2015. február 15., vasárnap

Narancsos álom.

Először a családban kínáltak meg ezzel a sütivel,és nagyon ízlett,bár nem egészen így készítették,de el sem tudtam képzelni milyen a narancs fagyasztva.Valaki rostos narancslével készíti azt halottam,de szerintem így jó, ahogy van.Feltétlenül kezeletlen narancsot használjunk,és ne legyen vastag a héja.






Hozzávalók a tésztához:

25 dkg liszt,
20 dkg cukor,
4 tojás,
2 dl tejszín
4 ek olaj,
1 bionarancs héja reszelve,
1 csomag sütőpor.

A krémhez:

2 db fagyasztott bionarancs,
2 ek baracklekvár,
1 dl narancslikőr (opcionális)
15 dkg cukor,
1,5 dl víz,

Elkészítés módja:

Habosra keverjük géppel a tojásokat a cukorral.A lisztbe keverjük a sútőport,narancshéjat, majd az olajjal együtt a tojásos masszához adjuk.Végül a tejszínt,és jól keverjük ki a krémet habosra.Kibélelünk egy sütőtepsit sütőpapírral, beleöntjük a masszát és előmelegített sütőben 180 fokon megsütjük.
A kihűlt tésztát 2/3-1/3 arányban elvágjuk.A kisebbik felét egy keverőedénybe morzsoljuk.Erre alkalmas az aprítógép.Felforraljuk a vizet a cukorral,hozzáadjuk a lekvárt és hagyjuk kihűlni.
A narancsot elővesszük a mélyhűtőből és lereszeljük mind a kettőt.Az aprító edényébe tesszük a tésztához,és a szirupot is ráöntjük.Jól összekeverjük pépesre a géppel..Ezután rákenjük a tésztára,melyet előtte egy kis narancslikőrrel meglocsoltuk,és ettől lessz pikáns a sütink.Eligazítjuk egy kenőkéssel a tetejét végül olvasztott , kissé olajjal higított csokoládéval bevonjuk.Hűtőbe dermesztjük.Szép egyenletesen vágjuk fel éles vizes késsel kockákra.

40 perc alatt elkészül 4-6 főre elég.

Marcipános pudingos Charlotte.



















Hozzávalók:
  • 6 db tojás
  • 6 evőkanál liszt
  • 3 evőkanál víz
  • 6 evőkanál cukor
  • 1 teáskanál sütőpor
A krémhez:
  • 15 dkg mascarpone krémsajt
  • 15 dkg túró
  • 1 csomag vaníliáspuding,
  • 4 dl tej,
  • 2 ek cukor,
  • 1 csomag Dr Oetkeres instant reszelt citromhéj
  • 1 teáskanál  őrölt vanília
  • Ezenkívül még szederlekvár 5 evőkanállal,és 25 dkg natúr marcipán,
  • Egy jénai tál félgömbalakú 2 literes.

A tojások fehérjét a cukorral robotgép segítségével kemény habbá verjük, a sárgákat kézi habverővel kicsit kihabosítjuk, majd óvatosan belekeverjük a tojások fehérjét. Ezután a sütőporos lisztet fakanállal apránként hozzáadjuk. A masszát sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk, és 180 fokon készre sütjük. A megsült piskótát még melegen szederlekvárral megkenjük, és a marcipánt kinyújtjuk vékonyra két fólia között.Ráterítjük a lekváros piskótára,és a leleső részt levágjuk.Abból lesz a rózsadísz a tetejére, és feltekerjük a piskótával együtt jó szorosra.Vizes késsel felszeleteljük, 1-1,5 cm vastagra.
Közben a tejben elkeverjük a cukrot,és pudingport,majd sűrűre főzzük álandóan kevergetve.hagyjuk jól kihűlni.Ha ez megtörtént az a jó,ha darabos lessz,ugyanis így keverjük a krémhez hozzá.Úgy mutat,ha látszanak benne a finom pudingos darabkák.Arra azért ügyeljünk,hogy túl keményre ne főzzük a pudingot,csak éppen hogy keverés közben kihűtve finom darabos puha maradjon.A többi krémhez hozzákeverjük a krémsajtttal túróval,és ízesítőkkel.
Egy közepes, kerek jénai mély tál alját fóliával kibéleljük. A piskótákat körberakjuk először az alját, majd az oldalát a tortaformának. Beleöntjük a krémet a formába.A tetejét befedjük a maradékkal.Ráhajtjuk a fóliát, egy éjszakára hűtőbe tesszük.
Tálaláskor kiborítjuk a formából. Úgy szeleteljük, mint a tortát.Diszítjük marcipánrózsával a csúcsát.