2015. április 14., kedd

Áfonyás tortelette.

 A legkedvesebb sütemények számomra a piték,és tortelették.Az áfonyás az egyik legfinomabb a sok közül,de a banános,körtés,és ananászos sem mardhat el a kedvencem mögött.Sokféle variáció van,többek között a citromos piék amit még nem elégszer készítettem el.Annyira szépek ezekben a formákban,hogy nem lehet betelni vele. Az idei gyümölcsszezonban többször kerül a z asztalra belőlük.









Hozzávalók:

20 dkg friss nagyszemű kékáfonya 

Omlós tészta:

23 dkg liszt
3 dkg őrölt mandula
2 ek porcukor
14 dkg hideg kockázott vaj
1 tojássárgája

A krémhez:

2,5 dl zsíros tej
4 nagy tojássárgája
2 ek cukor
1 ek étkezési keményítő
1 cs  Dr Oetker vaníliás pudingpor
1 ek vanília aroma
100 ml sűrű 30%-os tejszín

Elkészítése:

A tészta elkészítéséhez tegyük konyhai robotgépbe a lisztet, a mandulát a cukrot, és a vajat.Dolgozzuk össze morzsás állagúra.Miközben a gép dolgozik, adjuk hozzá a tojássárgáját,és 1-2 ek  hideg vizet.Borítsuk ki a munkalapra,és gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze.Csomagoljuk a tésztát folpackba, és tegyük a hűtőbe egy éjszakára.Másnap vegyük ki a tésztát,és gyúrjuk át.Béleljünk ki egy kivehető aljú piteformát a kinyújtott tésztával,és villával szurkáljuk meg.Tegyünk a tésztára akkora zsírpapírt,hogy a széle lelógjon,és sütőbabot terítsünk el benne.Ezt nevezzük   vaksütésnek. Előmelegített sütőbe téve 15 percig süssük,majd vegyük ki a babot a papírral,és még süssük 10 percig. Ezután hagyjuk hűlni a tésztát.A tejet a tejszínnel , vaníliaaromával  a cukorral,  a tojássárgájákkal, és a pudingporral keverjük jól össze habverővel.A tésztába oszlassuk el a megmosott áfonyaszemeket,és öntsük rá a tejes-pudingos keveréket.Süssük 150 fokon 35 percig.