2015. november 24., kedd

Gránátalma.

A gránátalma szirup, az egyik legfontosabb kiegészítő a Török és az arab konyhában, nagyon sok mindenre használják, mert a gránátalma antioxidáns, rákmegelőző. Olyan erős antioxidánsok, hogy a polifenolok javíthatják az egészséges sejtek túlélését, valamit a rákos sejtek halálát is képesek előidézni, ezenfelül megakadályozzák a tumorok növekedését és átterjedését. Az antocianinok gyulladáscsökkentő, antivirális és anti mikrobiális tulajdonságokkal rendelkeznek.





A törököknél gránátalma levéből főzik nagy kondérokban a szirupot, kevés cukorral, és van, aki szerint citromlével, másutt balzsamecettel keverve sűrítik egy lassan folyó szirupfélévé.Meglehetősen savanyú – egy kést mártott a kis üvegcsébe, s ami az élén maradt, arra mondta az árus: Ennyi elég egy tál ételbe.

Húst is pácoltam már benne, de úgy tudom, az arab konyhákon is használják így.

A frissen sült, grillezett húsra kenve pikáns ízt ad neki! finom így!A salátákra a gránátalma öntet:

Egy kanálka a szószból, 1-2 ek olaj, 4-5 gerezd szétnyomott fokhagyma, apróra vágott petrezselyemzöld összekeverve – és ez a török saláta, ha van ruccola, uborka, paradicsom – összevágva, ráöntve kész is.

Ugyanez a fenti öntet jó sült halak mellé is.Összegezve:

Nagyon finom, és a gránátalma nagyon egészséges, még nem agyongénkezelt kultúrnövény. Ajándék a természettől nekünk.
Tele van értékes anyaggal: a rostokon és vitaminokon (bőséges C-vitaminon) túl van benne kálium, foszfor, szabadgyök-megkötő flavonoidok, bőrtápláló, antioxidáns polifenol.