2016. április 24., vasárnap

Medvehagymás sajtos kocka.

A kedvenc sós süteményem medvehagymás változata. Most zsírral készítettem, mert töpörtyű sült a napokban, és a zsírt erre használtam el. Mint a régi időkben Nagyanyánk korában.Ők még zsírral sütöttek főztek. Én már ritkán használok, de a töpörtyű kedvéért vásárolok magamnak 2-3 kg zsírszalonnát. Kisütöm a ropogós friss töpörtyűt , mert nagyon szeretem. A sós medvehagymás sajtos kocka nagyon eteti magát,érdemes kipróbálni,de vajjal, vagy margarinnal is ugyanolyan finom.


Hozzávalók a tésztához:

1 kg liszt
60 dkg sertészsír
4 dkg só
3 egész tojás
2 ek tejföl
5 dkg vágott medvehagyma
1 tojás a kenéshez
5 dkg sajt reszelve a tetejére

Elkészítése:

A tészta hozzávalóit egy robotgép táljába öntjük,és kidagasztjuk sima tésztává.
 Egy deszkára lisztet szórunk, erre tegyük a tésztát. Ezután kinyújtjuk, 1,5 cm vastagságúra,és berovátkázzuk a tészta tetejét. Téglalap alakú legyen a tészta.( Nekem pont akkora deszkám van, ami befér a hűtőbe.)Erre egy nagyobb vágódeszka alkalmas.Ha ez nincs akkor egy zsírpapírral bélelt tálca is megfelel.Lekenjük tojássárgájával,és 24 órát a hűtőbe hagyjuk. Másnap újrakenjük tojással, és megszórjuk a tetejét reszelt sajttal, majd tetszés szerinti kocka alakúra vágjuk fel, és tesszük szilikonnal bélelt sütőlemezre. 200 fokos sütőben 20 perc alatt megsütjük.