2016. április 24., vasárnap

Lajcsi szelet.


A tészta hozzávalói:
 2 ek. kakaópor
 2 ek. méz,
 2 egész tojás, 
20 dkg cukor, 
5dkg vaj, 
40dkg liszt,
csipet só 
2 k.kanál szódabikarbóna.

Elkészítése:
 A lisztbe keverjük el a szódabikarbónát. A vajat a mézzel gőz felett megolvasztjuk. Levesszük a tűzről és kissé hűlni hagyjuk.Ezután keverjük a liszthez. A dagasztógép táljába teszünk minden hozzávalót .Nem túl kemény, de sima tésztát gyúrunk. A tésztát három felé osztjuk és darabonként kb. 30 x 20-es lapot nyújtunk belőle. 180 fokon kb. 10 perc alatt megsütjük



A krémhez:
 1cs. vaníliás pudingpor
 1cs. puncs pudingpor
 3,5x3,5 dl tej, 1 van.cukor,
1,5 dl  rum
 20 dkg vaj 
20dkg porcukor.
A krém elkészítése: 
 A 3,5-3,5 deci tejben felfőzzük a pudingporokat kevés cukorral. Ha kész akkor a vaníliásba a vaníliás cukrot, a rózsaszínbe pedig a rumot tesszük. Megvárjuk míg a pudingok kihűlnek. A margarint a porcukorral kikeverjük és ketté választjuk, és a két fajta pudinghoz keverjük.  Először a vaníliás pudinggal kenjük meg az első lapot, a következőt a rózsaszín pudinggal, és ráhelyezzük a 3. lapot. Legalább 1 napig állnia kell, hogy megpuhuljon. A tetejét csokimázzal vonjuk be.

Medvehagymás sajtos kocka.

A kedvenc sós süteményem medvehagymás változata. Most zsírral készítettem, mert töpörtyű sült a napokban, és a zsírt erre használtam el. Mint a régi időkben Nagyanyánk korában.Ők még zsírral sütöttek főztek. Én már ritkán használok, de a töpörtyű kedvéért vásárolok magamnak 2-3 kg zsírszalonnát. Kisütöm a ropogós friss töpörtyűt , mert nagyon szeretem. A sós medvehagymás sajtos kocka nagyon eteti magát,érdemes kipróbálni,de vajjal, vagy margarinnal is ugyanolyan finom.


Hozzávalók a tésztához:

1 kg liszt
60 dkg sertészsír
4 dkg só
3 egész tojás
2 ek tejföl
5 dkg vágott medvehagyma
1 tojás a kenéshez
5 dkg sajt reszelve a tetejére

Elkészítése:

A tészta hozzávalóit egy robotgép táljába öntjük,és kidagasztjuk sima tésztává.
 Egy deszkára lisztet szórunk, erre tegyük a tésztát. Ezután kinyújtjuk, 1,5 cm vastagságúra,és berovátkázzuk a tészta tetejét. Téglalap alakú legyen a tészta.( Nekem pont akkora deszkám van, ami befér a hűtőbe.)Erre egy nagyobb vágódeszka alkalmas.Ha ez nincs akkor egy zsírpapírral bélelt tálca is megfelel.Lekenjük tojássárgájával,és 24 órát a hűtőbe hagyjuk. Másnap újrakenjük tojással, és megszórjuk a tetejét reszelt sajttal, majd tetszés szerinti kocka alakúra vágjuk fel, és tesszük szilikonnal bélelt sütőlemezre. 200 fokos sütőben 20 perc alatt megsütjük.