2014. november 18., kedd

Almás lepény.


Hozzávalók
3 db alma
40 dkg leveles tészta
1 ek. cukor
1 citrom kifacsart leve
1 ek. vaj
2 ek. barna cukor
Előkészítés
Készre vágott vajas tésztát előkészítem.
6 lap van benne.

Elkészítés
1. Melegítsük elő a sütőt 220 ºC-ra (gázsütőnél 7-es fokozat).
2. Vágjuk félbe az almákat, és távolítsuk el a magházukat. Öntsük a citromlevet egy nagyobb tálba, engedjük fel egy kis hideg vízzel, és áztassuk bele a fél almákat: így nem fognak megbarnulni.
3. Fektessük a tésztákat egy nagy, sütőpapírral kibélelt tepsire, és egy nagyobb szeletelőkés fokával vágjuk be 1 cm-rel befelé a tésztákat, körbe a szélén. Semmiképp se vágjuk át teljesen a tésztát. Így a tészta a sülés során felemelkedik majd, mint egy keret az almatöltelék körül.
4. Vegyük ki az almákat a citromos vízből, és töröljük le. Vágjuk a fél almákat újra félbe, a negyedeket pedig vágjuk tovább, vékony szeletekre.
5. Szórjuk meg a tésztaalapokat 1-2 evőkanál barna cukorral. A kerettől befelé, rakjuk sorokba az almaszeleteket sűrűn, egymást félig fedve. Annyi sort alakítsunk ki, amennyi befedi a margó széléig.
6. Egy kis lábosban melegítsük össze a vajat a maradék 1 evőkanál cukorral, és hagyjuk pár percig bugyogni, amíg világos karamellszínű szirupot nem kapunk. Kanalazzuk a szirupot az almára, majd tegyük a tepsit a sütőbe, a középső részébe.
7. Süssük úgy 20-25 percig, amíg a leveles tészta szépen felpuffad a töltelék körül, a gyümölcs pedig megpuhul és egy kis színt kap. Nem kell felvágni, mivel én előre akkora darabokat készítettem, amekkorára felszelték gyárilag a tésztát. Kisebb téglalapokra. Összesen 6 lapom lett.


Nigella lawsontól, a közkedvelt tv-s szakácsnőtől  lestem el ezt a nagyon egyszerű,és finom almás süteményt,amely ropogós,és omlós is egyben.










Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése