dr Oetker vaníliás pudingpor
1 ek vanília aroma
100 ml sűrű 30%-os tejszín

Elkészítése:

A tészta elkészítéséhez tegyük konyhai robotgépbe a lisztet, a mandulát a cukrot, és a vajat.Dolgozzuk össze morzsás állagúra.Miközben a gép dolgozik, adjuk hozzá a tojássárgáját,és 1-2 ek  hideg vizet.Borítsuk ki a munkalapra,és gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze.Csomagoljuk a tésztát folpackba, és tegyük a hűtőbe egy éjszakára.Másnap vegyük ki a tésztát,és gyúrjuk át.Béleljünk ki egy kivehető aljú piteformát a kinyújtott tésztával,és villával szurkáljuk meg.Tegyünk a tésztára akkora zsírpapírt,hogy a széle lelógjon,és sütőbabot terítsünk el benne.Ezt nevezzük   vaksütésnek. Előmelegített sütőbe téve 15 percig süssük,majd vegyük ki a babot a papírral,és még süssük 10 percig. Ezután hagyjuk hűlni a tésztát.A tejet a tejszínnel , vaníliaaromával  a cukorral,  a tojássárgájákkal, és a pudingporral keverjük jól össze habverővel.A tésztába oszlassuk el a megmosott áfonyaszemeket,és öntsük rá a tejes-pudingos keveréket.Süssük 150 fokon 35 percig.




A MEDVEHAGYMA.

Ízre a fokhagyma és a snidling ügyes keveréke. Lehet belőle levest készíteni, ízesíthetünk vele bármilyen főételt, készíthetünk vele fűszervajat, jó körözöttbe, tökéletes tésztákba, szószokba, salátákba. Egyszóval ezerarcú, hagymaízű csodanövény.

Ha piacon látunk medvehagymát, feltétlenül vegyünk belőle!

Hol juthatunk hozzá?

A medvehagyma erdőkben, ligetes területeken nő. Virágzás előtt a fiatal, lándzsa alakú leveleit és a buzogányt formázó hagymáját érdemes gyűjteni, de ha nem kívánunk ezért messzire menni, akkor piacon, bioboltokban is érdemes körülnézni március vége felé. A levelek formája hasonlít a gyönyvirág leveleire, ami viszont mérgező, így ha nem vagyunk biztosak, hogy jó levéllel van dolgunk, akkor a kezünk között kicsit össze kell morzsolni. Ha fokhagymaillat árad a tenyerünkről, akkor nem tévesztettük el!

Erdőben magunk is szedhetünk medvehagymát


Amellett, hogy nagyon kellemes az íze, még egészséges is. Jót tesz a koleszterinszintnek, a vérnyomásnak és az emésztőrendszernek is.

Svájcban még a teheneknek is szoktak medvehagymát adni, mert így a tejük kellemes fokhagymás ízt kap.
Hogyan használhatjuk fel?

A legegyszerűbb, ha csíkokra metélve egy szeletnyi sajtkrémes kenyérre hintjük. Ha kicsit bonyolultabb dolgokra vágyunk, készíthetünk belőle pestót. Ebben az esetben egy kevés olívaolajjal, sóval, esetleg borssal és egy kevéske parmezánnal keverjük össze.

Főzeléket is készíthetünk belőle, csak arra kell figyelni, hogy a medvehagyma ekkora mennyiségben már kissé csípős, így érdemes spenóttal, sóskával dúsítani a főzeléket. Én úgy készítem, hogy a medvehagyma leveleket a spenótlevelekkel együtt főzöm. Mikor megfőtt, botmixerrel krémesítem, tejszínnel finomítom, sózom, borsozom és tálalom.
Leveshez nem kell társítani más leveles zöldséggel, ebben az esetben a medvehagymát vajon megfonnyasztom, alaplével felöntöm, majd behabarom. Sózom, borsozom.

Húsokhoz is nagyon jól megy a medvehagyma. Tökéletesen helyt áll a fasírtban, a marhaszeletnek sem árt, ha medvehagymás fűszervajon készül.

A köretek esetében a tört krumplihoz is tökéletes társ, de a nokedlitésztába is bele lehet dolgozni. Ha salátát csinálunk belőle, érdemes a megmosott medvehagyma leveleket egy kis olajjal kikevert joghurttal nyakon önteni.
A medvehagyma szezonnak nagyjából májusban van vége. Ha később is szeretnénk ezzel a növénnyel ízesíteni, érdemes néhány csokornyit lefagyasztani, vagy olívaolajban fűszerolajnak eltenni.
A FORRÁS A MINDMEGETTÉRŐL VALÓ!

Bárányborda zöldségekkel.

Húsvétra igazi ünnepi menü lehet.

Hozzávalók:
2 báránykaraj bordacsonttal

Marinád:
1 dl olívaolaj
2 gerezd fokhagyma
1 citrom leve
1 tk reszelt gyömbér

őrölt fekete bors

Köret:
40 dkg vegyes zöldségköret (fagyasztott)

bors
2 ek vaj

Elkészítése:

A húst megtisztítjuk, és szárazra töröljük. A marinádhoz valókat összekeverjük, és a húsokat bedörzsöljük vele, majd egy jól záródó dobozban a marinádban hagyva 1 éjszakán át hűtőben érleljük.

Másnap a grillserpenyőt forrósítsuk fel, és a húsokat grillezzük megforgatva 4-6 percig. Kevés sóval ízesítjük, és meleg helyen tartjuk mindaddig, míg a zöldségkeveréket vajon a sóval, borssal fűszerezve félpuhára pároljuk.

Ezután tálaljuk a báránybordával.