2014. november 6., csütörtök

Szilvás galette.






Hozzávalók 4 főre

A tésztához

20 dkg sima, fehér liszt
10 dkg hideg vaj
5 dkg porcukor
csipetnyi só
1 darab tojássárgája
1/2 citrom héja reszelve

A töltelékhez

10 db szép érett nagy szilva
3-4 ek. evőkanál sötétbarna nádcukor
1 ek. kekszmorzsa
1 ek. mandulapehely

1 ek. almáspite fűszerkeverék (fahéj, kardamom, ánizs, szegfűszeg, gyömbér, citromhéj)
Elkészítés

Összegyúrjuk a lisztet a lereszelt hideg vajjal, az egy evőkanálnyi cukorral és egy csipet sóval. Ha kell, adunk még hozzá egy-két evőkanál hideg vizet. Félórára hideg helyre tesszük. Közben a szilvát megmossuk, kimagozzuk, méretétől függően félbe vágjuk.
Melegítsd elő a sütőt 170 fokra. Egy 20 cm-es piteformát előkészítünk, amelyiknek sima széle van. A tésztát kinyújtjuk 2-3 milliméter vastagságú kerek lappá. Tegyük a formába és szurkáljuk meg villával, majd szórjuk meg kekszmorzsával, és erre töltsük a töltelékkel úgy, hogy a tészta szélein 3 centis üres részt hagyunk: először kirakjuk a félbevágott szilvával, majd cukrozzuk, és a fűszert is rászórjuk. A kihagyott tésztát hajtogassuk rá a töltelékre úgy, hogy körben összecsippentgetjük. A végeredmény egy látványos, rusztikus sütemény lesz. Végül szórjuk rá a mandulapelyhet. Mehet is a sütőbe 20-25 percre.

A franciák nagy találmánya. Sokféleképpen variálhatjuk a tésztáját. Én így készítettem el, és garantáltan finom volt.