2017. január 14., szombat

Korhely lencseleves húsgombóccal.


Minden évben más-más jellegű korhely levest készítek a családnak. A füstölt csülköt félretéve, most egy húsgombógost találtam ki. Nagyon finomra sikerült!
Egy  igazán szívetmelengető magyaros levesnek számít, és hiszek abban mindenkinek ugyanúgy ízleni fog, ha elkészíti, mint nekünk.






Hozzávalók 6 személyre:


  • 50 dkg darálthús
  • 40 dkg savanyú káposzta 
  • 50 dkg lencse 
  • 2 fej hagyma 
  • 1 kk őrölt római kömény 
  • 1 tk. mustár 
  • 4 ek fűszerpaprika
  • 1 db tojás 
  • kevés zsemlemorzsa 
  • 4 ek olaj 
  • só,bors


Elkészítés módja:

1. Az előre beáztatott lencsét feltesszük főni. A főzővizet egy hagymával,  a babérlevéllel ízesítjük.
2. Egy másik edényben olajat hevítünk, és beletesszük a felkockázott hagymát, és lepirítjuk. Fűszerpaprikát adunk hozzá, és felöntjük vízzel.Sózzuk, borsozzuk,  A káposztát a levétől kicsavarjuk, és hozzáadjuk az alaphoz.
3. Egy tálban összekeverjük a húsgolyókat: a darált húsba beletesszük a reszelt hagymát, római köményt, sózzuk, borsozzuk, belekeverünk egy tojást, a zsemlemorzsát és a mustárt.
4. Amint megpuhult a lencse, a káposztához adjuk.
5. A tűzhelyre visszatesszük. Ezután belehelyezzük a húskeverékből formázott golyókat, és puhára főzzük.Utánaízesítjük, és tejföllel azonnal tálaljuk.