2014. november 18., kedd

Kakaós-kókuszos krémes

Nagyon szeretem a kókuszt. Ennek ellenére nem sütök sokszor kókuszos sütiket, mert valahogy kevés az időm rá, hogy kókusz után szaladgáljak. Sok reszeléket meg nem merek vásárolni, mert megavasodik, ha elfeledkeznék róla. Most viszont összekaptam magam, és nekiláttam ennek a sütinek, mert láttam az egyik blogon, és megtetszett. Az íze is tökéletes lett!




Készíthetjük sima recézéssel,vagy csokoládéforgáccsal megszórjuk.




Tészta:

30 dkg finomliszt
15 dkg porcukor
15 dkg margarin
1 db tojás
2 ek cukrozatlan kakaópor
1 csomag sütőpor
1 narancsból nyert narancslé (bio)

Töltelék:

7 db tojásfehérje
15 dkg cukor
20 dkg kókuszreszelék
Krém
6 db tojássárgája
1 tasak pudingpor (Hólabda)
4 dl tej
1 csomag vaníliás cukor (bourbon)
15 dkg porcukor
15 dkg vaj
1 narancsból nyert narancshéj (bio

Elkészítése:

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk robotgéppel, majd egy órára hűtőbe tesszük.
Két lapot nyújtunk, az egyiket sütőlemezre tesszük.
A 7 tojásfehérjéből kemény habot készítünk, a kristálycukrot apránként adagoljuk hozzá, ha már kissé felverődött. Ezután hozzáadjuk a kókuszt, de ezt már fakanállal keverjük bele. Ajánlatos komoly gépet beszerezni, mert sokkal könnyebben tudunk dolgozni.
Ezt a masszát rásimítjuk a tepsiben lévő tésztára, a másikkal pedig beborítjuk. Előmelegített sütőben 180 fokon 20 perc alatt megsütjük.
A krémhez a tojások sárgáját kikeverjük a pudingporral, vaníliás cukorral és a tejjel, ebből sűrű krémet főzünk állandó keverés mellett. Végül a narancs héjával elkeverjük.
A margarint habosra keverjük a porcukorral, és a kihűlt krémhez adjuk. Ezután a kihűlt tésztára kenjük a krémet, és díszítő vonásokat készítünk rá. Reszelt csokoládéval megszórjuk. Hűtőbe tesszük, és utána kedvünkre felszeleteljük.

Almás lepény.


Hozzávalók
3 db alma
40 dkg leveles tészta
1 ek. cukor
1 citrom kifacsart leve
1 ek. vaj
2 ek. barna cukor
Előkészítés
Készre vágott vajas tésztát előkészítem.
6 lap van benne.

Elkészítés
1. Melegítsük elő a sütőt 220 ºC-ra (gázsütőnél 7-es fokozat).
2. Vágjuk félbe az almákat, és távolítsuk el a magházukat. Öntsük a citromlevet egy nagyobb tálba, engedjük fel egy kis hideg vízzel, és áztassuk bele a fél almákat: így nem fognak megbarnulni.
3. Fektessük a tésztákat egy nagy, sütőpapírral kibélelt tepsire, és egy nagyobb szeletelőkés fokával vágjuk be 1 cm-rel befelé a tésztákat, körbe a szélén. Semmiképp se vágjuk át teljesen a tésztát. Így a tészta a sülés során felemelkedik majd, mint egy keret az almatöltelék körül.
4. Vegyük ki az almákat a citromos vízből, és töröljük le. Vágjuk a fél almákat újra félbe, a negyedeket pedig vágjuk tovább, vékony szeletekre.
5. Szórjuk meg a tésztaalapokat 1-2 evőkanál barna cukorral. A kerettől befelé, rakjuk sorokba az almaszeleteket sűrűn, egymást félig fedve. Annyi sort alakítsunk ki, amennyi befedi a margó széléig.
6. Egy kis lábosban melegítsük össze a vajat a maradék 1 evőkanál cukorral, és hagyjuk pár percig bugyogni, amíg világos karamellszínű szirupot nem kapunk. Kanalazzuk a szirupot az almára, majd tegyük a tepsit a sütőbe, a középső részébe.
7. Süssük úgy 20-25 percig, amíg a leveles tészta szépen felpuffad a töltelék körül, a gyümölcs pedig megpuhul és egy kis színt kap. Nem kell felvágni, mivel én előre akkora darabokat készítettem, amekkorára felszelték gyárilag a tésztát. Kisebb téglalapokra. Összesen 6 lapom lett.


Nigella lawsontól, a közkedvelt tv-s szakácsnőtől  lestem el ezt a nagyon egyszerű,és finom almás süteményt,amely ropogós,és omlós is egyben.