2015. január 7., szerda

Tejszínes laskagomba pörkölt.

Karácsony után készítettem ezt a laskagombából készült paprikás tejszínes tésztát.Az unokám nagyon szereti a gombát,és karácsonyi figurás trikolor tésztát a Lidlben vásároltam hozzá.Hétköznapi ebédre kiváló,bárki könnyedén elkészítheti



Hozzávalók:  

25 dkg laskagomba,
só 1 tk,1 tk fűszerpaprika,
frissen őrölt bors ízlés szerint,
1 db vöröshagyma,4 ek olivaolaj,
2 gerezd fokhagyma,
2 dl főzőtejszín,
1 ek vágott petrezselyemzöld,
csipet kakukkfű,
1 ek ételsürítőpor.
1 csomag 40 dkg karácsonyi trikolor  olasz tészta.

A gomba vastag szár részét levágjuk. Folyóvíz alatt alaposan megmossuk, szűrőre tesszük, lecsöpögtetjük, félretesszük.
Az apróra vágott hagymát az olajon lepirítjuk , beletesszük az őrölt paprikát, hozzáadjuk a zúzott   fokhagymát, fűszereket 1-2 percig pirítjuk, közben többször keverjük.
Ezután beletesszük a feldarabolt gombát, ami levet ereszt és készre főzzük.Ha kevés leve lenne,akkor kis vízzel pótoljuk.Végül a sürítőporral elkevert tejszínnel behabarjuk.Ennek hiányában kevés lisztet használjunk.Petrezselyemmel megszórjuk.A tésztát lobogó sós vízben kifőzzük 6 perc alatt aldentére,és leszűrjük egy lábasba öntött olivaolajra,majd összerázzuk,és a meleg tűzhelyre tesszük vissza.Forrón tálaljuk a gombával.


Toszkán csirke nokedlivel.


Talán nem vétkeztem nagyot, amikor tészta helyett nokedlit főztem ehhez a remek szószos húshoz.Sokszor főzök hasonlókat,és az unokám a galuskát imádja.Gondolom nem vagyunk ezzel egyedül.Kérem nézzék el,hogy magyarosítottam a nevét is.Farfalle helyett.Ezenkívül még akadt idehaza kecskesajtom is,és nem bántam meg,hogy hozzákevertem,mert isteni finom krémes állaga lett.A kecskesajt én mondom nagyon ízletes,pedig most ettem életemben először.Bizarrnak tartottam,de a véleményem megváltozott.Igaz,hogy a legjobb minőségűt választottam.Javaslom kipróbálásra!Természetesen tésztával készítse az, aki úgy szeretné.


Hozzávalók: 
40 dkg csirkemell filé
10 dkg kolozsvári szalonna
1 közepes db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
3 ek olívaolaj
200 ml főzőtejszín
5 dkg krémsajt
5 dkg kecskesajt
8 g olasz fűszerkeverék (Toszkán)
3 dkg parmezán sajt
1 kávéskanál só

Nokedlihez

40 dkg finomliszt
1 db tojás
1 teáskanál só
3 dl víz

Elkészítési módja:

A húst megmossuk,és felkockázzuk,majd a hagymával,és szalonnával ugyanígy járunk el.A fokhagymát zúzzuk össze.A krémsajtot a kecskasajttal csomómentesre keverjük el a tejszínnel.
Olajon pirítsuk aranyszínűre a hagymát,szalonnát és fokhagymát.
Adjuk hozzá a csirkemellkockákat és pirítsuk át.
Öntsük hozzá a tejszínes keveréket,és szórjuk bele a fűszerkeveréket.Ízlés szerint sózzuk.Kevergessük,míg sűrűsödni nem kezd.
Közben a nokedlit főzzük ki,és szűrjük le,majd keverjük át olivaolajjal.Szervírozzuk a nokedlit a szósszal,és hússal,majd frissen reszelt parmezánnal.

Nokedlihez
Az alapanyagokból közepesen lágy masszát keverünk (tálban, fakanállal). Nem kell túlságosan kidolgozni a tésztát.
Bő, lobogó, sós vízben (4-5 l vízhez 3 tk só és 1-2 ek olaj) több részletben kifőzzük a galuskát: vagy nokedliszaggató segítségével, vagy pedig egyszerűen deszkára teszünk a tésztából, és egy éles, bevizezett kés segítségével beleszaggatjuk a nokedlit a vízbe. Amint feljönnek a víz felszínére, szűrővel kivesszük és tálba tesszük a kész galuskákat.

Szezámmagos sonkával töltött kiflik.


 Hát nem csodálatosak ezek a kis kiflikék?Valami újat szerettem volna varázsolni a szilveszteri korhelylencse leveshez.Azt hiszem jó választás volt,mert gyorsan elfogyott.Igaz ezt az ételt 2013-ban készítettem,de minden évben megállja a helyét.A tölteléken lehet változtatni kinek kedve és ízlése szerint.




Tészta:
3 dl tej
1 teáskanál cukor
3.5 dkg élesztő
12 dkg vaj
50 dkg finomliszt
1 teáskanál só
3 dkg finomliszt (szóráshoz)
Töltelék
10 dkg vaj
15 dkg sajt
15 dkg sonka
Tetejére
1 db tojás
2 ek szezámmag

Elkészítés módja:
A tejet meglangyosítjuk,1,5 decit kimerünk belőle, a fele cukrot elkeverjük benne, majd belemorzsoljuk az élesztőt.10 perc pihentetés, had emelkedjen fel.
A vajat a többi tejhez adjuk, együtt kézmelegre melegítjük. A lisztet tálba rakjuk, én a dagasztógép táljába tettem, a sóval, a maradék cukorral, felfuttatott élesztővel, vajas tejjel 5 perc alatt bedagasztjuk. Kézzel tovább tart, 20 perc is lehet. Könnyű kelt tészta legyen belőle. Ha lágyabb, akkor kevés liszt kell hozzá, ha keményebb, akkor tej.
Letakarva 50 percig kelesztjük. Sütőben 20 perc alatt 50 fokon megkel.
Utána a tésztát 2 részre osztjuk, cipó alakúra gömbölyítjük, majd az egyiket kb 3 mm vékony, 45 cm átmérőjű kerek lappá nyújtjuk.
A töltelékhez való vajat és sonkát félcentis kockákra vágjuk. A sajtot én reszeltem, mert jobbnak találtam. A kerek tésztát 16 cikkre vágjuk. Szélesebb oldalukra néhány vaj, sajtreszelék, sonkát rakunk. Kicsit összébb lehet nyomni kézzel. A vajnak keménynek kell maradnia, mert úgy jó.
A tésztát két oldalról ráhajtjuk, és lenyomkodjuk, nehogy kifolyjon belőle. Ezután a csúcsa felé feltekerjük úgy, hogy közben egy kicsit meghúzzuk a tésztát, hogy minél több vékony tekerés legyen rajta.
Szilikonos papírral bélelt tepsibe helyezzük őket egymástól megfelelő távolságra. A másik tésztával ugyanígy járunk el. 32 db kifli lesz belőle. Előmelegítjük a sütőt 200 fokra. Addig megkenjük tojással a kifliket, és megszórjuk szezámaggal gazdagon. 175 fokon megsütjük kb 25 perc alatt.
sütési hőfok: 175°C
sütési mód: hőlégkeveréses
tepsi mérete: 32x26 cm