2017. január 14., szombat

Gránátalma.


A gránátalma nagyobb cserje, vagy kisebb fa termetű, mely maximum az 5 m magasságot és a 3 m szélességet éri el. Akár néhány száz évig is élhet. A kéreg színe a vörösesbarnától a szürkéig terjedhet. A fiatal ágak gyakran négyágúak. A levelek szára 2 és 10 mm közötti méretű.
Tavasz végén, nyár elején virágzik. A virág színe a világossárgától a narancsos vörösig terjed.

A gyümölcs
Pomegranate.jpg
A kezdetben zöld, később narancssárga színű gyümölcs kinézetében egy bogyóhoz hasonlít. A gyümölcs átmérője kb. 10 cm. A termés sokmagvú, rekeszes bogyótermés. A vastag héj alatt fehér hártyákkal osztott gyümölcs rengeteg apró magot tartalmaz, a magokon különálló gyümölcshús van.
A gránátalma nagy mennyiségű flavonoidot (mint például antociánt és kvercetint) tartalmaz. KáliumbanC-vitaminban és kalciumban gazdag.
A gránátalma fajtáit a gyümölcs színe alapján csoportosítják: fehér, sárgászöld, sötétpiros, feketés ibolya. A legelterjedtebb a sötétpiros és a sárgászöld. A magok húsa általában vörös.Több tudományos kísérlet bizonyítja a gránátalma pozitív hatását a szív- és keringési rendellenességekkel, valamint a rák és a gyulladásos megbetegedésekkel szemben. Számos beteg igazolta rendkívüli gyógyító-megelőző hatását az érrendszeri és rákos betegségek esetén. A legismertebbek napi egy pohár gránátalmalé fogyasztása egy év alatt az érfali lerakódásokat csökkenti. Rendszeres fogyasztása vérnyomáscsökkentő és vérrögképződést gátló hatású, a vérhígítók és koleszterincsökkentők hatását növeli és lassítja a ráksejtek növekedését. 


 Ennek a gránátalmának 54 dkg magja lett.
Fantasztikusan édes, és piros.


Csokis-mogyorós stangli


Nálunk az omlós tészta mindig nagyon kapós.Sokféle alapanyag maradt meg az ünnepek után. Vasárnapi nassolásnak is nevezhetném, mert olyankor jobban rá jár az ember a süteményes tálra.A családom összes tagja szereti a teasütik változatos világát. Most ezt a csokis-mogyorós változatot hoztam. Lajos Mari konyhájából.


 

Hozzávalók:

8 dkg étcsokoládé
18 dkg natúr pörkölt mogyoró20 dkg fagyos margarin
28 dkg süteményliszt
5 dkg porcukor
2 tasak vaníliás cukor
só, 1 biocitrom reszelt héja
1 tojássárgája

A díszítéshez:
20 dkg tortabevonó
3 ek olaj
2 dkg kesudió, vagy natúr pisztácia
2 dkg mandulapálcika vagy színes cukorkák

Elkészítése:

A tésztát előre elkészíthetjük, akár 1-2 napig is eláll a hűtőben, de felhasználás előtt 15 perccel ki kell venni a hidegről, hogy kissé temperálódjon, különben törni fog.

A tésztához a csokoládét megdaráljuk, és a mogyorót is. A vajat a lisztet, és a többi hozzávalót egy dagasztógép táljára tesszük, és kidagasztjuk. 2 cipót formázunk belőle. Folpackba csomagoljuk, és a hűtőbe tesszük. Egy sütőlemezt kibélelünk papírral, vagy szilikonnal.A sütőt 180 fokra előmelegítjük. Lisztezett munkalapon 30 cm-es rudakat sodrunk, és 1,5 cm -es darabokra vágjuk, majd 5 cm-es stanglikat formázunk belőle. A másik cipóval is így járunk el. Ez azért kell, hogy A sütőlapra sorakoztatjuk őket, és 15 perc alatt megsütjük.Hagyjuk kihűlni.
A díszítéshez a csokoládét gőz felett megolvasztjuk, és kevés olajat keverünk hozzá. Félig mártjuk a stanglikat, és rácsra rakosgatjuk őket.Durvára vágott mandulával, kesudióval,vagy cukorkákkal megszórjuk. Dermesztjük, majd tálra szedjük.

Korhely lencseleves húsgombóccal


Minden évben más-más jellegű korhely levest készítek a családnak. A füstölt csülköt félretéve, most egy húsgombócost találtam ki. Nagyon finomra sikerült!
Egy  igazán szívet melengető magyaros levesnek számít, és hiszek abban mindenkinek ugyanúgy ízleni fog, ha elkészíti, mint nekünk.




Hozzávalók 6 személyre:


  • 50 dkg darált hús
  • 40 dkg savanyú káposzta 
  • 50 dkg lencse 
  • 2 fej hagyma 
  • 1 kk őrölt római kömény 
  • 1 tk. mustár 
  • 4 ek fűszerpaprika
  • 1 db tojás 
  • kevés zsemlemorzsa 
  • 4 ek olaj 
  • só,bors

Elkészítés módja:

1. Az előre beáztatott lencsét feltesszük főni. A főzővizet egy hagymával,  a babérlevéllel ízesítjük.
2. Egy másik edényben olajat hevítünk, és beletesszük a felkockázott hagymát, és lepirítjuk. Fűszerpaprikát adunk hozzá, és felöntjük vízzel.Sózzuk, borsozzuk,  A káposztát a levétől kicsavarjuk, és hozzáadjuk az alaphoz.
3. Egy tálban összekeverjük a húsgolyókat: a darált húsba beletesszük a reszelt hagymát, római köményt, sózzuk, borsozzuk, belekeverünk egy tojást, a zsemlemorzsát és a mustárt.
4. Amint megpuhult a lencse, a káposztához adjuk.
5. A tűzhelyre visszatesszük. Ezután belehelyezzük a húskeverékből formázott golyókat, és puhára főzzük.Utánaízesítjük, és tejföllel azonnal tálaljuk.